söndag, oktober 14, 2012

Frostmornar

I helgen har det varit väldigt grått och blött och jag har inte gjort ett smack i trädgården, mer än gått ut med komposten. Trädgården inbjuder inte riktigt till lek med en soggig gräsmatta. Baksidan får knappt sol längre. Sen är det sparkcyklar som gäller för alla tre barnen just nu, så det blir mycket häng på gatan och  utflykter i närheten, vanligast är att vi gör lekplatsturnéer och försöker klämma så många lekplatser vi hinner. Barnen gillar det och de får mycket luft och motion, men... inte ett smack blir gjort hemma i trädgården när jag har barnansvaret. Jag hade några idéer på projekt som jag skulle vilja genomföra i höst, jag gillar verkligen hösten som trädgårdstid, men jag har avfärdat varenda ett. Jag får vara nöjd om vi får in allt som ska under tak, och samlar löv till pallkragar och buskar.

Det var några mornar med frost tidigare i veckan och jag hann ut och föreviga lite av det så jag bjuder på bilder från det i stället.

Lammöronen har växt till sig som en liten matta under buxbomen nu... gillar.

Sköldpaddörten uppskattar jag mycket. Tyckte den var småtråkig när jag såg den första gången, men den har såna kvaliteter. Stadig och upprätt med lång blomningstid på sensommar/höst.

Höstsilveraxet är väldigt fint i frost...
...men tyvärr tappar blommorna färgen efter frosten, så nu är inte blommorna vita längre som på bilden nedan.
Köksträdgården i förfall. Nu är det bara palsternacka och jordärtskocka som jag skördar. Jo, det finns vintersallad också, men alldeles för lite har jag sått! Förra helgen gjorde jag den där goda jordärtskocksoppan samt sesamgifflar till. Mums vad gott!
Plättar i luften tillsammans med chokladblomma. Jag hade tänkt prova övervintra chokladblomman, men vette tusan om det är lönt nu när frosten kom.
Jag är nöjd med konstrottingfåtöljen. Står ute i väder och vind, till synes helt oberörd! Nu har klätterhortensian skiftat färg och är vackert gul!
Sen glömde jag fota katsuran och efter frosten rasade löven. Asch då!

8 kommentarer:

Anna Vattenkanna sa...

vackra bilder - det är så fint med frosnupna växter, att se på. kanske inte lika roligt om man inte hunnit med att ta in de man är lite mer rädd om. Jag vet inte hur du gör med dina plättar men jag brukar gräva ner mina krukor i kökslandet under vintern och vanligtvis klarar de sig bra och skjuter nya blad efter omplantering och lite pyssel.

Kram

Hélena sa...

Frost är vackert men den får gärna vänta ett par veckor till. Vill hinna få alla mina lökar i jorden innan. Väntar fortfarande på lökar från Jennys fröer och sånt. När det kommer till trädgård och barn är det verkligen bara att gilla läget :-)
Ha det bäst!
Kram Hélena

Trädgården på Höjden... sa...

Vilken härlig sittplats. Ser så rofyllt ut med bladen som vilar sig. Ja, den där frosten som kom. Så ytterst onödigt. Alla dahliorna har tackat för sig. Kunde väl dröjt ett tag till tycker jag.
Hälsar Åsa

Ulrika sa...

Vad det är vackert med frost!
Jag älskar verkligen hösten, det är så vackert överallt.
Kanske ska jag prova den där jordärtsskockssoppan, har ju massor av jordärtsskockor i köksträdgården. Tack för tipset!
Ulrika

Karin A sa...

Åh Linda vilka härliga frostbilder och fina färger. :) Det är härligt nu (även om det kunde vara lite mindre blött). Ha det gott! Kram

Jenny sa...

Väldigt väldigt vackra bilder! Det är så fint med frost, och lite vemodigt, men mest fint.

Northern Shade sa...


The leaves look especially pretty when the edges have frost around them. The silver coloured lambs ear foliage looks very attractive around and under the evergreens. It's a nice combination.

Törnrosa sa...

Helt otroligt vackra bilder du tagit! Blir riktigt glad av dem, trots att det är höstligt.
Kram