lördag, september 08, 2012

Jag går alltid och väntar på nåt

Hela trädgårdsgrejen går väldigt mycket ut på att vänta och längta efter nåt. Man sår ett frö och hoppas det ska ta sig, man gräver en ny rabatt och hoppas den blir fin. Den här sommaren har det varit ett himla väntande på... luktärtorna som blivit beskurna av rådjuren åtskilliga gånger - ska de nånsin blomma, sockerärtorna likaså (men de tog sig!), gurkorna som tog så god tid på sig, rosenskärorna som var så sena, blåbären som aldrig kommer igång att mogna ordentligt... listan kan göras lång. Kall sommar, mycket väntan, mycket förväntan.

Jag har gått och väntat extra mycket på sommarblomsplanteringen i nya köksis, precis vid ytterdörren.

Någon gång i vintras började spinna loss i tankarna på att börja odla på gräsplätten bakom garaget. Förmodligen den soligaste och varmaste platsen på tomten kunde ju inte stå outnyttjad som gräsmatta... Skissen såg ut så här...
I april hade jag börjat gräva och fylla pallkragarna...
I början av juni planterade jag ut försådda solrosor, tagetes, jätteverbena och krasse samt satte lök och sådde en massa ringblommor. Det ser verkligen inte mycket ut för världen när man sätter ut sina vingliga små plantor!
Vi åkte på semester före midsommar och var borta i två veckor. På den lilla tiden hoppas man att det ska ha tagit sig, man vet ju i alla fall hur ogräs hinner växa till sig under en semester, men... nä. Lite besviken blev jag över planteringen, hade förväntat mig mer. Efter ogräsrens och ett lager gräsklipp, såg det ut så här.
Ringblommorna har kommit upp, tagetesen har börjat blomma, krassen likaså, men allting är så ynkligt och så mycket bar jord. Några veckor till skulle jag få vänta innan jag tyckte det blev fason på planteringen!

I mitten av augusti var det äntligen höjd i planteringen, ringblommorna blommade tätt, jätteverbenorna svävade ovanför.
Dock täckte inte krassen marken som jag föreställt mig att den skulle göra (rådjur) och solrosorna ville inte blomma!
De där solrosorna har jag nu gått och väntat på i vecka efter vecka!
Det skulle bli september innan de började veckla ut sig!!! I torsdags 6 september, en solig dag, då äntligen:
Även jordärtskockorna slog ut den här veckan!

Nu äntligen snackar vi höjd! Solrosorna är nästan lika höga som äppelträdet!
Men jorden är ännu inte täckt (se bilden nedan) och jag drar lärdomar inför nästa säsong. För då ska jag minsann... och då förväntar jag mig att den här planteringen blir ännu maffigare :-)
Endast en solros har slagit ut och jag har ju sått olika sorter, så det ska bli kul att se hur det blir. September blir en fin månad i min trädgård!

PS. Ursäkta bildkvaliteten i slutet, fick hålla till godo med mobilbilder. Nu är det kriget mellan min kamera och datorn. Får inte över bilderna! Gah!

Till sist en länk till Blommig fredag, temat Förväntan. Ha en underbar helg!


10 kommentarer:

Anonym sa...

Så bra skrivet om förväntan! Ja, mycket av trädgårdslivet handlar ju om det. Helt otroligt vad det växer ändå på en säsong. Tycker det är så jättefint hos dig! Kram Hanna

Hélena sa...

Precis så är det :-) Vad fint ni får det med pallkragarna och solrosor. Är så glad att vi hägnat in tomten och slipper rådjurens framfart, de har dödat många av mina drömmar och förväntningar.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Marina sa...

En jättehäftig, rejäl och fin förvandling på så kort tid. Imponerande!

Kram

Eva Linnea sa...

Fin bildsvit över din rabatts utveckling under säsongen. Jag älskar före/efter-bilder.
Ha det gott!
Kram Eva Linnea

Nettan sa...

Precis så är det! Man väntar alltid på att nästa blomma ska slå ut/växa upp :) Vad fint du har gjort i din trädgård!
/nettan

Lena/isklockan sa...

Vad fint det blev. Trevligt inlägg.

Kram

Fröken Grön sa...

Härligt med bilder på olika stadier av processen!
Det där med att vänta gör mig otålig, men sedan jag blev med trädgård för 4 år sedan har jag fått lära mig att bara gilla läget.
Hoppas du har en skön söndagkväll!
/Anna-Karin

Erika sa...

Du har verkligen lyckats skapa en helt ny del i trädgården på en säsong.

Anonym sa...

Visst blev det fint, redan första sommaren.

Anonym sa...

Hej Linda!

Vad fint du har gjort. Jag hittade tillbaka till din blocgg när jag vvar upp och letade en länk till en ordlista bland mina favoriter. Ett tips är att måla pallkragarna i svart....

Ha en skön höst Katarina i Sundsvall