tisdag, oktober 15, 2013

Provisorisk plantering

Vi har haft farmor och K-G på besök och jag har fått lite extra tid i trädgården. Jag roade mig med att se vad jag gjort på listan!
  • Plocka in saker (t ex vattenslangar och krukor) och känsliga växter (jag har några pelargonier och dahlior) innan frosten och snön - Nästan klar, pyntet och växterna är inne, ska bara skölja upp och ställa undan lite hinkar, krukor och balkonglådor.
  • Plantera ner växter från planteringskön - Nästan klar! Två blåbärsbuskar och ett par perenner från plantbytet kvar.
  • Plantera vårlökar - Ej påbörjat... har däremot köpt fler lökar!
  • Tömma hushållskomposten och ge plats för vinterns hushållsavfall (jag flyttar innehållet till trädgårdskomposten där den får ligga till våren) - Ej gjort!
  • Skörda det sista från pallkragarna, rensa bort sjuka växtdelar och och mylla ner ärt-, bön- och ringblommeblast. Täcka pallkragarna med höstlöv. - Ej gjort!
  • Kratta in löv bland buskar och perenner, klippa gräset för sista gången - Ej gjort!
  • Njuta av höstfärger och frisk luft- Det har jag absolut gjort!
Attans, det var inte mycket jag kunde stryka!! Vad har jag gjort då? Ja, jag hade ett skriande behov att få ner mina nya buskar. Och ärligt, jag kan inte riktigt bestämma mig var jag ska sätta dem! Det lutar åt slänten på framsidan, men den är inte redo att planteras så nu blev det en provisorisk lösning.
Det här är alltså precis bakom Magnolian på nedre delen. Här är det en liten låg slänt som jag tänkt markera med en stenkant... nån gång. Nu fick jag i alla fall gå ett varv med spaden, vilket kanske förbereder för de där stenarna så småningom. Här petade jag ner papegojbusken och skenkamelian. Papegojbusken har tyvärr tappat nästan alla blad nu. Annat som också fick plats här är mischantusgräset jag fick efter föreläsningen, tallen jag haft i kruka och dvärgszebragräset som också bott i kruka i sommar. Sen delade jag också två hostor, en massa lungört, ormöga och daggkåpa.
Håhåjajja, nu ska jag bara få bort jordhögarna! På den övre bilden bakom skottkärran har jag planterat en massa lungört i kanten och under hortensian. Och vid rosenkvittenbusken (syns inte heller i bild) har jag satt ner nejlikrot och daglilja. Båda blommar i orange, liksom rosenkvitten. Dock kommer väl inget blomma samtidigt!

Annat som blivit gjort är att poolen är skurad och torkad. Note to myself, vänta inte till oktober. Det är inte så lätt att få sånt flyt med vädret som vi haft i år. Det måste ju till en solig dag för att den ska hinna torka!

Ja, så har det blivit lite ditten och datten. Till helgen kommer farmor och K-G tillbaka så då ska jag verkligen försöka beta av listan. Jag längtar verkligen efter att tömma komposten!

Här kommer några höstfina buskar:
Berberis

Berberis och cotoneaster (som inte fått sina höstfärger än).

Blåbärsbuskarna är fina nu när träden längs stigen tappat bladen.

Bukettspirea bakom stenbänken.
Det var allt för ikväll, ha det gott!

2 kommentarer:

Veronica sa...

Vackra höstfärger är det i år! Verkligen fantastiska. Säkert kommer du få stryka fler saker på din lista i helgen som kommer för det verkar som om hösten stannar ett tag till innan vintern kommer :)

Må gott!

Carina sa...

Så kul att se att det inte bara är jag som inte kan bestämma sig....jag har pillat ner mina nya plantor men misstänker att jag kanske får flytta en del till våren, eller inte förrestenn...blir nog istället superbra att ha dem där jag satt dem, varför ödsla onödig tid när man istället kan njuta av det man åstadkommit en annan årstid...hihi....blir kul att se hur det blir hos mig, och vi kanske får se hur du kommer att göra till våren också?
Ha det gott.
Kram