onsdag, september 05, 2012

Nån slags skog vill jag göra

Det är fler ställen här i trädgården som jag funderar på att fixa till... och det här känns ju ändå som ett enkelt projekt, bara lite gräva, lite shoppa, lite plantera!!

Jag står vid norrgaveln och kollar mot baksidan. Till höger är buskpartiet mot cykelvägen, rakt fram är gräsplatån och perennrabatten och så vidare.

Det går gräsmatta upp i ett stråk bakom perennrabatten och det är bra, för vi drar skottkärran dit upp. Men. Kanten mot buskpartiet är ju så himla rakt, jag vill ha lite mer böljande former. Sen saknas träden! Det här vetter mot norr och blir perfekt för lite högre träd. Det skadar heller inte att öka på insynsskyddet mot cykelvägen.
Så här tänkte jag.

Man förlänger grusningen så det blir en gång runt husknuten.

Tre träd med marktäckare (t ex ormbunkar för en skogig känsla) och lägre buskar under. Rakt fram sätter man en snygg buske (t ex rödbladig smällspirea Diabolo) och kanske nåt gräs. Ser ni hur gräs-stigen får en böljande form upp bakom rabatten och gräsplatån blir inrummad av träd och buskar.
Den mörkgröna busken under trädet till vänster får vara vintergrön. När löven faller blir det väldigt kalt här, så nåt som är tätt blir bra. De ljusgröna buskarna under det andra trädet skulle kunna vara de hortensior som redan finns i buskpartiet (en av dem syns till höger i bild). Det är många växter som kan flytta runt för det här projektet.

Vilka träd? Sorbus Dodong känns given, sen har jag inte bestämt mig. Inga miniträd, de får gärna bli minst 6 meter. Judasträdet som de planterade i Trädgårdsonsdag var ju riktigt begärligt! Eller nåt vitbrokigt? Näverhägg växer upp ganska fort? Kom gärna med förslag! Jag ska hålla utkik på höstreorna.

Jag älskar att planera :-)

6 kommentarer:

Pilgrim sa...

Det gör jag också :-) Det är halva nöjet.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Taklyftet sa...

Jag kommer nog att låna din idé med att måla på dina foton. Det är så mycket lättare att skapa sig ett visiul bild av hur man har tänkt.
Du fär mig att bli sugen på att också börja planera.
Kram Jenny

Iréne JB sa...

Själv är jag mycket bättre på att planera än att faktiskt genomföra planerna :)
Många idéer nu.

Nettan sa...

Det ser ut som en jättebra plan, ska bli kul att se resultatet :)

Berit sa...

Ser fint ut!!! Jag gillar näverhäggens form och stam så jag röstar på det, vill du ha ett mörkbladigt så finns ju Prunus schubert. Schuberthäggen. Ett träd som jag gillar helskarpt är ju Maackia amurensis har fina blad och ger en fin krona.
Ha en underbar dag!!

Marina sa...

Du har så många härliga planer. Är det kanske här jag kommer hitta idéer till vad jag ska dra i gång med?

Kram