lördag, januari 02, 2010

Årets pojkar

Januari
Killarna fyller ett år och de gillar att slamra i sitt nya kök. Våren är liksom hösten innan kantad av förkylningar, öroninflammationer och dåliga magar för pojkarna. Februari
Livet med två ettåringar är fyllt av nya upptäckter. De hittar hörn i huset som vi knappt vet om! Att ha en tvillingbrorsa är kul nästan jämt:Dock är det inte alltid så roligt att dela på leksaker, mycket kiv blir det! Eller att vänta på sin tur. Och så vidare.

Mars
En väldigt normal dag. Rörigt, rörigt, rörigt.

April
Sigge lär sig gå. Det är vår och vi är ute en hel del! Jag åker ensam till Örebro med båda pojkarna. Tillbringar en helg i ett icke barnsäkrat hem. Det var en bedrift! Både resan och vistelsen. Men jättekul att träffa härliga kusiner!

Maj
Pojkarna är klättriga!! Krukväxterna måste flyttas.

(Hörselkåporna på magen var ett försök att hejda klättrandet.)

Vi gör utflykter till skogen. Hugo får följa mig på en semestertripp till Norrland. Kanske grundades fascinationen för flygplan då? Hugo verkade dock inte märkbart imponerad av flygplan just då, men ett av hans första ord flera månader senare är just flygplan! Nu pratar pojkarna om flygplan dagligen, bygger flygplan i lego och ritar flygplan med tuschpennorna.

När vi är ute har jag för övrigt fullt sjå att hålla pojkarna på tomten och hinner sällan fotografera!

Juni
Badsäsongen inleds och blir följt av många dopp!

Hugo lär sig gå! Vilket Sigge kunnat ett tag redan....

Jag har fortfarande sjå att hålla pojkarna borta från alla faror när vi är ute: cykelvägen, trappor, svälja grus, stupet vid garaget osv. Det blev lite lugnare sen vi barnsäkrade tomten med enkel grind mot cykelvägen, stängsel bakom garaget och grind i trappen vi har i slänten. Juli
Det är värmebölja i slutet av juni och början av juli och vi letar skugga!Klättrandet håller i sig!Vi är på semester i Norrland och det blir en hel del bad. Ibland tar dom egna extrakläderna slut när man hoppat i poolen tillräckligt många gånger.Vi passade på att dela på oss ett par dagar och fick bekanta oss med en kille i taget. Båda gör ett utvecklingsboost under den veckan. Plötsligt märker vi att de förstår både det ena och andra. Hämta, lägga tillbaka, slänga skräp, tvätta händer, de slutar att riva i krukväxterna osv. Sigge hälsar på hos mormor:Hugo hälsar på hos morfar: Augusti
Tvillingkompisar på besök!Pojkarna gillar att greja med verktygen... Några icke tidigare publicerade bilder på mitt vardagskaos. Klättrandet på köksbordet gjorde mig tokig ibland, så stolarna har ofta fått ligga på golvet. Observera att nästan varenda leksak från leksakshyllorna i skåpet är utdragna... Tack och lov har de inte börjat klättra i skåpet, som jag hör andra tvillingar göra.

Men efter semestern har vi otroligt nog kunnat ha krukväxter i fönstret!

Pojkarna skolas in på dagis och på sätt och vis känns det rätt bra att börja jobba igen!

September
Vi hämtar pojkarna halv fyra på dagis och får en timme ute varje dag innan vi går in och fixar middag. Onsdagar hämtar jag före två. Ibland går vi på promenad i skogen. Eller så är vi hemma och snickrar...

Det blir många turer till lekplatsen också. Inne är det kul att klä ut sig i mammas kläder!

Oktober
Pojkarna är *pepparpeppar* hyfsat friska hela hösten. Några förkylningar bara. Att vabba när dom egentligen är för pigga är en utmaning. En av dessa dagar hade jag kameran framme, annars fotar jag väldigt lite nu för tiden. Pojkarna klättrade på köksbänkarna och bordet, rev ur lådorna osv osv och jag fick hitta på olika grejer som kunde avleda dem för en stund.

Måla med vattenfärg...Måla med kritor...Gå på bubbelplast! För övrigt är de flesta böckerna sönderlästa och extra populär är en fordonsbok som de fick i ettårspresent. De pekar ut familjebuss, gaffellift, stegbil, tankbil, vägvält, sportbil cabroilet, ja faktiskt nästan alla fordon!

November
Det börjar lossna med språket och vi hör dom första riktiga orden: ly-la (flygplan), unn (hund), datt (katt) och häts (häst). Sen kan de låta som de flesta djur, roligast är hönan, tuppen och tigern!

Annars är det mycket pussel...

...och pärlplattor!
Och en massa plocka pärlor från golvet också.

December
Vi förbereder oss inför julen och pysslar julkort (klistermärken, lim och glitter och ritar) och bakar pepparkakor (och äter pepparkaksdeg!)...Pojkarna går sitt första luciatåg. Det var det sötaste jag sett! Pojkarna står tätt intill varandra, blickstilla under hela framträdandet. När vi kommer hem och repeterar låtarna upptäcker vi att de kan sjunga Midnatt råder: "tptptptptpt" (med gester)!

Hugos möte med julgranen: De lär sig bland annat säga derta (hjärta) och ängl (ängel). De är mycket intresserade av färger. Färgerna på det nya duplolegot som de får i julklapp är noga studerat och favoritfärgerna är gjö (grön) och ranch (orange). Zitzackarna som de får i julklapp är naturligtvis gröna!Nu skjuter de omkring stolarna i köket och kommer åt alla köksbänkar. Sigge når dessutom saxen ovanför diskbänken och kan öppna överskåpen. Suck...Snön kommer lagom till jullovet och vi är ute och åker pulka nästan varje dag!Det är många, långa dagar hemmavid på jullovet och jag skänker dagligen en tanke till alla dagmammor därute som passar ytterligare tre barn varje dag. Det måste vara en bedrift!

Vilket år vi haft. Vi ser fram emot nästa då vi dessutom får ett syskon i familjen! Hjälp :-)

10 kommentarer:

maloppa sa...

Åh va kul att se ert år i bilder, tänk att det går så fort. Ja nu när mina är snart 13 och 16 börjar jag få lite egentid om det kan vara till någon tröst *ler*. Det är som det ska vara, under många år är det just barnen som är i fokus och en vacker dag är inte du som mamma varken intressant eller behövd så även om det är tufft emellanåt så njut av att du både är intressant och behövd. Härligt med en liten till, du ska se att killarna blir jättestora den dagen junior kommer. Lycka till!

Karin sa...

Härlig summering av året! Mysigt
:-) Tänk vad mkt som hänt... och GRATTIS till bebisen i magen!! Visste inte, utan Christine skvallrade på vår senaste träff här att du väntade knodd. Vad roligt! Lycka till och hoppas att du mår bra. Kram Karin

Evelina sa...

Som sagt vilket fint inlägg! Kram Evelina

IreneL sa...

Vilken härlig summering av året du har gjort! Vilka fina killar du har! Riktiga klättrare förstår jag :) / Irene

Taklyftet sa...

Underbart inlägg och vad stora killarna har blivit. Jag börjar inse vad jag har framför mig ;-)
Kram

johanna sa...

Oj det har varit mycket det här året o nästa blir det ännu mera! :oD Lycka till!

Linda (Tindragull på aff) sa...

Hej!
Vad kul med året i bilder! :)
Vet inte om du kommer ihåg mig... Tindragull med febbebebben Mattis. :)
Det var ett bra tag sedan jag var härinne och kikade. Så roligt att se dina fina pojkar!
Kram!

Hanna sa...

Hej igen, det var jag som kom förbi din blogg av en slump och som har tvillingkillar som fyller 2 år 17 januari! :-) Jättekul summering av året, jag känner igen oss en hel del, t ex bilden med stolarna på golvet... nu drar våra killar runt stolarna och klättrar upp på alla bänkar och rotar i skåpen, så vi har fortfarande stolarna uppställda på borden för det mesta. Men det jobbigaste året är nog gjort nu, tror du inte det? Nu blir det bara (ännu) bättre. Grattis till lillasyskonet! Bara en i magen...? ;-) Ha det bra! Hälsningar Hanna på Ekerö

Lindas trädgårdsblogg sa...

maloppa: Viktigt att tänka på ibland när det känns som man inte får nånting gjort. Jag känner ändå att jag hela tiden ÄR med pojkarna (när jag inte är på jobbet) och det är ju värt en del. Även om det är jobbigt och intensivt i långa stunder!

Karin: Tack för grattis! Hoppas allt är bra med dig och grabbarna!

Evelina: Det var kul att titta genom alla bildmappar och blogginlägg!

IreneL: De är säkert helt normala klättrare, men det blir lite extra när det är två som klättrar!

Taklyftet: Japp, det är väl snart dags att barnsäkra för er!

Johanna: Don't mention! ;-)

Linda: Åh vad kul att du tittar in! Visst minns jag! Hoppas allt är bra med er!

Hanna: Hej Hanna! Tänk att våra killar blir två år om en vecka! Visst har det varit ett tufft år! Tufft liksom första året, men på ett annat sätt! Jag hoppas också att det blir lite lugnare nästa år. Lite mindre klåfingrigt och klättrigt, men förmodligen mera trotsigt! Det har ju också sina sidor... Ha det gott! (Jo, det är bara en i magen!).

Paula B sa...

Oj, fler barn! Hoppas det blir EN den här gången! Härligt att se att ni har det bra! Kram!