söndag, maj 21, 2006

Pallkragarna

Jag har även grejat med pallkragarna idag. Har dock bara fyllt den ena. Kom på att jag ska så perenner i den andra, men det ska jag inte börja med än. Dessutom hade jag inte nog med jord. Det behövs fyra säckar och jag ville spara lite jord till mina krukodlingar.

Vilka problem jag hade att placera ut pallkragarna! Jag kom på att det är lite opraktiskt att ha dem nere i trädgårdslandet. Tanken är att jag ska så sallad och lite sånt plock, och då vill man ju ha nära till köket. Och så ska de ju få tillräckligt med sol. Till sist blev det mitt framför klätterhortensiahäcken. Den spontana känslan är att de står i vägen. Men jag tror att jag vänjer mig!

Jag satte tidningspapper utanför kanterna och så la jag ut cementplattor som finns i högar lite varstans i trädgården. Jag har sått i den högra pallkragen och lagt fiberduken över. Det jag sått är:
Rucola
Sallat Niche
Rädisa
Persilja
Sockerärt
Ringblomma
Blåklint
Krasse

Sedan har jag lämnat lite plats åt squashen. Det är möjligt att det kommer ta sån plats att jag måste dra igång den andra pallkragen. Jag har lite svårt att bedöma!

Jag tittade förresten under stora fiberduken och där har minsann potatisen börjat titta upp! Är det dags att kupa redan? Borde börja rensa ogräs för jag ser att det är mer som spirar där under duken.

Rädisblad har också kommit upp, men det är halvätna. Antar att det är sniglarna som gillar dem. Jag har strött på mera Snigelfritt.

Apropå nåt annat. Klätterhortensian på bilden längre upp... den börjar bli väldigt stor och yvig. Jag skulle vilja ha nåt nättare just där. Har någon av er prövat att flytta på en klätterhortensia? Hur djupt måste man gå?

Och till sist... mitt dåliga samvete. Rosrabatten. Jag hann inte börja med det i helgen heller. Jag begriper mig inte på mina prioriteringar!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är grymt imponerad över hur handlingskraftig du är! Ska bli kul att följa utvecklingen i din trädgård.
Lagar du massa god mat med det du sår sen?

Lindas trädgårdsblogg sa...

moni: Det återstår att se. Jag tror jag tycker det är roligare att så än att skörda! Jag glömde till exempel totalt av vinbärsbuskarna i höstas :-)

Anonym sa...

squash tar megamassa plats bara så du vet, jag skulle nog hellre så på friland, vill du inte det så får du ta krage nr 2 :)

Anonym sa...

Hej!
Idag har jag verkligen gjort mig förtjänt av mitt bloggnamn.
Och nu när jag ser vad du sysselsatt dig med blev jag så full i skratt.
Vi har gjort nästan precis samma saker. Jag har tömt en stor varmkompost, sållat jorden.
Fyllt två pallkragar med kompost och jord. (och innan dess grävt bort grässvål och lagt betongsten runt om, men jag missade tidningarna!)
Delat och flyttat på gräslök, persilja och kryddor. Samt sått. Ruccola, röd och grön plocksallad samt romansallad. Nu är jag helt slut!
-Men lycklig!!

Lindas trädgårdsblogg sa...

catarina: Hjälp, jag tror jag har tio squashplantor i källaren :-o

anneli: :-D

maloppa sa...

Bekräftar vad Catarina säger om squash, den tar plats...
Om alternativet till att flytta hortensian är att såga ner den? är det väl bara att prova. Själv har jag aldrig dragit mig för att flytta känsliga växter, de är faktiskt tåligare än man tror. Hittils har allt överlevt.Se bara till inte gräv för snålt, lättare att ta bort jord när du ser rötterna än att ångra när de redan är av. Konsultera gärna en expert innan så jag slipper få skulden ifall den dör *huva*

Anonym sa...

10 plantor, hehe, de blir en del. Rekommenderat plantavstånd är 1 m, i pallkragen kan du alltså ha 1, kanske 2 men då får de trängas, blir till att gräva land...eller så ger du några plantor till mig ;)

ps. jepp revsuga i inlägget ovan

Lindas trädgårdsblogg sa...

catarina: Kan man odla i murarhink och ge bort? Murarhink = 8,95kr på Gekås :-o

Anonym sa...

Hmm, odla permanent går nog inte, tror murarhink blir för smått, squash slukar vatten, skulle behöva vattnas 4 ggr per dag i hink tror jag ;) men pröva, finns ju bara ett sätt att ta reda på :D

Hannele på Hisingen sa...

Vackra flätade korgar är bra lösning för kryddor nära köket.