tisdag, november 01, 2011

Ekens dagar är räknade

Eken, med kanelros och kaprifol i förgrunden.
Det är jobbigt att ta beslut. Flera år har jag värkt detta med ekens vara eller inte vara. Inte blev beslutet lättare att fatta när jag läste Lotte Möller i Trädgårdens natur:
"Skulle man av någon anledning bara få plantera en enda sak i sin trädgård skall man välja ek. Bortåt 300 olika sorters insekter kan bo i den, och de näringsrika ollonen bidrar till att göra eken till det mest generösa trädet av alla."
Ett nyplanterat olvon i förgrund, ett relativt nyplanterat äppelträd strax bakom
och till höger stammarna på en ek som snart levt klart sina dagar.
Men vi har andra ekar i skogen precis intill. Ekar blir stora. Ekar skuggar och vi vill ha fruktträd. Så. Nu blir det så. Jag har redan planterat ett äppelträd och ett körsbärsträd under eken så nu kommer den ryka. Jag har sammanlagt planterat sex träd i år, så jag borde ha klimatkompenserat förlusten av eken också. Borde jag inte det? Jag har dessutom en plan på att köpa minst fyra ytterligare träd till trädgården.

Trädet har vuxit otroligt mycket de senaste åren. I höst har jag kapat massor av grenar efter stammen för de var i vägen.

Här kommer en liten minneskavalkad.

Ljuvlig bladutspring på våren.

Skön skugga på sommaren.
  
Höstfärger.

Vackert på vintern, när snön lägger sig på grenarna.

Det var så fint med belysningen...
 Trädet får nog vara kvar över vintern, så tar vi det till våren.

5 kommentarer:

Maria sa...

Jag har svårt att kapa träd när jag tänker på hur länge de växt. Min man gillar att kapa och jag vill spara.

Ika sa...

OOooo va fint med julbelysningen, förstår att du sparar den över vintern.

Louise sa...

Vad fin den är, din ek! Kan förstå om den måsta bort till fördel för andra träd men annars är det ett fantastiskt träd, alla årstider!

kram louise

Evelina sa...

Vi har en som jag aldrig tar bort, då jag älskar den, det är det finaste trädet vi har. Men vårt utbud och trädgård är inte i närheten så pompös och fin som din. Vad fint att du har tänker klimatkompensation :-)
Kram på dig!

TrädgårdsPrinsessan sa...

Så fint med eken, den skulle jag gärna haft i min trädgård. Förstår ditt dilemma med att vilja ha den kvar men samtidigt få plats med annat. Hoppas beslutet känns rätt till slut ändå :-)

Hälsningar,
Annika