torsdag, juni 12, 2008

Rådjursdjävlarna

Vi har varit lyckligt försonade från rådjur hela våren. Men så i söndags morse såg vi ett rådjur strax utanför tomten som vi jagade iväg. Vilken himla tur att vi såg den! På kvällen täckte jag över mina rosor, OCH MYCKET RIKTIGT. På natten hade vi fått besök. Det mesta som inte var täckt hade fått besök, såsom spansknävor, daggkåpor ja lite här och där. Suck.

Jag kapade av en enorm berberisgren som växte mitt i en av våra rododendron. Den skyddar Leonardo da Vinci, Queen Elisabeth (som iofs inte har några knoppar) och så New Dawn. Pernille Poulsen har ett kycklingnät över sig.
På baksidan har jag svept in Maidens´Blush i fiberduk. Snyggt... Den är översållad av knopp och de få rosor som blommade förra sommaren doftade underbart. Fiberduken i förgrund försöker skydda pallkragarna med miniperenner från brännande sol.
Förra årets rosrabatt skyddar jag med en bänk och en kärra! Måste införskaffa mig diskreta rådjursnät.

12 kommentarer:

Spessartin sa...

Det är sååå tråkigt med de här jävla rådjuren och även andra djur som ivll äta på det man tycker är vackert, eller sånt man själv tycker om. Förra året kom haren och åt upp ALL ruccolasallat i landet, plus att rådjuren åt upp varenda rosenknopp! Ett tips är att sprida ut människohår runt allt du är rädd om! Jag klippte min sambo och spred ut hans hår runt den rosen som de hade varit på. Rosen fick nya knoppar och jag såg märken av deras små fötter i rabatten, men knopparna hade de låtit vara. Jag klippte min pappa ute för någon månad sedan coh lät håret lägga sig i gräsmattan och i rabatterna. Det är väl värt ett försök... likadant när man rensar hårborsten får man ju en del hår man kan klippa sönder och lägga ut!

Ola sa...

Jamen... alltså... när ni ställer fram ett smörgåsbord i trädgården... vad ska dom stackars rådjuren göra?! Tackar ni ofta nej till gratis mat? :-)

Btw, Linda... har inte du fått tvillingar??? Hur i hela friden hinner du med allt i trädgården?

Hanneles paradis sa...

nån har varit här också och bitit av sommarlökar

Hem & Harmoni Marie sa...

Så synd att rådjuren inte kan låta bli allt gott i trädgården.
Min mor hängde i år gamla cd/dvd skivor i ett snöre över sina höstflox. Och det hjälpte... I alla år har hon fått knopparna uppätna ute vid deras sommarstuga, men i år så får de äntligen njuta av floxen...
Ha det gott! Kram Marie

Hem & Harmoni Marie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulrika sa...

Näe, vad tråkigt! Hoppas dina olika skydd hjälper så att de inte kommer och förstör mer!

Helena sa...

Här kommer ett tips som hjälper rätt bra, tycker jag, mot de söta inkräktarna.

Jag brukar använda Råodör som man sätter på små pinnar vid det man vill skydda - http://www.raodor.com/

Och vad fint du har fixat i trädgården och vad söta tvillingarna är!
/Helena

Linda V sa...

Spessartin: Får testa hårtricket! Det blir enkelt för jag fäller nåt förfärligt sen bebisarna kom.

Ola: HAHAHA! Jag får såklart skylla mig själv! :-)

Alltså, jag gör inte mycket i trädgården, några snabba insatser då och då. Men faktiskt sover dom ju ganska mycket, ca 2 timmar på förmiddagen, två timmar på eftermiddagen och oftast är dom i säng vid åtta. Det blir ju inte mörkt förrän vid elva, så där har man ju också tid! Sen är vi ju två två vuxna i hushållet så man får ju samarbeta lite.

hannele: Grr, vad less man blir!

Marie: Super! Men jag gissar att det inte är en metod som funkar så länge, efter ett tag så vänjer dom sig väl?

ulrika: Jag hoppas de letar sig någon annanstans, jag menar snart finns här ju inget mer att äta! Jag fubderar på att plantera massor av rosor och tulpaner i andra ände av skogen, kanske de käkar sig mätta där istället!

helena: Förra året testade jag Råväck och det funkade under våren, men sen försvann effekten framåt sommarn. Nu har jag inte kommit mig för att köpa...

http://asas.tradgardsblogg.se/ sa...

Hmm ja inte är det kul med dessa djur.. jag har ju fisketråd överallt!/ kram åsa

Lotta sa...

Rådjursstek säger jag bara...... Samma här - klarat mig hela våren och en morgon var Pelargonknopparna borta, Penseerna toppade och min nya Nävas första blommor ett minne blott.... Ja, ja - är det inte sniglar, Rådjur så är det torka eller förmycket regn - trädgårdstokarnas fiender :) Ett tips är hönsnät som kan formas i cylindrar och kvadratiska burar som ställs över växterna.
Jag var nyss ute med Snigelfritt för att förhindra att mina bebisar blir uppätna :) Ha det så gott, kramen 8`)

Linda V sa...

asas: Jag är rädd att jag själv skulle bli fångad om jag satte upp tråd i trädgården!!!

lotta: Oh shit, sniglarna. Det är redan mörkt, undrar om mina miniperenner är gone i morgon bitti!?

Monica sa...

Är egentligen stark anhängare av fiberduk. Tycker det fungerar bra mot det mesta (inte minst uttorkning). Men förra året la jag ner fiberduksanvändandet för sniglarna stormtrivdes i fukten och skuggan. Har ni inga sniglar hos er? Kanske man borde flytta...?
Och jag förstår att man måste värna om Maiden's Blush - en sån blomning vill man ju inte missa!
Trevlig trädgårdsblogg!