torsdag, oktober 21, 2010

Nytt i buskpartiet

De mesta av löven har trillat av så det här är nog en rätt meningslös bild om man ska få en uppfattning vad jag gjort. Man kan klicka och få större, men det kanske inte hjälper. Vi får helt enkelt se hur det tar sig till våren. Och till nästa höst, för det är framförallt höstfärger jag har blandat in i befintligt buskparti.

Vad har jag gjort? Gallrat rejält bland befintliga buskar. Sågat ner gullregnet som hängde över gräsmattan, men sparat den som växer som ett träd. En syren har helt fått ryka på foten och ev en rosentry. Har också tagit bort plymspirea och rönnspirea, men jag tror det finns kvar en del i bakkant. Forsythian är minskad till kanske hälften. Har spritt ut forsythiabuskar i skogen på baksidan!

Problemet med det här buskpartiet är att buskarna växt sig för stora och fula och vad gör jag? Planterar nya buskar! Ville ha in mer vintergrönt som ger lite insynsskydd på vintern och så mer variation i bladfärger på hösten.

Hm, får nog hålla efter rätt mycket och säkert flytta en del. När vi gör om på nedredelen av tomten kommer jag behöva buskar dit.

Sen har jag spridit på marktäckarna ormöga och vintergröna. Önskar också att gullvivorna också sprider sig här bland buskarna och har petat ner frön. Det får vi ju se hur det går. Hade önskat ha vintergäck här också, men det har jag inte hunnit med och får ta det ett annat år.

För min egen dokumentation (skapar länkar och fyller i mer information senare om jag ids):
Lagerhägg 'Otto Luyken'
Japans lönn 'Dissectum'
Thuja Cancan
Häggmispel
Rododendron (som jag flyttat från norrgaveln)
Myrtentry
Japans järnek
Perukbuske 'Golden sprirt' (impulsköp, den ska ju ha full sol)
Kornell (den vanliga gröna med röda grenar på vintern!)
Svartaronia 'Hugin'
Carmencitarönn
Hortensia 'Twist-n-shout'
Hortensia 'Forever & ever Pink'

Bakom har vi satt ett Gunnebostaket för att förhindra rymning. Dock verkningslöst då de enkelt rymmer där staketet tar slut. Suck.

5 kommentarer:

Johan sa...

Tyckte att det var tråkigt när hösten kommit men när jag läste ditt inlägg så inser man att det finns ju en hel del att fixa i trädgården. Tack, och kul att du delar med dig av bilder och trädgårdsarbete...

Northern Shade sa...

Your rock outcroppings make a good background for planting. It's a good idea to add shrubs for Autumn and Winter interest, too. This would be a good garden section to take a picture from the same place every month and see how it develops over the year.

Linda V sa...

Johan: Så länge det går att gräva finns det att göra ;-) Men rätt skönt att bara låta trädgården förfalla, se fram emot jul, vinter och en ny vår!

Northern shade: Absolutely, good idea to take pictures from here! I agree about the rocks. I really enjoy the nature aoutside my garden, it makes the garden look bigger!

If I have some time I should write down the latin names of the plants.

Iréne JB sa...

Oj, du verkar ha pysslat med allt som jag börjat med "sent" i livet, dvs efter två barn. Hoppas att du kan ta upp både kajakpaddlandet onh klättringen så småningom. Något mer du hållit på med som jag borde prova?
Ha en bra helg!

Anngus sa...

Vilken artrikedom i ditt buskparti. Röda växter vill jag också ha, har funderat på en japansk dvärglönn. Har ju inte så stort.