tisdag, juli 28, 2009

Hugo hos morfar

Jag struntade i Öppna trädgårdar i år (inga nya trädgårdar inom rimligt avstånd) och då fick Hugo följa med mig till min pappa. Det var en väldigt sammanbiten liten kille som fick sitta i traktorn... Pappa har en lekstuga på tomten. Mycket trevligt!Jag började riva de nerfallna tapeterna och fixa lite, men hann inte tapetsera. Det får bli nästa sommar... Här leker Hugo med min gamla sten- och snäcksamling. Den är lite ynklig, men jag bodde inte på västkusten när jag var liten. Det finns många ställen att undersöka på en gammal gård. Trevligt med sällskap också. Jag tror att det var den här hunden som lärde Hugo att säga voff.
Jag hjälpte pappa att plantera några växter framför huset. De stora perennerna stod där sen förut ("den blir gul") och däremellan växer en ros.
Det var ett jättejobb att gräva upp all kvickrot! Sen fyllde vi på med ny sandig matjord. Pappa hade en väv som blev över från jordgubbslandet. Man lägger det överst för att hindra ogräset. Perfekt! Kan nog bli fint om han lägger dit mer kullersten. Sen hade det nog också blivit fint att göra rabatten ännu större, men nu hade vi inte fler växter (tre daggkåpor och två kantnepetor).
Kantnepetan är fin mot den faluröda väggen.
Har ni tips om fler växter som gillar soliga söderlägen med sandig jord? (Daggkåpan är väl inte alls optimal för läget, men jag placerade den på den skuggigaste och fuktigaste platsen. Sen är den ju tålig också.)

Egensådd rudbeckia i nya rabatten

Vi har varit hemma ett tag, men tänk jag har inte suttit vid datorn och knappt tagit en bild! Skärpning, nu kommer lite bilder från nya rabatten, kolla min egensådda rudbeckia blommar!Jag sådde den för två år sen och jag är väldigt imponerad över att jag lyckats överleva plantorna två säsonger då trädgårdsintresset varit minst sagt nedprioriterat. Dessutom har mina egensådda blodtoppar också överlevt och under vår semester har de verkligen skjutit i höjden och är strax till att blomma. Jag var nog inte beredd på att de skulle bli så höga. Ska nog hitta en annan plats åt dem. Syns till vänster i bild framför pyramidbuxbom (bilden är klickbar).Jag fick en liten planta med studentknapp av en trädgårdskompis i våras. Och oj vad frodig och fin den blivit!Och här kommer några fler kompositioner...
Till sist en bild från andra hållet där man skymtar resten av framsidan. Borta bakom garaget frodades halvmeterhög svinmålladjungel som jag försökt klippa ner med gräsklipparen. Hade ju varit lämpligt att vi hunnit så gräs där i sommar... jajja...

lördag, juli 18, 2009

Ettochetthalvt år

Idag (18 juli) är det 18 månader sedan pojkarna föddes. "Tiden går". Hjälp alltså. Utvecklingen går med en rasande fart. Bara sista veckan tycker jag det hänt mycket. De förstår en del av vad man säger, kan göra som man säger och härmar mycket mer. De säger inte många ord, men det är mycket värt när man märker att de förstår en massa. Vi har haft pojkarna var för sig sista veckan och det är möjligt att man kan vara mer lyhörd när man är med en i taget, men jag tror faktiskt det är mycket som klickat den sista veckan.

Men en sak som varit riktigt bökig sista tiden är sånt här... Herregud vilka klätterapor!De är som små minimänniskor. Så gulligt när de kan sitta vid ett eget bord och fika med sin kompis!Så underbart med sommaren. Det har blivit bad nästan varje dag. Och när man för tredje gången klivit i poolen och blött ner sina kläder så får man gå i klänning!Kul också att hälsa på folk som har en massa coola leksaker som man själv inte har!Jag, min mor och Sigge har tillbringat några dygn utan el och rinnande vatten i stugan vid vår skogstjärn. Här en bild på en lortig och glad kille (han har ätartröjan på sig...). Otroligt skönt att bara vara med en gosse ibland. Inget leksakskiv så humöret är på topp hela tiden! Visst saknar man resten av familjen... Men Sigge verkade tycka att det var toppen att få all uppmärksamhet! Och jag vet med all säkerhet att Hugo haft highlife med pappa och farmor!

fredag, juli 03, 2009

Tjoho!

Min dator är tillbaka! Får se om jag kommer att blogga lite mer då. Kanske inte, man vill ju vara ute när pojkarna sover och om man inte sitter vid datorn så är det ju nån engelsk deckare som man bara måste se. Hur som helst har jag massor av uppslag, men nu ikväll blir det bara lite bilder på rabatten jag gjorde i våras. Det har slagit ut några nya blommor, roligt. Det här är min trädgårdsglädje när resten av trädgården stavas K A O S. Den blå salvian har jag köpt och petat ner i efterhand. Salvian var onamnad så det var lite spännande att se hur den blev. Nu önskar jag att jag köpt fler. Fast jag skulle i och för sig vilja ha en med mer lila nyans ;-)Den rosa spiran är en slags malva jag fick vid plantbytet. Vilken överraskning, den är verkligen döfin! En stjärnflocka syns i bakgrunden.


Japp, buxbomen blev tuktad innan midsommar!Igår fick jag fler rosenskäror av min trädgårdskompis. Dessa satte jag runt rundeln. Hoppas nu de tar sig! Det är flera olika sorter. De blommar redan, men själva plantorna är lite krokiga och taniga. Jag föll särskilt för den här som heter Candy stripes: Förresten, vad tråkig brunnävan är då (framför stolen). Jag klippte ner de överblommade blommorna och nu är den helt gul och ful (fast jag vattnar). Hoppas det kommer nytt fint bladverk snart!

Jag har bytt ut de vissnande penséerna i zinktunnan mot lobelia. Enkelt och fint! Lilla julenen får vara kvar. Har fyllt på med lite murgröna också.