söndag, september 02, 2012

Idéer för slänten del 2

Förra inlägget känns redan hopplöst passé. Jag har visualiserat utomhus idag och insett att det verkligen inte är så mycket plats som jag önskar. Dessutom är inte slänten så bred som jag ville påvisa i bilden. Jag klippte nämligen ihop slänten av två bilder, då jag inte har tillräckligt vidvinkel för att kunna fotografera den framifrån med kameran. Nåt gick galet med vinklarna. Nu tror jag att jag har en mer verklighetstrogen bild att utgå från.

Hur som helst. Rosenflockel. Ska jag ha den kan jag inte ha så mycket annat. Jag tror jag får backa.
Jaha, vad har jag gjort. Jag har samlat perennerna runt springbrunnen. Det kan bli trångt, men kärleksört närmast med flocknäva runt fötterna. Sköldpaddört och höstsilverax bakom.

I förra ritningen glömde jag rita in den yviga busken som redan står i slänten (se det röda, yviga till höger om höstsilveraxet). Jag vet inte vad den heter (hjälp mig!), men den får vacker höstfärg och vackra röda bär. Bladen är mörkgröna och lite glansiga.


En närbild (som jag tog förra hösten):
Jag har flyttat det japanska gräset till vänster sida om springbrunnen för att inte konkurrera formmässigt med denna buske. Känns vettigt i teorin, men gräset kanske blir för högt och krocka med kopparhäggmispeln!


Närmast trapporna har jag satt marktäckande stephanandra och lingonoxbär. Under häggmispeln marktäckare (till att börja med, finns det plats för annat så prövar jag senare).

Sen den där grusidén får jag spara minst 10 år fram i tiden. Vi försöker behålla så mycket gräsmatta som möjligt, kanske som en njurform:
Där vattenslangen gör en cirkelform till höger i bild skulle jag vilja ha en kompakt höstfin buske, typ Björkspirea. Infing har en i närheten av sin entré som jag blev väldigt förtjust i när vi var där. Eller så får jag plats med lite blommor. Eller ett litet träd! Den som lever får se!

Projektet har blivit ganska stort med tanke på all sten och grus och trappor som måste till, så det är nog inte troligt vi hinner börja nästa vår.

5 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Kul att få hänga med här! Och det är väl precis som det alltid är, svårt att exakt räkna ut allt i förskott. Det blir snyggt.

Ulrika - Timjan och pioner sa...

Spännande att få följa med i dina planer!

Pilgrim sa...

:-) Ibland blir det så, man vill något men inser att det funkar ju inte. Det här ser också bra ut!
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ika sa...

Shit vilka ritningar du har gjort. Du är duktig på att visualisera dina rabatter. Gillar den sista ritning bäst, du har verkligen skapat ett mönster med blommor.

litet hus sa...

väldigt trevlig utbuktningskurva där på rabatten!
svårt att se vad det kan vara för buske, men googla på häckoxbär och bukettapel och se om det är nån av dom.