torsdag, juni 20, 2013

Ett blått ufo har landat

Nej, jag kan inte undvika det på bloggen längre. För drygt två veckor sedan landade ett blått ufo i vår trädgård. Pladask, rätt ner. Jag kan ännu inte förstå hur det gick till, men i ett svagt ögonblick tyckte jag det var en rolig idé. Och visst är den rolig! Men inte var det genomtänkt.


Fördelar:
- Det är riktigt kul för barnen
- Det är skönt med ett svalkande dopp när värmeböljan kommer
- Man behöver inte stressa till stranden

Nackdelarna är desto fler:
- Den är ful.
- Ert miljösamvete kommer att få en ordentlig törn.
- Ni kommer att känna er lurade när ni går från butiken. Poolen må vara billig, men ni lägger ännu mer pengar på tillbehör och kemikalier. Vi fick dessutom köpa 15 säckar jord för att jämna till marken, som till synes var ganska vågrät, men som inte alls var det. Man hade ju kunnat gräva också.
- Ni fyller poolen med enorma mängder kommunalt vatten.
- När ni tömmer poolen skickar ni iväg enorma mängder klorerat vatten ner i trädgården. Man ska undvika skicka iväg det med dagvattnet. (Man låter poolen stå i ett par dagar i solen först så att kloret förbrukas så mycket som möjligt.) Läs mer om tömning här.
- Pumpen går på el och står på dygnet runt.
- Man blir låst till att hålla uppsikt medan barnen badar. Vanlig lek i trädgården är ju sällan förenad med livsfara som detta, så för en trädgårdstok är det no no trädgårdsarbete medan barnen leker i poolen.

Kanske är det bara en miljömedveten trädgårdstok som jag som känner sådana här betänkligheter, för man ser ju pooler i var och varannan trädgård. Men jag önskar att fler tänker genom konsekvenserna som en pool för med sig, t ex när det kommer till säkerheten. Man kan ju också välja andra typer av rening än klor. Men vad vet jag, när sommaren är över kanske jag slutat bry mig om miljön och är helt såld på pool-livet.

Inte nog med att poolen skär sig i färg med resten av trädgården (finns det gröna pooler?), den tar plats, presenningen under är vansinnigt ful, så har vi även kopplat på en solfångare för att värma upp vattnet. Och den tar också plats! Hoppsan, ena stödbenet hade visst ramlat när jag tog bilden:
Ja, den där presenningen var ju inte särskilt fin, men vi lät den gå ut en bit för att det inte ska bli små tarmar med gräs som blir svåra att klippa. Nu håller min man på att bygga en enkel trätrall runtom så att det dels täcker, men också för att vi ska slippa halka runt på presenningen.

Och hur man ska få den att smälta in förbryllar mig mycket. Häcken kunde ju gärna ha växt upp en meter ungefär. Att gräva ner poolen hade ju inte varit så dumt. Den här lösningen såg jag när jag var i Skåne och tittade in i en grannträdgård, det dolde ju det blå i alla fall.
Nå, vad säger ni? Vad har ni för känslor för pooler?

Hur ska jag kategorisera detta inlägg? ...jag tror det får bli "Blickfång". Haha.

8 kommentarer:

Iréne JB sa...

Ja, inte är de sådär jättesnygga. Vår tomt, precis som er lutar även på de mest "plana" ytorna, förutom en rektangel som vi sparat till kubbspel (fast den är inte helt plan den heller). Hade en plaskdam modell "ganska stor" när barnen var små. Nu får det bli hederligt spring i vattenspridare om det ska vara vattenlek här hemma.
Riktiga pooler kan däremot vara riktigt snygga. Så ni kanske ska satsa på en sådan? Det lär ju inte vara så mycket mer skötsel med en sådan.

Unknown sa...

Tyvärr Linda, det var inte fint. Håller med föregående talare att att en riktig pool kan var fint, men dyrt!

Anna Vattenkanna sa...

Jag tycker att ni ska känna efter i sommar om detta är något för er - alltså med poolliv. Är det något som hela familjen fastnar för så kan ni ju fundera på en lite snyggare lösning i vinter och fixa till det nästkommande vår?

Det finns fulare saker i en trädgård trots allt :-)

Kram

Unknown sa...

Ha ha: Jag skrev "ett ufo har landat" när vi köpte studsmatta till barnen. Och idess inte ens lägga ut ett kort på eländet. Men roligt där, det har de!!! Behöver nästan aldrig tjata att de ska gå ut längre och det är ju värt en hel del. Dock är studsmattan svart och grön och går att gräva ner, vilket är ett plus om vi får det gjort någon gång. . . Satsa på ett plank som på bilden tycker jag. Som inte är den som ska göra det. Planket var riktigt snyggt :) /mittlifjennyaberg.blogspot.se

Ulrika sa...

Ja, inte är det vackert. Men nöjet med att bada väger upp det helt och hållet, i alla fall hos oss. Sitter här, nyss uppkommen ur poolen från ett härligt bad. Mitt tips är; Bada mycket så slipper du se den utifrån!
Ulrika

Maria sa...

Har ju tänkt att det vore lite härligt med en sådan där pool ibland. Tänker att du ska njuta av pluslistan med pool nu när ni har en. GLAD MIDSOMMAR!

Acchleja-Carro sa...

Vi har också skaffat pool i år, och här går den under namnet "blått monster". :P
Men ett tillägg till pluslistan kan jag bjuda på i alla fall: simträning och/eller vattenvana för barnen. Det var vårt starkaste argument för. =)
Ha det fint och trevlig midsommar! /Caroline

Vikkan sa...

Nä, fy farao, pooler är inte snyggt!

Och som du säger, det är förenat med livsfara. Ett ögonblick tar det, en blinkning och olyckan kan vara framme.

Vi har en plaskpool modell mycket mindre som får plats på verandan på framsidan, den räcker gott och väl att doppa tårna i. ;-)

Men beslutar ni er för att behålla obäket så bygg in den så man slipper se det blå ufot. ;-)

Kram Vikkan