torsdag, oktober 27, 2011

Snygga buskar

Nu har många träd och buskar tappat sina löv, det gäller att hitta de där växterna som håller ut länge! Här kommer några observationer från min trädgård och skogen intill.

Tappar löven alldeles för tidigt:
Rönnspirea, får höstfärgerna typ i augusti och tappar löven snart därefter. Å andra sidan är det en av de första på våren. En bild från 20 aug 2006. Just nu är det inget att fota...
Rosentry, ser helt död ut så här i slutet av oktober. Tråktråk. Men den är också jättetidig på våren, det är väl därför.
Druvfläder, tappat. Giftig också, varför är den kvar?
Asp, tappat. Vi har ju många aspar på baksidan och i skogen och inga löv kvar. Tråkigt. Vill byta ut mot nåt roligare.
Sibirisk ärtbuske, finns det en tråkigare häck på hösten? (En buske med berberis har smugit sig in i häcken).

Annat som precis tappat löven, men som varit fint är katsuran, vanlig körsbär och det japanska körsbäret är också på god väg.

Snyggt just nu:
Bland buskarna längs cykelvägen seglar just nu upp en jag inte lagt märke till tidigare. I bilden nedan ser ni först syrenen, inte så fin just nu, men har i alla fall löven kvar. Schersmin, riktigt gul och ganska fin i år. Men sen. Där bakom. Spirean har jättefin höstfärg! Se en närbild längre ned. Jag vet inte vad den heter, men den blommar i buketter. Se denna bild från slutet av maj. Om ni fortsätter kolla bilden nedan, så  kommer därefter den "döda" rosentryn. Sen är det forsythian som behåller löven otroligt länge. Drar mot gult, men inte så stark höstfärg. Sen syns inte kornellen (tappat löven), häggmispeln (tappat löven). Gullregnet ser väl lite tråkig ut också. Längst bort bakom "granen" står vad jag tror är ett skogsolvon. Den har varit jättefin och gul i höst, men så dumt den står.
Här kommer en suddig närbild på spirean!
Annat fint här hemma just nu:

Vingade benvedet, börjar tappa sina löv, men oh så snygg den är.
Amerikanska blåbär, skulle kunna ha massor av dessa buskar. Goda och vackra! Fast nu börjar de kanske ge sig.
Doftolvon, oooh så fin! Jag köpte förra hösten och tryckte ner den alldeles för nära grinden. Nu ska den flyttas. Jag har plats framför ytterdörren, nu när jag flyttat på dvärgsyrenen. Kommer bli jättefint med en buske där.
Perukbusken köpte jag förra hösten, den har varit grön länge och precis skiftat färg. Busken är så liten ännu, hoppas det här kan bli riktigt fint!
Stephanandran, superfin just nu. Och kolla en garagevägg! Nu saknas bara vindskivor och knutbrädor och lite till :-)

Och här är en snygg buske som inte får någon höstfärg (vad jag vet). Lika snygg hela tiden. Jag köpte den i höst... en blodfläder Black lace. Hoppas den klarar vintern, den är just nu nerstucken i leran utan någon jordförbättring :-o 
Annat supersnyggt just nu är vanlig lönn. Lyser. Skogen får gärna vara knökfull av lönn.

3 kommentarer:

Maria sa...

Naturens färger är ganska oslagbara, tänker jag.

Linda V sa...

Absolut, det är bara titta runt och häpna :-)

viagra online pharmacy sa...

Fantastiska bilder! Jag skulle älska att få ta bilder så nära mitt hus.