söndag, september 02, 2012

Idéer till slänten

Uppdaterat: Jag gjorde en ny skiss som finns i nästa inlägg...

Den annalkande hösten och så besöket på Botaniska i veckan har verkligen fått fart på min hjärna gällande slänten på framsidan. Jag ska inte plantera något förrän tidigast till våren, men eftersom jag vill att den ska ha sin höjdpunkt i september/oktober och även vara fin under vinter och vår, så är det här rätt tid att fundera och planera. Det är nu man ser vilka växter som är fina och som man gillar.

Det blommade för fullt i sensommarrabatten på Botaniska. Läget för denna rabatt är väst, med sol nästan hela dagen och kvällen. Många solälskande växter som solbrud och rudbeckior. Min slänt vätter åt öster och har sol på förmiddagen, sedan ligger själva slänten i skugga hela kvällen. Kanske jag får skippa just solbrudar (som jag saknar så) och rudbeckior (en av de vackraste växterna)?
Rosenflockeln i bilden nedan är en riktig önskeväxt för mig. Verkligen praktfull och lockar till sig en massa fjärilar och bin. Den tar ju lite plats... men tänker att den skulle kunna få vara med i slänten. Rosenflockeln gillar ju också sol, men eftersom den blir så hög så får den mer sol än de växter som skuggas av häck och buskar. Kolla stråket av kärleksört... så snyggt. Min erfarenhet är att kärleksört blir fin i halvskugga, även om den egentligen ses som en solväxt. Kärleksörten känns i alla fall given i en höstrabatt. Och den är ju fin hela växtsäsongen, tycker jag.
Okej... så här ser det ut nu. Slänten är just nu täckt med svart plast och pressenning för att vi ska få bukt med kvickroten, kirskålen och åkervindorna... I överkant finns berberishäcken (som jag faktiskt klippte idag, men den här bilden tog jag för ett par dagar sedan). När jag klippte i häcken såg jag att det kom upp en del ogräs där i kanten, blä. Slänten är inte alls så stor som jag inbillar mig när jag tänker på alla växter jag vill få plats... tyvärr. Den är dessutom ganska brant, så jag måste kanske fylla på och bygga upp. Häcken måste jag ju också kunna komma åt och sköta, så kanske man får bygga upp en gång med trampstenar högst upp?
Jag började rita i bilden och testa lite idéer. Dock är det svårt med proportionerna och veta riktigt hur mycket plats som finns i djupled. Men det här kanske är kul att spara till den dagen slänten är uppväxt, för det kommer garanterat att bli en massa ändringar på vägen!

Först ritade jag in själva stommen, med en stödmur av sten i nederkant, en trappa på högersidan, grus framför slänten, en liten gräsplätt och så en låg häck (måbär) kring gräsplätten och körsbärsträdet. Kanske försvinner hela gräsmattan... jag skulle gladeligen slippa dra gräsklipparen ner till denna plätt! Man skulle kunna göra en rabatt med perenner som gillar mer sol... då det är många fler timmars sol här. Detta är idéer jag får nu när jag skriver, så det är inte med i skissen!

I mitten av slänten skulle jag vilja ha någon form av porlande vatten... en springbrunn? Kitchigt? Vatten måste jag i alla fall ha för det saknar jag. Busken till höger är Hortensian Vanille Fraise som jag planterat och som blommar så fint med vitrosa klasar!
Sen behövs en stomme av buskar och träd, som ger struktur och stadga även när löven fallit. Vi kommer ju ta bort eken (snyft), till förmån för körsbärsträdet och äppelträden som vi planterat. En bit nedanför ekens nuvarande placering tänker jag att en flerstammig trädliknande buske skulle få plats. Jag är inne på Kopparhäggmispel, som blir ca 3 meter. Höstfärgen är mer åt orange än den röda jag ritat in i bilden. Jag har även funderat på Magnolian Leonard Messel, som verkligen är en buske jag skulle vilja ha. Höstfärgen är mer guldig, men det tar nog många år innan den nått den storlek som jag ritat på bilden!

Under trädet tänker jag låga stephanandror 'Crispa' som får vacker gul höstfärg och är fräscht grön på sommaren. Denna buske kan återkomma på andra sidan slänten. Den röda busken vid trappen skulle kanske kunna vara ett doftolvon, för den goda doften på våren (här går man förbi) och fin höstfärg. Kopparhäggmispeln behöver nog maka på sig om det ska få plats. Röda busken vid springbrunnen är en japansk lönn hade jag tänkt och den röda busken som är skymd av körsbärsträdet är en vingad benved som redan står där, men ännu är väldigt liten. De röda spröten till höger är en befintlig kornell.

Det gröna längs stödmuren är krypthuja, krypen eller krypoxbär. Krypoxbär är ju snyggt med de röda bären, men jag är rädd att den sprider sig för kraftigt? Men något vintergrönt lite marktäckande/hängande vill jag ha. Det gröna bakom spingbrunnen ska nog vara nåt annat, en flocknäva kanske?
Sen lägger vi till några tuvor med prydnadsgräs och ett stråk av kärleksört. Bakom springbrunnen tror jag att sköldpaddörten som är så stadig och rak, skulle passa. Jag har även petat in en marktäckare... velar mellan lungört och ormöga, men jag tror lungörten vinner med sin tidiga vårblom och prickiga blad!
Nu behövs högresta spiror, vad tror ni om ett stråk av höstsilverax? Om den kan trivas i detta läge? Färgen på bladen blev väl inte så exakt... Bakom vippar höstanemoner!

Och om det får plats så får rosenflockeln växa där i bakkant, tillsammans med blodtopp. Min galna blodtopp som blir 2 meter (när den inte kapas av rådjur).
Sen är det bara att sätta dit en sittmöbel under körsbärsträdet så är det klart ;-)
Vad tror ni? För plottrigt? Åh, det är så mycket mer jag vill få plats med! Höstastrarna, ulleternellen, solbrudarna, perenna solrosorna, rosablommande ölandstok, björkspirea, något formklippt, älggräs mm mm. Känns som jag skulle vilja ha nåt gulblommande i alla fall, det hör till den här trädgården! Kanske blodtoppen lever farligt? Vi får se helt enkelt!

Nu ska ni få se några avslöjande bilder på vår ofärdiga nedredel. På bilderna är det mesta ogräset bortrensat och gräset klippt i alla fall. Den vingade benveden som jag planterade i somras har redan börjat skifta färg.
 Flocknävan har tagit sig riktigt bra. Det finns några hål som jag kanske fyller på. Ormögat under Magnolian har inte tagit sig lika bra (jösses vad ogräs det blir på ett par veckor!). Häcken går dåligt, flera plantor är stendöda :-( Buxbomen till höger om trappen mår inte bra :-( Den uppstammade syrenen till vänster om trappen mår inte heller bra :-( Minilöv och miniblommor. Behöver jordförbättra, alldeles för lerigt gissar jag! Diken för stödmurar är grävda, tid att dra igång projektet inväntas...
I slänten till vänster om stora trappen tycker jag det varit ganska okej i år. Hostorna har varit riktigt maffiga! Rododendron har skjutit skott och verkar äntligen må bra. Marken är täckt av jordreva... och det ser grönt och fint ut! Jag har skaffat en tall i kruka också. Har jag inte bloggat om det? Dock står det en ledsen rödbladig fläder här som ska få en annan plats. Kanske jag ska sätta ett träd här?
Okej. Slänten ska inte planteras förrän tidigast till våren, så... detta inlägg läggs i handlingarna, jag hoppas jag kommer ihåg att kolla här när det är dags! Eller så har jag fått en ny plan!

Ha det gott!

PS. I detta inlägg från 2006 kan man läsa hur jag tänkte kring slänten snart efter att vi flyttade hit. Nu är jag då inte alls inne på rosor som jag var då!

5 kommentarer:

Hélena sa...

Det är så läckert när man kan rita ut och fundera på hur man vill ha det. För att sen kanske inte alls göra så :-) Känner igen mig på varje punkt. Jag tycker det ser ut som en jättebra plan och helhetsbilden med slänten, trappen och allt säger mig att det kommer att bli skitsnyggt. Roligt det är med bilder. Första bilden rakt fram ger intrycket av att det är rakt nedanför slänten men bilder längre ner visar att det också är riktigt brant.
Ska bli roligt att följa ditt projekt.
Ha det bäst!
Kram Hélena

Fröken Grön sa...

Oj, här hittade jag en blogg full med härlig trädgårdsinspiration! Känns som att vi är i samma skede i våra trädgårdar: Fulla av idéer men mycket kvar att göra innan vi är klara. Men på något sätt så är det ju själva processen från tanke till verklighet som är allra roligast!
Hit återvänder jag gärna!
/Anna-Karin

Anna Vattenkanna sa...

Så kul att du visar och skriver om dina planer för slänten! Det låter ju bra - och ser bra ut. Roligt att du planerar in liten stefanandra - en toppenväxt tycker jag.

Ska bli roligt att följa projektet!

Kram

Lindas trädgårdsblogg sa...

Det är ju planeringen som nog är det bästa! Men... Jag får nog inte plats med så mycket... Om jag flyttar ut nederkanten för att göra slänten mindre brant får jag kanske plats med mer!).

☀️http://gronasolglantan.blogspot.se/ sa...

Är det nåt program du använder för att skissa på dina bilder?