onsdag, november 26, 2008

10 månader förra veckan

Den 18:de blev pojkarna 10 månader. Hjälp vad tiden går. Det känns inte alls längesen vi satt på sjukhuset och matade med kopp.


Samtidigt känns det som det gått en evighet. Nu kan dom ju äta själva! Okej, inte med bestick, men de äter välling och plockmat nästan utan hjälp. Hittills har dom ätit allt som bjuds, t ex:
 • rispuffar (en favorit, liksom majsbågar)
 • leverpastejsmörgås
 • ärtor, majs och paprika
 • avocado
 • lök
 • banan, äpple, päron, clementin, apelsin, mango mm
 • potatis
 • sötpotatis
 • makaroner
 • bulgur
 • quinoa
 • bönor
 • kikärtor
 • köttbullar eller frikadeller (eller bara köttfärs som är stekt grynigt i småbitar)
 • kyckling skuren i mindre bitar
 • fisk såsom lax, hajmal och tilapia. Mycket populärt.
 • sen har de fått smaka både bullar och glass!

Även fast de inte har tänder (jo Sigge har ju en nu) så tuggar dom bra nu. Till middag får de nästan alltid samma mat som vi, man får bara tänka på att inte salta medan man lagar. Fast det där med tallrik har jag gett upp för ett tag. Jag tröttnade på att all mat hamnade i knät. De får maten i små portioner på bordet.

Det kan bli rätt gnälligt på sena eftermiddagen här hemma. Då är det väldigt tacksamt att man kan sätta dem i matstolarna så de kan titta på när jag lagar mat eller plockar i diskmaskinen. För dem verkar det vara som att kolla på TV. Lindas mat-TV! Jag försöker berätta vad jag gör också. Haha. De kollar väldigt noga. Här steker jag hajmal. God fisk som saknar ben. Finns som filéer i stora påsar på Willys.

Det är svårt att fotografera dem nu. Dels är det ju skumt med ljuset, men direkt man tar fram kameran kommer de rännande!

Upp i knät ska dom.

Det är inte många bilder i kameran som blir skarpa!

Speciellt Hugo har börjat med en gullig grej (Sigge gör samma sak, men inte lika ofta). Han kryper fram och lägger huvudet i knät. Det finns ju på film till och med. Nu visar han väldigt tydligt att han faktiskt vill gosa. Dom har inte riktigt gett den responsen tidigare. Nu när man håller dem känner man att man kan få en riktig kram. Härligt.

Sedan ett litet tag tillbaka sover dom två gånger per dag. Vid 9-9.30 sover de allt från 40 minuter till 2 timmar. Det vanliga är runt en timme. På eftermiddagen somnar de runt 13.30 och sover 40 min-2 timmar. Det vanliga är runt en timme. Sammanlagt sover dom 2-3 timmar på dagen. På kvällen somnar de 19.30 och sover till 6 just nu. Men det varierar från 5-7. Ibland vaknar de redan vid fyra eller ännu tidigare, men då brukar det inte vara så svårt att få dem att somna om. Vaknar de fem är det kämpigare (oftast är det bara den ena som vaknar). Att få dem att sova till minst sju varje morgon är ett projekt att tag i nu när dom blir friska igen. Varje gång de blir sjuka falerar allt man lyckats bygga upp.

Uppdaterat: Bara för att jag idag skrivit om pojkarnas sömn så slänger dom in en rackablängare. 1,5 timme på förmiddagen och 2 timmar och 45 minuter på eftermiddagen?!?! Det var iofs en tuff dag med besök av tjejerna i föräldragruppen. Men 2 timmar och 45 minuter? Ikväll la vi dem lite senare, kvart över åtta. Det blir intressant (?) att se hur natten blir. Under dessa tio månader har det mesta av vardagen handlat om sömn. Så är det.

Uppdaterat morgonen efter: Hugo vaknade en gång i natt vid tvåtiden. Fick lägga ner honom två gånger och vagga en stund så somnade han om. Sen vaknade båda vid sex och var alldeles för pigga för att somna om. En godkänd natt med tanke på megasovningen igår.

---

I måndags var vi på tiomånaderskontroll :

Sigge 10 månader (+6 dagar) väger 9,870 kg, är 73,4 cm lång och har huvudomfång 48,4 cm.

Hugo väger 7,790 kg, 69,8 cm lång och huvudomfång 46 cm.

De blev "godkända" på allt det som de frågar vid tiomånaderskontrollen. Jag försöker lära dem "tricks" som att peka och prata mm, men just nu verkar de fullt upptagna med att krypa och resa sig och utforska rummet och pilla på allt.

Idag har bästa mammagruppen varit här med sina småtjejer och lekt (Sigge och Hugo är enda killarna). Dom verkar ha kört hårt, för snart har dom sovit två timmar!

Till sist en bild på mina pluttar för tio månader sedan:

14 kommentarer:

Lycklig tvillingmamma! sa...

Småpluttarna!!!
Tiden går verkligen fort.
Bra med mattipsen. Du är så himmla duktig och verkar laga den mesta maten till dom själv. Bra jobbat, avis!
Ska verkligen försöka med det där...någongång...när jag orkar...får tid..hinner...har lust.. ;-)
Kram kram Evelina

Maria sa...

Det är alltid så svårt att förstå hur fort tiden går!

Linda V sa...

Lycklig: "Den mesta" maten är nog att överdriva! Lunchen består nästan alltid av burk och då matar jag... De brukar få nåt att tugga på sen när jag äter. Rispuffar är enklast. Men det kan bli banan om vi har. Själv så äter jag nästan alltid rester till lunch. Försöööker satsa på ordentlig middag, men det är ju inte varje dag man orkar. Så är det ju.

Maria: Ja, vart tar den vägen?

Anonym sa...

Hej, o grattis!
Kom just att tänka på när jag läste matlistan va barnen äter: jag såg en film om en amerikansk familj bl.a. Mamman matade sin 4-månaders baby med hamburgare. Programmet handlade om den dåliga matkulturen i USA med enorm övervikt som håller många som fångar i sina sängar.
Det är bra att gossarna får smaka på så många olika rätter.
Ha en bra advent. Kram mlj

Vikkan sa...

Sötnosarna kommer krypandes...! Ja, varför vill de inte sitta still och låta sig fotograferas för??? *ler*

Att få med båda barnen och få fotot någorlunda skarpt är en bedrift numera!

Så sött att bli matad med kopp! Å, tänk vad små de var! Ja, tiden den går alldeles för fort!

Kram Vikkan

Linda V sa...

mlj: Hamburgare till en 4 månaders? Jösses, men den mamman kanske inte kände till så många andra maträtter?

Linda V sa...

Vikkan: Det kan iofs bero på att man håller en stor svart sak framför ansiktet som kryllar av knappar och blänkande glas och en intressant rem att pilla på!

Otroligt, man höll pojken med ena handen. Dina var ju ännu mindre till och med! Tänk att ha varit med om detta?!

e sa...

Ja det är inte klokt vad fort det går!

Vi kör förresten också med mat direkt på bordet, skulle bli galen annars. Men rispuffar har vi inte testat, bara riskakor i småbitar. Ska helt klart inhandla för han gillar ju att äta själv medan man matar. Hade tänkt köpa cheerios-flingor innan jag insåg att det ju är fullkorn i dem och lilleman blir förstoppad av det. Men rispuffar borde funka fint!

Linda V sa...

e: Rispuffar är kanon! Det går kanske åt mer energi än det ger att äta för det är lite pilligt. Perfekt till att öva på pincettgreppet! Enkel sysselsättning medan man själv äter. Och en påse är dryg. Jag har nog inte kommit till hälften än. Bra att ha dammsugarn framme för efteråt det blir rätt mycket på golvet...

e sa...

Jag tror knappast vi kommer att ha problem med rispuffar på golvet... alla som har småbarn borde ha hund! Som en självgående dammsugare fast helt miljövänlig! :-)

Linda V sa...

e: Just sjutton, tänkte inte på det. Fasen vad jag har saknat hund sen pojkarna började äta!

Hanneles paradis sa...

Kul bilder, jag kanske blir mormor nästa vecka..

Ola sa...

Ludvig sover vanligtvis bättre på natten om han sovit mycket (och bra) på dagen. Kanske det du råkade ut för?! :-)

Mattias sa...

Hej!

Var inne på din sida och läste. Mycket trevlig! Tänkte bara bjuda in till
en tvillingcommity. Gå in på http://www.tvillingsidan.se och klicka på
tvillingcommunity i menyn. Hade vart kul om alla som har en relation
tilltvillingar kunde samlas.

Väl mött
Mattias, Tvillingsidan.se