torsdag, oktober 24, 2013

Forsythia är en fin höstbuske

Åh, denna höst som bjudit på så många fina dagar. I början av veckan var det dock regnigt och ruskigt, men nu har det blivit väldigt varmt och milt. Ofrånkomlingt singlar löven ner från träden och många praktfulla buskar och träd har tappat sina färger.

Kvar står oväntat en buske som sällan beskrivs som en fin höstbuske, nämligen forsythian! Inte är den så man hajar till kanske, men eftersom de flesta tappat sina löv och forsythian har kvar sina så är den väldigt tacksam just nu! Det mesta gulgröna i buskpartiet är forsythia.
Forsythia i buskpartiet med gulgröna höstfärger.
Den uppstammade forsythiabollen är nyklippt.
En del forsythiagrenar får istället röda höstfärger. Jag har också sett blad som drar mer åt lila!
Bakom rododendronbusken står en häggmispel som tappat sina löv nu och sen är det en spretig forsythia med gula och röda blad.
Hur beter sig era forsythior? Visst är det fantastiskt att en buske som kommer igång så tidigt på våren kan vara fin så långt in på hösten?

Jag ska också visa några bilder på en mer "känd" höstbuske, nämligen berberis. Nu har berberishäcken på framsidan fått alla höstfärger! Så fint också med den gula björken i bakgrunden.

Berberis ger ju bär åt pippifåglarna, men nu har jag sett att talgoxarna varit och letat mat i fågelautomaterna. Hög tid att börja mata med frön och nötter!
Jag ska försöka hålla koll på om fåglarna intresserar sig för Cotoneasterns röda bär. Så himla fina de är, här sticker de upp bakom den gula berberishäcken!

7 kommentarer:

WERAs värld sa...

Underbara färger i din härliga trädgård!!! :)

/ Annica o Weronica

Helt enkelt hemma hos mig sa...

Underbara höst! :)

Maria sa...

Vacker färgexplosion!

Anonym sa...

Vilka fina höstfärger!

Erika sa...

Tack för påminnelsen om att mata fåglarna. Skal leta fram vad jag har och kanske skaffa något nytt fint hus åt dem i år hade jag tänkt.

Vindsnurra sa...

Hej! Tänkte bara tipsa om en bra trädgårdsprydnad.
Det är en vindsnurra som hjälper att hålla sorken borta. Du får jättegärna tipsa om denna i din blogg!
Kika in på www.vindsnurra.nu

infing sa...

Visst är det härligt med hösten!

Jag tycker också om forsythian, året runt faktiskt, inte för att jag är så förtjust i gult men det är ju inte så mkt annat som blommar vid den tiden på våren och på hösten får den ju sina vackra höstfärger som du säger!

Min cotoneaster har en massa bär som fåglarna är intresserade av!

Kram Carina