tisdag, november 13, 2012

Rött i november

Åh, tack för grattis i förra inlägget, både här och i verkliga livet. Så himla kul! Jag vinner 1000 kr att handla för på bygghemma.se och funderar på att köpa led-belysning.
Den storbladiga Cotoneastern i förgrunden och det röda i bakgrunden är den småbladiga vanliga sorten.
Det är nu när löven trillat från träden som Cotoneastern har sin storhetsstid! Den är nu vackert röd.

Jag har ju två sorter, den vanliga småbladiga med bågformade grenar, som jag kallat lingonoxbär... men som måste vara nåt annat. Lingonoxbär är vintergrön, vilket min inte är. Jag håller på att studera alla sorter (så gott det går med Internets hjälp) för att hitta rätta namnet, men får återkomma i frågan. Nu har ju SKUD öppnat igen och jag gjorde en sökning där och det finns 117 namn! Säg gärna till om du tror dig veta!

Jag formklipper, så gott jag kommer ihåg och hinner:

Den andra har större blad och väldigt söta klasar med röda bär! Jag letade namnet på den tidigare i höst och kom fram till att det nog är Cotoneaster acuminatus. Nu är jag osäker på den också för den saknar svenskt namn. Den växer ju i skogen härikring och jag tror den kommit hit på det sättet, så jag tycker den borde ha ett svenskt namn.
Till höger om thujaväggen står en sådan plymformad Cotoneaster. Men kolla det röda i skogen. Där är en flera meter hög buske av samma sort som är rödaste röd!
Så vackert tillsammans med björkstammarna!
Ja, ännu en helg har passerat utan att jag lyft ett finger i trädgården. Det känns lite beklämmande. När vi är ute vill killarna antingen sparka sparkcykel, vara på lekplatsen, sparka runt mellan de olika lekplatserna eller gå en runda i skogen. Trädgården lockar inte ett dyft just nu om jag ska vara ärlig!

Nu har vi gjort annat i stället. De senaste två lördagarna har vi haft utflyktsdagar och håller på att beta av museerna i Göteborg. Vilka samlingar det finns! Det ska bli kul att åka dit fler gånger, än så länge är det lite mycket spring i benen... men jag tänker när de blir äldre och kan läsa blir det kul att lära sig en massa historia med hjälp av museerna.

Jag måste kommentera julklappslistan. I efterhand så har jag tänkt att det var mig en sjuk lista. Ingen annan än en trädgårdstok skulle fatta att man kan bli glad och uppskatta en kompost eller en potta! Haha... man får väl vara försiktig med att ge såna presenter i julklapp till någon man inte känner så väl, för det kan ju hända att den som du ger presenten inte är en ÄKTA tok och inte alls uppskattar gåvan?!

Hoppas ni har det bra i den novembergråa vardagen. Se dig omkring kanske du har röda buskar omkring dig. Gläds åt det lilla!

7 kommentarer:

Nillas Trädgård sa...

Underbar röd färg. Inser att jag inte har så mycket höstfärg på mina växter. I princip bara från grönt till gult till bortblåst...
Ha en fin dag och njut av det som är och samla krafterna till våren i stället!!!

Northern Shade sa...

The white birch trunks and red berries make a terrific combination, such bright colours and so seasonal. They look especially bright next to your evergreen hedge behind your chair.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Härlig årstid :)

Carina sa...

Verkligen läckra färger det där...passar ju bra nu till jul....fniss....
Förrestengjorde du mig nyfiken! Det är inte dåligt kan jag säga, för jag brukar sällan kolla upp saker och ting, men skud hade jag aldrig hört talas om! Googlade på det, men fick bara upp att sidan var inaktiv, verkade som den hade utsatts för virus...Hur hittar jag dit?
Kram

Ulrika på Timjan och pioner sa...

Ja visst är de fina nu oxbären! Är minsann lite avundsjuk på dig som har så nära till skogen!

Charlotta Cesar sa...

Grattis till priset och ja, jag hade nog också satsat på belysning. Det blir sååå fint och det är alltid så nedrans dyrt...
Ha det gott,
Charlotta

Ika sa...

God fortsättning på julen!