Det är ett och ett halvt år sedan Marie Onäng och Sonja Dahlgren var här och gjorde reportage i min trädgård och IDAG damp numret ner i brevlådan! Senare i veckan finns nr 2 av Allers trädgård ute i butik!
8 sidor om vår trädgård! Kul! Texten blev bra, reagerade mest på en sak... att lyckan är total när pojkarna får skörda egen rädisa... Njae, den grönsaken hör inte till deras favorit! Väldigt spännande att se allt på pränt!
Dessutom handlade chefredaktörens krönika om trädgård under småbarnsåren!
Nu längtar jag väldigt mycket att trädgården ska bli så där grön och lummig igen och vet ni, snön är helt borta nu och ett och annat vårtecken visar sig. Kommer solen fram så slår vintergäcken ut!
Vi har haft hemmapluggardag i skolan idag. Jag började med att gå ut och leta Salix Caprea, sälg. Att den ska vara så svår att hitta! Tyvärr röjs den ofta bort tillsammans med annat sly, men det är en superviktig träd/buske som ger mat åt hundratals bin, humlor och småkryp tidigt på våren. Jag är inte helt hundra, men jag hoppas detta är sälg, tänkte att det visar sig väl när knoppen slår ut!
Varför detta intresse för sälg? Jo, vi jobbar med träd i en av kurserna och har fått var sitt träd som vi ska presentera. Sälg? Det är för fasen inget träd! var min första reaktion. Men det var bra att jag fick chans att fördjupa mig för det finns mycket intressant att lära sig! Förutom livsviktig föda för nyvakna bin och humlor så har 200 fjärilsarter sin larvutveckling i sälgen, 75 olika skalbaggar lever på dess blad, blommor och knoppar, 200 skalbaggar är beroende av sälgens döda ved och bark. Älg, rådjur, harar och renar gillar att gnaga på sälg. Hackspettar bygger gärna bon i gamla sälgar. Veden är bra att slöjda med, man kan utvinna garvsyra ur barken och barken innehåller även salicylater som kroppen omvandlar till salicylsyra. Sälg kan alltså användas som värkmedicin! Ge plats åt sälg i din trädgård, det finns små uppstammade varianter, med jättesöta videkissar på våren, Salix caprea 'Kilmarnock' är nog den vanligaste.
Sedan har vi en kurs i entreprenörskap så jag har ringt runt och pratat med företagare i gröna näringar. Intressant! Jag pillar också med en woodlanduppgift där vi ska välja ut tio träd, tio buskar och tio perenner som passar i en woodlandmiljö med surt pH. Väldigt kul, jag passade på att åka till Botaniska i fredags och fick lite bra tips om barrträd! Jag håller även på med en trädgårdsritning för en radhusträdgård, men mitt block är kvar i skolan, så jag gör bara det skriftliga idag.
Det är så fantastiskt kul att plugga! I december är jag färdig och då har vi jobbat på i ett, med endast fyra veckors ledighet. Undrar vad som händer sen!?
14 kommentarer:
Oj, så mycket jag fick lära mig om Sälgen, tack ! Fick tidningen idag så jag ska snart läsa artikeln.Har inga småbarn längre men jag lyckades nog odla deras intresse när de var små. Få hjälp ibland av dottern i trädgården. Sonen smaskar gärna av frukt och bär.
Ha en fortsatt skön kväll :)
Jag fick också tidningen idag men har inte hunnit läsa artikeln ännu. Jag ser fram emot att göra det, dock!
Sälg är ju, precis som du skriver, jätteviktig för de tidiga bina och annat som vaknar upp och behöver ha något tidigt att mumsa på. Förra året blev det väldigt tydligt när vi besökte en plantskola på våren och gick förbi ett par krukor med blommande sälg i. Det fullkomligt kokade av aktivitet i de krukorna, det var säkert 20-30 bin eller liknande vid varje kruka och eftersom det var ett helt bord med krukor kan du ju tänka dig hur det lät och såg ut! Man blev alldeles vårig! :) Så vi kommer absolut att plantera sälg i trädgården. Vi ska bara komma på VAR de ska vara först!
Hej Linda,
Trevlig artikel, jag blir inspirerad till grönsaksodling när jag ser dina fina pallkragar. Jag har varit inne på din blogg lite sporadiskt tidigare, men har inte fattat att du finns så nära.
Kul! Närheten till skogen och rådjusbesöken har vi gemensamt. Det nämns i artikeln att de inte tar fjärilbusken och då blir jag så glad, för jag satte en i somras bland alla rhododendron vid skogskanten utan att ha en aning. Normalt brukar jag inte chansa.
Nu ska jag läsa dina äldre inlägg lite.
Hälsar
Marta
Kul med Allers och kulkulkul verkar din utbildning! :))))
Vide (sonen) älskar att leta sälg varje vår (av någon anledning :))
Åh, vad kul det ska bli att läsa Allers. Den landade i postlådan häromdagen och ligger och väntar på att jag ska få lugn o ro och tid att läsa. Vill inte snabbläsa/stressa mig igenom den.
Och visst kan sälg vara ett träd - om man låter det växa. När jag var liten stod en superstor sälg i vår trädgård. Tyvärr rasade den i en storm, men stor var den!
Ha det bra!
Ulrika
Åh, vad kul det ska bli att läsa Allers. Den landade i postlådan häromdagen och ligger och väntar på att jag ska få lugn o ro och tid att läsa. Vill inte snabbläsa/stressa mig igenom den.
Och visst kan sälg vara ett träd - om man låter det växa. När jag var liten stod en superstor sälg i vår trädgård. Tyvärr rasade den i en storm, men stor var den!
Ha det bra!
Ulrika
Oj va många sidor er artikel fick. Roligt!! Skall se om jag kan komma över ett ex av tidningen.
Var på info i förrgår om humlor och just sälg är viktig för humlorna på våren fick vi veta. Ska se om jag hittar tidningen, kul att se andras trädgårdar. Ha det bra/Carita
Fint!
Den måste jag köpa.
Ja sälg är viktigt. Vi har 1000-tals egna bin. Härligt.
Grattis till reportaget och tack för bloggtipset !
Ha det så gott och lycka till med utbildningen !
Kram/Isa
Verkligen ett härligt reportage!
Tack för all inspiration!
/Anna-Karin
Grattis till reportaget skall införskaffa tidningen nästa gång jag är och handlar.
Visst väl att sälgen var bra för insekterna men så stor betydelse visste jag verkligen inte. Tack för info.
Annika
Hej, hittade hit av en tillfällighet när jag tittade runt bland trädgårdsbloggar...kul!
Måste köpa den tidningen nu då så klart:) Ha det bra, jag kommer gärna tillbaks.
Marie
Vad roligt! Hoppas den finns kvar i handeln, måste köpa!
Skicka en kommentar