söndag, september 23, 2012

Morgonstund har guld i mun

En effekt av hösten är att solen går upp senare så man ibland hinner se soluppgången. Vår trädgård vetter mot öster och bjuder på fina soluppgångar. De senaste morgnarna har dock varit grå grå, men tidigare i veckan tog jag dessa bilder. Det nästan röda ljuset gör färgerna i växterna så intensiva!

Skuggan ligger i den främre rabatten och ljuset strilar på kärleksört och annat i den bakre rabatten (det går en grusgång mellan). De gula bladen i mitten är min koreanska plymspirea, en liten frösådd planta som jag fått i ett plantbyte. Roligt att den tagit sig!
Här är den bakre rabatten som jag jobbat en del med för att få en bättre mix av växter än det varit tidigare. Jag saknar något rödbladigt... satte ett höstsilverax här, men den tynade tyvärr bort i början av sommaren. Diamantgräset i bakgrunden är så fint. Höstastrarna brevid har inte börjat blomma än. Jag funderar på att peta in blodtopp här, men det kan nog bli trångt.
I buskaget mot cykelvägen har denna buske smygit sig in. Jag tror inte den var här när vi flyttade in. På hösten är den översållad med röda bär. Nu tror jag att jag vet vad den heter, Cotoneaster acuminatus. Den är väldigt dekorativ, växer som en plym, typ fontän. Jag ska försöka ta sticklingar på den i vinter om jag kommer ihåg!
Blåbärssbuskarna i blåbärsstigen har skiftat färg. Det verkar vara lite olika färger på de olika sorterna. Katsuran i förgrund är fortfarande grön. Wow vad den vuxit sen jag planterade den förra våren!
Shirasawalönnen gör sig fint i morgonljuset.
Samma färgskala som ormbunksbacken. Åh vad jag gillar dessa ormbunkar. Det är verkligen nåt att vila ögonen på!
Och jordärtskockorna gör sig fint i motljus. Höstigt glada.
Jag hoppas vi får fler såna här dagar i höst. Idag var det som sagt grått... och kallt! Mössor och vantar åkte fram. Jag har inte börjat med att höstgreja i trädgården än. Det skulle vara kul med nåt litet projekt att pricka av också, men det är svårt att få tiden just nu.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh Linda, din trädgård är ju så vacker! Underbara höstbilder! Här hos oss är det precis tvärtom väder, regnigt och grått igår och soligt och fint idag. Jag ska ut och höstfixa lite, tror det är dags att ställa in solstolarna och så ska jag försöka få lökarna jag köpt i jorden. Ha en fin dag! Kram Hanna

Le petit jardin sa...

Jättefint kombinerade rabatter och så fint när morgonsolen står på

Kram Kajsa

Anna Vattenkanna sa...

Så vacker din trädgård är i septemberljuset! Härligt med skiftningarna i bladverken som börjar anta höstnyanser.

Kram

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

SÅ vackert du har det nu! Förstår att det känns helt ok att gå upp tidigt och titta på allt det där!

Ika sa...

Ja i helgen var det premiär med mössa även här. Även om det är skönt att den värmer så ät det trist att börja använda den på hösten.

Northern Shade sa...

That group of ferns changing colour for fall looks fabulous. My ferns don't have such a striking transition for the season.