måndag, juli 01, 2013

Efterlängtade växter

För sex år sedan gjorde jag och Karin A en pionresa i Västergötland. Vi besökte Herman Krupke, Annelundsparken i Borås samt Annica B (var håller du till numer?). Det var en jättehärlig dag! Dagen efter vaknade jag dock av att jag kräktes, jag tog snart ett gravtest och resten är historia ;-)

Jag beställde tre dyra pioner som anlände på hösten. Jag var stor och otymplig och väldigt trött, lyckades peta ner knölarna i november. Endast en dök upp våren efter :-( Jag planterade nämligen inte efter konstens alla regler som stod i instruktionerna. Därefter har det kommit upp en stängel varje år på den lille överlevaren. Förra året var den i knopp, men något hände så den blommade inte. Men i år. Då orkade den slå ut! Så spännande att se vad det var för en sort!

Ah, det var en ljusrosa, som jag länge hade önskat! Men vilken sort är det? Tyvärr tycks jag inte skrivit upp här på bloggen att jag köpt pioner, kvittot sparade jag länge... men nu? Ingen aning! Typiskt! Kanske är det Sarah Bernhardt?
Fast lite besviken är jag nu att de andra två inte överlevde, jag är ganska säker på att det var två ljusgula sorter. Jag blev nämligen väldigt förtjust i vaniljgula pioner på den där resan och det hade passat extra bra med dem i den här rabatten. Ljusrosa pioner hade istället passat perfekt i slänten på baksidan där den skulle få sällskap av daggkåpa och salvia!

Men jag vågar nog inte flytta den i år!

En annan efterlängtad växt, som jag inte behövt vänta lika länge på är krolliljan. Den köpte jag av Birgitta när vi besökte Glädjekällan förra våren. Jag har gått och väntat på den i knoppstadie flera veckor. Tyvärr blev den ena stängeln uppäten. Både liljebaggar och rådjur har varit på den. Men tre små blommor har jag fått.
Hoppas plantan växer sig kraftig och ger fler blommor nästa år. Den är verkligen underbar! Jag har satt den mot stenmuren och skogsgläntan i blåbärsstigen.

Annars då? Ja, vi firar hemester och betar av en massa småprojekt på hemmaplan. I eftermiddag kommer också slamsugaren på besök, det var väl inget vi planerat. Men det känns bra att rensa i rören ibland :-) Ha en skön vecka!

PS. Bilderna är inte dagsfärska, både pionen och krolliljan har gett upp. Kortvarig njutning!

3 kommentarer:

Karin A sa...

Tänk vad åren går fort! Synd att det inte blev något av dina gula pioner men den rosa är söt. Ser lite för mörk ut för att vara en Sara B men jag är inte säker. Jag köpte nog också tre (eller fyra) och de blommar alla och har gjort så i några år. Krolliljan är riktigt fin!

Anngus sa...

Åh grattis! Visst är de härliga pionerna. Mina har alla nästan blommat över nu, snyft. Men i år har varit ett bra pionår för mig. Jag har fyra sorter, doftpioner tror jag att alla är. En vit, en rosa, en röd och en Bowl of Beauty.

Tant Otteskrufv sa...

Det går ju att köpa nya pioner på närmsta plantskola...Även om det är något visst med sådana man fått eller åkt långt för att hitta. Hoppas den sätter fart nu och blommar som bara den nästa år :)