lördag, januari 30, 2010

Glöm inte att räkna fåglar!

Alla borde ha en fågelautomat utanför sitt fönster! Det är rena meditationen att blicka ut och nöjt se hur fåglarna mumsar i sig av godsakerna. Extra roligt när någon ny fågelsort hittar dit också. I helgen och fram till måndag har Sveriges ornitologiska förening sin årliga fågelräkning. Ut och mata och räkna allihopa!

Jag har slut på jordnötter och tydligen verkar det vara den stora fågelmagneten, inkl snöigt väder. Då kommer flest fåglar! Jag har i alla fall inte börjat räkna än för det har varit allt för fattigt i automaten. Inte som i onsdags! Då var jag hemma och vabbade och det kom en massa ny snö. Massor av fåglar var här och till min stora lycka kom en flock med stjärtmesar! Jag har aldrig sett en sån på riktigt, men jag kommer ihåg den från jag var liten som min favorit i fågelboken. Den var nämligen lite rosa! Otroligt söt. Tyvärr är mitt kameraobjektiv skamligt dåligt, så jag har inga fina bilder att bjuda på (har fått beskära och förstora i Photoshop).
Häromhelgen ägnade jag mig åt lite fågelmatspyssel. Gjorde ett hopikok, med den här instruktionen som förebild. Det var allehanda olika nötter, linfrön, torkad frukt mm, värsta mumset tänkte jag. Ack vad jag bedrog mig. Allt detta besvär för bara någon blåmes!Skulle någon vilja följa denna instruktion vill jag tipsa om att fundera ut en lösning för hur fåglarna ska kunna greppa och äta samtidigt. Att ha krukan rätt upp och ner fungerar då inte alls hemma hos mig. Jag har grejat lite med lite metallskrot och fått den att luta. Hade jag gjort en sån här igen skulle jag dragit snöret rätt igenom så att krukan kan hänga helt på snedden. Kanske det skulle fungera bättre.

Många fåglar verkar också föredra att äta skräpet på marken istället för att äta på fågelbordet. Till exempel den här söta fågeln:Bergfink heter den och jag önskar att jag hade ett bättre objektiv... Visst är det dumt av fåglarna att äta från marken? Både vad gäller smittrisk och när det kommer till katter... Okej, jag borde väl rensa bättre!

Avslutningsvis ska jag ge mig på att göra en lista på fåglar som jag sett vid automaterna i vinter: Talgoxe, blåmes, pilfink, bergfink, nötväcka, rödhake, grönsiska, grönfink, tofsmes, entita/talltita?, hackspett, koltrast, skata, nötskrika och stjärtmes. Sen har vi haft björktrast och sidensvans i ett träd utanför tomten, men de har inte kommit fram till automaterna.

2 kommentarer:

Erika sa...

Oj va olika sorter fåglar du har. Satre vet jag om att vi har hoppandes på tomten men så vågar jag inte sätta ut ett fågelbord heller får jag tror bara katterna skulle äta upp de små söta pippisarna.

Emma sa...

Oj vad många olika fåglar du har hos dig! Jag bor i Skåne, utanför Lund och de enda fåglarna vid vår mat är kråkor, koltrastar och gråsparvar :) Men de är faktiskt fina de med. (Hittade föresten din blogg när jag sökte på "blogg om trädgård")
Emma