Jag började gräva i hörnet framför huset. Jag har skrivit om denna plätt förut. Här en bild från sjunde maj och en bild från 22 augusti.
Det är fullt med kirskål, hallonskott och grästuvor. Dessa försökte jag gräva upp. Sen tog jag även bort den perenna solrosen. Den har fått sin chans två höstar nu, men jag är ju inte nöjd med den. Den blir alldeles för hög för platsen och sen orkar den ju inte stå upp utan trillar ihop. Nä, det finns roligare växter för den här platsen. Så småningom borde jag gräva upp de perenner jag vill ha kvar och sen rotrensa ordentligt, jordförbättra och plantera tillbaka växterna. Jag skulle vilja ha en liten damm här också. Vi får se. Det finns mycket man kan göra :-) Jag fyller nog igen med sommarblommor i år. Jag har förresten fyra tuvor av den här hostan som jag tänkte placera här (måste flytta när garaget rivs):
Det var en jättehärlig trädgårdsdag och jag fick en del gjort. Klippte gräsmattan (för tredje gången) och så planterade jag äntligen perennerna jag köpt i Derome. Veronikan hamnade i bakkant i min nya rosrabatt. Det fullständiga namnet är Kransveronika, Veronicastrum virginicum Erica. Blommar juli-sep, 100 cm, rosa/röd, sol.Brunnävorna satte jag i båda rosrabatterna. Fullständigt namn: Geranium phaeum. Blommar maj-sep, 60 cm, sol-skugga, brunviolett.Myskmadran planterade jag som marktäckare under buskaget mot cykelvägen. Nu återstår bara att hitta plats åt dessa skönheter. Det är funkian Sum & Substance, rödbladig aster och diamantgräs. De två sistnämnda blir 150 respektive 140 cm och trivs bäst i sol så det gäller att hitta en bra plats. Jag tycker de är så snygga ihop (syns kanske inte på bilden...)!
7 kommentarer:
Detta grävande tar aldrig slut "ler". Måste ut och bredda min rabatt mot muren, för inte får jag plats med det jag vill. Har kommit fram att under en meters djup, är det ingen ide att ha en rabatt. Man har plantorna framför sig och utgår ifrån dem, men glömmer oftas bort hur stora de igentligen blir. Men man blir aldrig sysslolös och gräva är nog ett bra sätt att hålla musklerna i form.
Tack så mycket för dina svar! :) Det uppskattar jag högt. Ska surfa runt lite ikväll och se vad jag kan hitta och lära. Har du några bra tips på hemsidor eller böcker/tidningar så dela gärna med dig!
Den där Veronicastrum virginicum Erica, eller som jag nog får nöja mig med att säga Veronikan, va superfin. Har nu bestämt att jag ska föra en liten lista över vad för slags blommor jag gillar. Blir så lätt annars att man glömmer bort dem efter hand.
Du fortsätter att inspirera mig!
Så flitig du är i trädgården! Men visst är det så - det finns alltid något man kan göra (och det är ju det som är en del av trädgårdslivet). Blir nog fint att fylla upp med sommarblommor i landet i år och den fina hostan blir nog också bra. Veronican blev jag mycket förtjust. Vet du om den gillar att stå tort eller behöver den fukt?
Din "vita" Funkia gillar jag jättemycket, skall verkligen så om jag inte hittar den på Kålltorp, de brukar ha bra sortiment på perenner. Oj vad du gräver och står i men det är både skönt och roligt att gräva nya rabatter och du har ju lite tomt att ta på. Kul att er träff blev så lyckad, läste hos Nettan också att hon var så nöjd. Kul grej ni startat och när aktiviterna lags sig hemma skall jag ta fram kalendern =)
karina: Jag håller med, man behöver minst en meter för en rabatt!
cin: Bra idé att skriva upp i början, det finns ju hur mycket som helst och det är svårt att hålla reda på! Den nya boken Perenner av Marie och Björn Hansson kan du också spana in, den är riktigt bra. På Internet ska du kolla Allt om trädgårds hemsida (www.alltomtradgard.se). Bläddra runt bland fotoalbum och i trädgårdslistor. Sen finns massor att läsa på Odla.nu. Men första året med trädgård ska du bara njuta och kolla vad som kommer upp. Notera också var det är soligt och skuggigt på tomten! Fota mycket! Det är jättesvårt att komma ihåg vad man har för buskar och blomtider och så vidare annars!
karin a: Det stod inget mer än att den vill stå i sol, men vanlig kransveronika gillar väl fukt, men tål en och annan torka?
lotta: Jag delar gärna på hostan. Jag måste ju ändå gräva upp den snart. Fast den är mer ljusgrön än vit! :-)
Brunnävan är min favorit!
och jag kan säja dig att jag är less på grävandet nu. men jag utökar ju inte ens mina rabatter utan gräver bara bort dom eländiga maskrosorna!
kan inte råvdjuren äta maskrosor?
Skicka en kommentar