lördag, oktober 20, 2012

Kopparlönn och doftolvon

Oj, vad ni bloggar oförtrutet! Själv hänger jag inte alls med just nu. Det är ju så mörkt på kvällarna och i princip noll trädgårdstid just nu. Hinner jag se trädgården så njuter jag av färgerna såklart. Det här fuktiga vädret gör kanske färgerna extra varma?

Det som lyser finast just nu är doftolvonet i förgrunden på bilden ovan, samt min lilla kopparlönn som tittar fram bakom buxbomkonen. Här nedanför är en närbild. Inte har den vuxit så mycket sen jag planterade den, men den lever och har jättesnygga färger just nu! Fast, den är märkligt tvåfärgad, mer röd i toppen och orange längre ned.
Berberishäcken går från gult till rött! Veronikan är snyggt gul i förgrunden.
På nedredelen har vingbenveden tappat sina knallröda blad och Magnolian har växlat färg till guld. Flocknävan närmast vägen har också börjat få höstfärger. Riktigt tät har den blivit. På bilden ser det också ut som att ormögat och gullvivorna också blivit täta (på andra sidan grusgången), fast det stämmer inte riktigt, mycket ogräs fortfarande. Fast det finns väl lite hopp att det kommer att bli fint till våren när det blommar. Har jag sagt att vi funderar på att byta ut måbärhäcken mot avenbok? Väldigt många plantor dog, så vi måste ändå sätta nytt. Känns som man snabbare får en lite högre häck om man väljer avenbok. Sen har det hänt något med vår måbär på baksidan som gör att jag inte är så nöjd med den häcken (sjuk?), borde visa bilder på det.
Höst, höst, höst. Dags att plocka in pyntet innan kylan kommer tillbaka.
Så här är det... man grejar i trädgården och så måste man lämna för hand och fötter och så tar det typ tre veckor innan man har tid att ta hand om redskapen som man fick lämna. Det känns ju som det regnat hela tiden, men så himla mycket regn fanns inte i skottkärran i alla fall.
Höststädning för mig är att plocka undan allt som ligger framme, möbler, leksaker, pynt och så kratta löv (eller klippa med gräsklipparen det sista man gör när löven fallit), mylla ner blast från pallkragarna och täcka med löv. Lägger löv under buskar också och fyller komposterna. I år hoppas jag fylla några svarta sopsäckar med löv också för att få så mycket jordförbättring det går.
Jag har alltså inte börjat.

Jag får rapporter om härligt väder i norr och i söder. Hoppas vi också kan få lite torrväder ett tag. Ha en fortsatt fin helg!

6 kommentarer:

Trädgården på Höjden... sa...

Underbara höstfärger. Det riktigt glöder vid bänken
Kram åsa

Hélena sa...

Nu är det verkligen höst! Har inte heller börjat plocka in allt som ska röjas undan. Har inte haft lust men nu börjar det smyga sig på. Vill fixa och få det höstfint :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Jo sa...

Det är så himla synd att det känns som om hösten har regnat bort! Man hinner ju inte med så mycket på vardagarna eftersom det blir mörkt fort och helgerna har bjudit på rätt dåligt väder så man hinner ju inte njuta av hösten i trädgården. Eller städa/rensa heller för den delen....

Du har iaf väldigt tjusigt i din trädgård!

Northern Shade sa...

Your fall red and gold colours have really deepened. Your little maple has a great colour, very fiery. The berberis has seems to be colouring starting from one end and moving to the other.

After all of the leaves fall off, you must find many of the children's toys that have been lost and hidden all summer. :)

Milla sa...

Visst blir man lycklig av alla röda, orangea och gula färger! Har man sen turen att solen råkar titta fram mellan skurarna så blir det magiskt! Det gäller att njuta.

Veronica sa...

Jag håller med om att det är svårt att hinna.... :(
Oavsett så är dina bilder jättefina. Riktigt höstigt fina :)

Må bäst!