fredag, oktober 05, 2012

Färg och form i Lindas trädgård

Alla trädgårdstokar har nog sin specialitet, eller inriktning. Någon är tokig i ätbart och bryr sig inte om blommor, en annan är tokig i speciella växter och bryr sig inte om de vanliga och en annan bryr sig mest om hur växterna samspelar, bildar helheter, stämningar och vackra rum. Jag har nog lite av alla delar, men mest handlar mitt trädgårdsintresse om att få vara kreativ och tänka färger, former och vackra rum. För mig är trädgården som en tavelduk, jag har penseln och alla växterna är färgtuber som jag kan blanda. Det låter klyschigt, men ungefär så är det! Jag tycker det är jättehäftigt! Jag älskar att spinna loss kring en ny rabatt, få ihop den med övriga trädgården och välja växter som gör den fin över hela säsongen. Nu är det ju mycket som sätter käppar i hjulen för att förverkliga alla idéerna, tiden och ekonomin är ju de vanligaste. Men tankarna och fantasin är ju gratis och dem kan man bära med sig hela tiden och tänka vidare på när helst man får en ledig sekund! I love it!

Min trädgård är ju ett pågående projekt som aldrig blir klart. Varje höst är det nåt som får maka på sig, flytta, hitta ett bättre ställe. En del blir lyckat och så får man bygga vidare på det, annat får man ändra på. Jag ska visa lite blandade bilder från trädgården, som är färg och form för mig!

På vintern och tidig vår syns själva formen i trädgården extra tydligt. Gångarna, gräsmattans form, kallmurarna, stenkanterna. Jag gillar svepande rörelser. Rakt och fyrkantigt passar inte vår kuperade tomt.
En tavla, eller hur? Lungörten sveper upp för sluttningen, den lugna grönskan i flocknävan, stenmuren, vitsippsbacken och så den härliga blomningen i det japanska körsbärsträdet!
Färg och enkla former!
Senare på sommaren är det mer olika nyanser av grönt, men för att det ska hända nåt har jag satt en massa olika astilbe. Astilbe är en riktig favoritväxt med vackert bladverk hela säsongen och snygga fluffiga plymer.
Jag gillar hur trädgården förändras över säsongen, hur färgskalan ändras. Härligt varma färger i september, fortfarande grönt, men en annan grönska! Jag gillar formen på det flerstammiga druvflädret!
Jag tänker mycket på gräsmattans form och jag gillar hur gräsmattan tar ett varv runt perennrabatten.

Den här bilden visar tre trädgårdsum i en bild. Min sittplats under klätterhortensian, köksträdgården och början av blåbärsstigen. Jag har inte helt slutna rum i trädgården. Baksidan är ganska överblickbar, men när man befinner sig i ett trädgårdsrum så är det en speciell stämning, just i det rummet!
I köksträdgården har jag lekt jättemycket med starka färger och tydliga former! Ringblommor och krasse, man blir glad! Bågen med ljusslingan gör det än mer lekfullt!

Nu går vi till framsidan, där jag har planteringen som jag nog jobbat mest med, ändrat och haft mig. Ett tips när man komponerar en rabatt är att först börja med det som är kvar när allt annat har vissnat. Minst en vintergrön formklippt buske är toppen att ha som stomme. Jag har mina buxbomklot och buxbomkonen (glad så länge de är friska).
Thujahäcksnutt har jag också och en uppstammad rododendron där bakom. Formklippta häckar och buskar som tappar sina löv ger också form och stadga halva året när det är brist på grönska och blom.
I närheten av den här rabatten står en syren och därför har jag valt växter som blommar i samma färg samma tid. Lila alliumbollar, brunnäva och violkungsljus. Buxbomkonen ger form åt planteringen hela säsongen, fast färgerna varierar!

I år har jag planterat grekvädd och den hoppas jag mycket på. Den blommer mitt i sommaren, långt efter det lila och passar så fint tillsammans med höstsilveraxet!
Lammöron och alunrot som kantväxt. Oj, vilken fluffig astilbe!
I september är det inte mycket som blommar i den här vinkeln, men växter med fina blad gör rubbet!
Sen är det kul att ha en buske inklämd i rabatten som man inte märker av på hela sommaren, men nu. Herregud. Kul med ett sånt stopptecken! Titta på mig nu då!
Ja alltså. Färg och form är högst väsentligt i mitt trägårderande! Läs mer vad andra tänker kring färg och form hos Pilgrims Blommiga fredag!

13 kommentarer:

Bettina Bäck sa...

Lekfullt och kul! Ser att du också hittat till Ikeas utomhuslyktor. De är roliga.

Anna Vattenkanna sa...

Så roligt att få ta del av dina tankar kring trädgårdens färger och former. Det där med paletten och duken - det får låta hur klyschigt det vill - men så är det, jag håller med dig till 100%.

Verkligen året-om-vackert hos dig och så trevligt att du har olika primadonnor för varje säsong.

Kram

Hanneles bokparadis sa...

Härliga bilder!

Anjas Hill sa...

Du har verkligen tänkt på former och färger i din trädgård. Den ser fin ut med genomtänkta lösningar för hela året./Anja

Hélena sa...

Jag fullkomligt älskar dina färger och former :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Ingmarie We sa...

Vilka härliga foton från din trädgård. Du kan det här med form och färg det ser jag. Ha det så bra.

Trädgården på Höjden... sa...

Jag gillar verkligen ditt året runt tänk där det verkligen syns att du tänkt på både färg och form. Vilken härlig trädgård du har.
Kram Åsa

Charlotta sa...

Fantastiska former och färger du lockar fram i din trädgård. :) Ha en fin helg!

Eva Linnea sa...

Vilken fin tur vi fick göra i din trädgård. Jättefint med alla dina färger & former.
En skön helg önskar Eva Linnea

Bra blogg sa...

http://hogagarde.blogspot.se

Gunilla sa...

Fantastiskt fina bilder och en fantastisk trädgård.

Trevlig helg

Jo sa...

Kul att få höra lite hur du tänker/känner för de olika delarna! Jag ser fram emot den dagen då jag känner att jag kan beskriva min egen trädgård på liknande sätt och kunna känna att det mesta är där för att jag VILL, inte för att det fanns där när vi flyttade in!
Jag gillar verkligen ditt lilla röda utropstecken! :)

Northern Shade sa...

This is a nice overview of the sections of your garden. I agree that designing the garden is like painting a canvas.

Tha planting underneath your Japanese cherry tree is very effective, with the lovely carpet of blue flowers under the pink blooms. I've mentioned before how I like the purple flowers with your lilac. Your Astilbe look so tall in that photo, and they have so man blooms. I planted some new Astilbe this year that are supposed to be very tall, called 'Mighty Pip'.