söndag, januari 31, 2010

Fågelrapport

Nja, det var ingen höjdardag ur fågelsynpunkt. Hade ganska många olika fåglar, men det kom liksom ingen flock av nån sort. Så här blev resultatet efter dagens fågelräkning:

Blåmes 4
Grönsiska 3
Talgoxe 2
Koltrast 2
Bergfink 2
Nötväcka 2
Tofsmes 1
Rödhake 1
Nötskrika 1

Nu ska jag ta och rapportera! Är det någon fler som räknat fåglar i helgen?

lördag, januari 30, 2010

Glöm inte att räkna fåglar!

Alla borde ha en fågelautomat utanför sitt fönster! Det är rena meditationen att blicka ut och nöjt se hur fåglarna mumsar i sig av godsakerna. Extra roligt när någon ny fågelsort hittar dit också. I helgen och fram till måndag har Sveriges ornitologiska förening sin årliga fågelräkning. Ut och mata och räkna allihopa!

Jag har slut på jordnötter och tydligen verkar det vara den stora fågelmagneten, inkl snöigt väder. Då kommer flest fåglar! Jag har i alla fall inte börjat räkna än för det har varit allt för fattigt i automaten. Inte som i onsdags! Då var jag hemma och vabbade och det kom en massa ny snö. Massor av fåglar var här och till min stora lycka kom en flock med stjärtmesar! Jag har aldrig sett en sån på riktigt, men jag kommer ihåg den från jag var liten som min favorit i fågelboken. Den var nämligen lite rosa! Otroligt söt. Tyvärr är mitt kameraobjektiv skamligt dåligt, så jag har inga fina bilder att bjuda på (har fått beskära och förstora i Photoshop).
Häromhelgen ägnade jag mig åt lite fågelmatspyssel. Gjorde ett hopikok, med den här instruktionen som förebild. Det var allehanda olika nötter, linfrön, torkad frukt mm, värsta mumset tänkte jag. Ack vad jag bedrog mig. Allt detta besvär för bara någon blåmes!Skulle någon vilja följa denna instruktion vill jag tipsa om att fundera ut en lösning för hur fåglarna ska kunna greppa och äta samtidigt. Att ha krukan rätt upp och ner fungerar då inte alls hemma hos mig. Jag har grejat lite med lite metallskrot och fått den att luta. Hade jag gjort en sån här igen skulle jag dragit snöret rätt igenom så att krukan kan hänga helt på snedden. Kanske det skulle fungera bättre.

Många fåglar verkar också föredra att äta skräpet på marken istället för att äta på fågelbordet. Till exempel den här söta fågeln:Bergfink heter den och jag önskar att jag hade ett bättre objektiv... Visst är det dumt av fåglarna att äta från marken? Både vad gäller smittrisk och när det kommer till katter... Okej, jag borde väl rensa bättre!

Avslutningsvis ska jag ge mig på att göra en lista på fåglar som jag sett vid automaterna i vinter: Talgoxe, blåmes, pilfink, bergfink, nötväcka, rödhake, grönsiska, grönfink, tofsmes, entita/talltita?, hackspett, koltrast, skata, nötskrika och stjärtmes. Sen har vi haft björktrast och sidensvans i ett träd utanför tomten, men de har inte kommit fram till automaterna.

onsdag, januari 20, 2010

2 år


I måndags fyllde pojkarna 2 år. 2 år! Det blev tre kalas, så vi har haft fullt upp. På söndag förmiddag/lunch kom alla familjer från BVC-gruppen och då hade vi ett gemensamt 2-årskalas för alla 2-åringar. Fullt hus!

Till middag kom två barnfamiljer vi känner och vi hade kalas för pojkarna. På måndag kom våra närmsta grannar på middag och då firade vi pojkarna lite till!

På dagis bestämde vi på föräldramötet i höstas att avstå från glass på födelsedagarna. Istället dekorerade vi rummet för morgonsamlingen med serpentiner och ballonger, och så hade fröknarna en egen födelsedagsceremoni. Hade varit roligt att vara med där!

Eftersom det varit fullt upp så har jag knappt hunnit fota. De bilder jag har är alla suddiga och hemska.

söndag, januari 10, 2010

Vinterliv

Visst är det helt fantastiskt att hela Sverige är täckt av snö. Jag upplever att folk som bor här nere verkligen passar på och går ut när det blir vinter. Det är fullt med folk som åker skridsko på våran mosse, eldstaden går varm, många grillar. Vi med! Det har blivit några grilldagar under jullovet och idag har vi också ätit lunchen ute.

Det är mums med varm choklad tycker både jag och grabbarna! (Ingen bild på det.)

Dessutom har det blivit mycket pulkaåkning. Dels på våran baksida där vi har en liten passande lutning, men bäst är det om man går iväg till pulkabacken. De här bilderna är från trettondagen då det kommit en massa ny snö och vi var först i backen!
Jag hoppas att pojkarna till nästa vinter börjar gå upp för backen själva! Det är ganska tungt för mamma nu! Ganska prick tre månader till bebis är beräknad.

lördag, januari 02, 2010

Årets pojkar

Januari
Killarna fyller ett år och de gillar att slamra i sitt nya kök. Våren är liksom hösten innan kantad av förkylningar, öroninflammationer och dåliga magar för pojkarna. Februari
Livet med två ettåringar är fyllt av nya upptäckter. De hittar hörn i huset som vi knappt vet om! Att ha en tvillingbrorsa är kul nästan jämt:Dock är det inte alltid så roligt att dela på leksaker, mycket kiv blir det! Eller att vänta på sin tur. Och så vidare.

Mars
En väldigt normal dag. Rörigt, rörigt, rörigt.

April
Sigge lär sig gå. Det är vår och vi är ute en hel del! Jag åker ensam till Örebro med båda pojkarna. Tillbringar en helg i ett icke barnsäkrat hem. Det var en bedrift! Både resan och vistelsen. Men jättekul att träffa härliga kusiner!

Maj
Pojkarna är klättriga!! Krukväxterna måste flyttas.

(Hörselkåporna på magen var ett försök att hejda klättrandet.)

Vi gör utflykter till skogen. Hugo får följa mig på en semestertripp till Norrland. Kanske grundades fascinationen för flygplan då? Hugo verkade dock inte märkbart imponerad av flygplan just då, men ett av hans första ord flera månader senare är just flygplan! Nu pratar pojkarna om flygplan dagligen, bygger flygplan i lego och ritar flygplan med tuschpennorna.

När vi är ute har jag för övrigt fullt sjå att hålla pojkarna på tomten och hinner sällan fotografera!

Juni
Badsäsongen inleds och blir följt av många dopp!

Hugo lär sig gå! Vilket Sigge kunnat ett tag redan....

Jag har fortfarande sjå att hålla pojkarna borta från alla faror när vi är ute: cykelvägen, trappor, svälja grus, stupet vid garaget osv. Det blev lite lugnare sen vi barnsäkrade tomten med enkel grind mot cykelvägen, stängsel bakom garaget och grind i trappen vi har i slänten. Juli
Det är värmebölja i slutet av juni och början av juli och vi letar skugga!Klättrandet håller i sig!Vi är på semester i Norrland och det blir en hel del bad. Ibland tar dom egna extrakläderna slut när man hoppat i poolen tillräckligt många gånger.Vi passade på att dela på oss ett par dagar och fick bekanta oss med en kille i taget. Båda gör ett utvecklingsboost under den veckan. Plötsligt märker vi att de förstår både det ena och andra. Hämta, lägga tillbaka, slänga skräp, tvätta händer, de slutar att riva i krukväxterna osv. Sigge hälsar på hos mormor:Hugo hälsar på hos morfar: Augusti
Tvillingkompisar på besök!Pojkarna gillar att greja med verktygen... Några icke tidigare publicerade bilder på mitt vardagskaos. Klättrandet på köksbordet gjorde mig tokig ibland, så stolarna har ofta fått ligga på golvet. Observera att nästan varenda leksak från leksakshyllorna i skåpet är utdragna... Tack och lov har de inte börjat klättra i skåpet, som jag hör andra tvillingar göra.

Men efter semestern har vi otroligt nog kunnat ha krukväxter i fönstret!

Pojkarna skolas in på dagis och på sätt och vis känns det rätt bra att börja jobba igen!

September
Vi hämtar pojkarna halv fyra på dagis och får en timme ute varje dag innan vi går in och fixar middag. Onsdagar hämtar jag före två. Ibland går vi på promenad i skogen. Eller så är vi hemma och snickrar...

Det blir många turer till lekplatsen också. Inne är det kul att klä ut sig i mammas kläder!

Oktober
Pojkarna är *pepparpeppar* hyfsat friska hela hösten. Några förkylningar bara. Att vabba när dom egentligen är för pigga är en utmaning. En av dessa dagar hade jag kameran framme, annars fotar jag väldigt lite nu för tiden. Pojkarna klättrade på köksbänkarna och bordet, rev ur lådorna osv osv och jag fick hitta på olika grejer som kunde avleda dem för en stund.

Måla med vattenfärg...Måla med kritor...Gå på bubbelplast! För övrigt är de flesta böckerna sönderlästa och extra populär är en fordonsbok som de fick i ettårspresent. De pekar ut familjebuss, gaffellift, stegbil, tankbil, vägvält, sportbil cabroilet, ja faktiskt nästan alla fordon!

November
Det börjar lossna med språket och vi hör dom första riktiga orden: ly-la (flygplan), unn (hund), datt (katt) och häts (häst). Sen kan de låta som de flesta djur, roligast är hönan, tuppen och tigern!

Annars är det mycket pussel...

...och pärlplattor!
Och en massa plocka pärlor från golvet också.

December
Vi förbereder oss inför julen och pysslar julkort (klistermärken, lim och glitter och ritar) och bakar pepparkakor (och äter pepparkaksdeg!)...Pojkarna går sitt första luciatåg. Det var det sötaste jag sett! Pojkarna står tätt intill varandra, blickstilla under hela framträdandet. När vi kommer hem och repeterar låtarna upptäcker vi att de kan sjunga Midnatt råder: "tptptptptpt" (med gester)!

Hugos möte med julgranen: De lär sig bland annat säga derta (hjärta) och ängl (ängel). De är mycket intresserade av färger. Färgerna på det nya duplolegot som de får i julklapp är noga studerat och favoritfärgerna är gjö (grön) och ranch (orange). Zitzackarna som de får i julklapp är naturligtvis gröna!Nu skjuter de omkring stolarna i köket och kommer åt alla köksbänkar. Sigge når dessutom saxen ovanför diskbänken och kan öppna överskåpen. Suck...Snön kommer lagom till jullovet och vi är ute och åker pulka nästan varje dag!Det är många, långa dagar hemmavid på jullovet och jag skänker dagligen en tanke till alla dagmammor därute som passar ytterligare tre barn varje dag. Det måste vara en bedrift!

Vilket år vi haft. Vi ser fram emot nästa då vi dessutom får ett syskon i familjen! Hjälp :-)