tisdag, augusti 04, 2009

Uteplats

Jag tänkte visa var i trädgården vi hängt i sommar. Som ni minns var det värmebölja efter midsommar och vi höll på att koka upp. I alla fall jag, jag pallar inte riktigt när det blir för varmt. Hela dagen letade vi skugga och svalka. Såklart vi var en del inne också, då slapp vi bli brända, men svalt var det inte!

På förmiddagen höll vi gärna till här!I skydd av huset och i skuggan av klätterhortensian så var här skuggigt en lång bit in på dagen. Här har pojkarna lekt med vatten, vatten, vatten. Hälla, ösa, dricka, spruta. Mer bilder på det sen. Det är här som rosen Maiden´s blush står (vid stolpen bakom baljan). Till höger står ytterligare en ros. Märkligt nog har killarna inte stuckit sig en enda gång! Tyvärr hände det grejer när vi hade besök i helgen, en liten man sprang genom busken. Aj, aj, AJ! Men inga stickor rapporterade.

Som alltid har vi storslagna planer. Den här platsen vill vi i en framtid ska vara vårt utekök! Här finns el och vatten, ett bra golv, nära till riktiga köket osv. Men tills vidare så får pojkarna ha detta som lekyta. Växthusstommen funderar jag på att flytta till en annan plats. Kanske jag återupptar odlandet till våren, så jag vill inte montera ner det. Är lite peppad över resultaten med perennerna (rudbeckian, blodtoppen och alunrötterna).

Eftersom det varit så varmt på altanen har vi knappt utnyttjta den (utom på kvällarna, då har pojkarna fått sitt kvällsdopp!), så vi gick och köpte ett enkelt trädgårdset som vi kunde ha på gräsmattan (den är från Jula, USEL kvalitet). Behövde dessutom nåt att sitta på när vi passar pojkarna. Det var rea på parasoller så vi köpte en sån med. Mer skugga åt folket!Här har vi druckit kaffe och käkat jordgubbar (trevligt!) och pojkarna har såklart försökt klättra på den, med olika varianter av olyckor som följd (mindre trevligt). Men så här välordnat och rensat i pallkragar och rabatter har det minsann inte varit. Herrejessus vad ogräsen fått härja! I lördags tog jag mig i kragen och snyggade till lite.

Har för övrigt inte sått i pallkragarna i år, inte ens en rädisa. Ibland får man bara strunta i en massa måsten. Sen har det legat överhängande att jag ska flytta pallkragarna till en annan plats och innan det är gjort är det ju ingen idé att så.

Och här kommer en bild från altanhållet. Det ser ut som rabatten fått en hatt! Parasollet står bakom. Rabatten är alltså ett hopikok från i höstas när jag fick gräva upp min rosrabatt. Två rosor har dött (Leonardo och Queen Elizabeth). Trodde att New Dawn var stendöd, då den hade så mycket bladverk i höstas som jag aldrig klippte bort. Men si seg var den och sent i vår upptäckte jag liv i den! Nu blommar den!Jag har flyttat en del växter härifrån och så har jag delat med mig av en del också, så det är inte så välfyllt som i fjol. Allt detta måste flyttas den dagen vi hyr en minigrävare och fixar färdigt på baksidan. Det har jag säkert skrivit tidigare, men vi måste lösa dräneringen av marken. Det samlas vatten på några ställen efter regn.

Om ni undrar vad det röda i bakgrunden är, så är det takplåtar från gamla garaget. Det ligger gamla brädor under. Vi hade massor av plåtar, så jag har även spritt ut längs efter stenmuren där jag håller på att bekämpa ogräs. Takplåtarna borde ge ett bättre mörker än vad presenningarna gör (förstår inte hur jag tänkte när jag bara la presenning över). En dag ska jag plantera där och då är det skönt om det är lättgrävt och "ogräsfritt". Det är många meters planteringsyta. En dag så. Tills dess får vi leva med det röda inslaget, om inget annat händer.

Hela sommaren har jag gått och grunnat på att jag vill göra köksträdgård här på baksidan i hörnet mot grannen och skogen. Med massa bär! Får blogga om det en annan gång.

Och för er som kommit ända hit så ska jag visa några bilder från i somras när det var så varmt!Dags att fika!Till sist en bild på Pernille Poulsen som blommade som mest tidigare i sommar. Överlevde flytten!Uppdaterat: PS. När jag läser inlägget får jag lätt känslan att hösten är här, "i somras". Men det har varit så höstlikt här och idag började pojkarnas dagisinskolning så det känns som att sommaren är slut. Men bättre väder är visst på gång, ser fram emot det!

2 kommentarer:

Linda sa...

underbara sommarbilder!!! och idag är himlen alldeles blå!!!

Ika sa...

Jag låtsas inte höra när folk börjar prata som om sommaren är slut.....lalalalal för oss har ju sommaren precis börjat!!