söndag, september 07, 2008

Göteborgs lustgårdar och lite gräs

De sista självande veckorna börjar jag äntligen beta av Göteborgs lustgårdar! Besökte Liseberg för ett par veckor sedan och idag fick jag med mig (det var inte så svårt) Nettan till ett föredrag med Gunnel Carlsson på Botaniska.

Gunnel berättade om inspirationen till hennes utställning "Trädgårdens tempel" och hon visade bilder från trädgårdar runt om i världen. Hon kan verkligen berätta om sin trädgårdspassion. Det var kul att se och höra henne på riktigt. Hon gav ett länktips. Om man vill titta på svenska visningsträdgårdar så har hon samlat ca 700 trädgårdar som är öppna för allmänheten. Men vad sjutton var det för adress? Jag har försökt googla utan lyckat resultat! Help me!

Sen gick vi en runda (men skippade klippträdgården). Åh vad stora och frodiga alla köksväxter, dahlior och perenner är just nu! Typiskt nog hade jag glömt kameran hemma (hade bara mobilen)...

Jag är på jakt efter gräs och lägligt nog hade de planterat gräs på lökängen. Det var en prärieträdgård som det så fint heter. Där hittade jag ett helt underbart gräs som heter Mischantus 'Mispe':

Det var högt och hade superfina rosa vippor. Har försökt leta rätt på det, men hittar den närmast i Danmark... Ett alternativ som är betydligt enklare att få tag på är Miscanthus 'Ferner Osten'.Den här kommer jag absolut att skaffa till min trädgård! Den blir inte så jättehög i själva gräset och 1,5 meter med vipporna.

När vi var klara bestämde vi oss för att dra till Trädgårdsföreningen också. Klockan var närmare halv sex så det sved när de skulle ha 100 kronor i inträde, men det fick det vara värt. Och det var det värt! OH SÅ MYCKE FINT! Det är helt otroligt vad de snyggat till Trädgårdsföreningen. Förra året var det ju helt värdelöst att besöka trädgårdsföreningen, nu vet jag varför! Det var jättemånga nya planteringar, fem sk "woodlands" med skuggväxter under träden. En massa tårtrabatter, sk tapetgrupper, både gamla historiska och helt nya. Och Ulf Nordfjell har skapat en jättestor ny rosenträdgården för gammeldags rosor. Det var inte så många blommande rosor just nu (gammeldags rosor blommar bara en gång och de flesta gör det mitt i sommaren), men där var otroligt vackra perenner just nu. Mängder av salvia, rudbeckior och höstanemoner. Min favoritplantering tror jag. Sen var det alla tillfälliga visningsträdgårdar som var mer eller mindre fantasifulla och roliga att kolla på.

Jag och Nettan följde med på den guidade visningen, vilket var en bra introduktion och gav en överblick kring tanken med de olika trädgårdsrummen. Tyvärr hann vi inte riktigt gå runt och titta på allt så vi bara måste dit igen. T ex var vi aldrig in i palmhuset och fjärilshuset och det var några woodlands längre bort som vi inte hann se. De flesta planteringar kommer att finnas kvar nästkommande år, det är väl bara de tillfälliga visningsträdgårdarna som monteras ner. Gå till Trädgårdsföreningen nästa gång du är i Göteborg!

2 kommentarer:

Hjärtat Mitt sa...

Jag har faktiskt aldrig varit på Trädgårdsföreningen. Får komma ihåg det till nästa gång det bär iväg till Göteborg.
Visst finns det många gräs.
Var på växtmarknad igår och det var många som sålde olika sorters gräs.

Kram Mari i Marieholm

Ika sa...

Visst var det lite dyrt att komma in men när jag väl kom till den blommande rosavdelningen tyckte jag helt klart det var värt det. /Ika