onsdag, oktober 31, 2012

Grattis bloggen, 7 år!

Hurra på bloggens födelsedag! Foto: Andrew Michaels (CC-licens)
Igår fyllde min trädgårdsblogg 7 år... 7 år! I mitt första inlägg skriver jag "Jag har länge varit sugen på att dokumentera mina vedermödor i trädgården, men varit tveksam av olika skäl. Nu sätter jag i alla fall igång med en trädgårdsblogg! Vi får se hur länge intresset håller i sig. Håll till godo!"

Jag visste inte alls vad det skulle innebära att blogga, några trädgårdsbloggar fanns knappt på den tiden. I början var jag ganska hemlig och lämnade knappt ut adressen, men snart hittade läsarna till bloggen och det är verkligen alla som läser och kommenterar som är den stora grejen med att blogga! Respons och glada tillrop, någon att fråga när man undrar, ni är verkligen BÄST! Och så många bra människor jag lärt känna i och med bloggen som jag också träffar på riktigt! Det var sånt jag inte tänkte på skulle hända när jag startade.

Jag såg bloggen mest som en plats att dokumentera det jag gör... och för det har ju bloggen också varit ovärderlig. Jag skulle aldrig ha motiverat mig att fota och skriva ner det jag gör om jag inte haft bloggen att lägga upp det på. Sen går det ju upp och ner i livet och det finns perioder när jag inte skrivit eller skrivit om helt andra saker, men bloggen finns kvar och man kan fortsätta trädgårdsblogga när tiden och lusten infinner sig.

Är det någon som läser nu som hängt med från början? Det vore jätteroligt om ni skrev en rad!

I första inlägget skrev jag också att höstfärgerna fortfarande lyser och att höstastrarna var så fina... well inte i år!

30 oktober 2005:

De låga blå astrarna var ju helt underbara... tyvärr har de tynat bort, och i år finns bara en rådjuruppäten sticka kvar :-(

31 oktober 2012:
Baksidan var också färgrikare:
Men helgens frost och blåsten som följde efter fick träden att tappa löven och nu är det mest olika nyanser av brunt. 31 oktober 2012:
En hel del har ju hänt i trädgården och det kanske syns i bilderna ovan.Vi har försökt göra trädgården till en ännu roligare trädgård att vara i, leka, sitta, titta på blommor, smaka på bär osv. Det ska bli jättespännande att se vad som händer i trädgården de följande 7 åren.

Ha det gott!


måndag, oktober 29, 2012

Solenergi

Vårsolen är här och jag skurar utemöbler och har hela trädgårdssäsongen framför mig!
Temat på blommiga fredagen var energi, men jag är inte så snabb ibland på att blogga på rätt dag så jag skriver idag i stället!

Inget representerar energi för mig så mycket som SOLEN! Tänk när vi går över till sommartid i mars och det plötsligt är ljust en timme längre på kvällarna? Herrejäddrar vad energi man får! VÅREN! När ljuset kommer tillbaka till trädgården efter en mörk vinter då solen inte tar sig över trädtopparna. När solen väcker vintergäck och snödroppar och hela trädgårdssäsongen står framför en. När solen värmer upp jorden och man kan börja gräva igen.

 På våren när träden ännu inte blivit lövade då solen sipprar fram mellan träden på eftermiddagarna. I lööv it.Och dagar när hela familjen grejar i trädgården, dubbel-lööv. Här är bilder för två år sen:
Och här är bilder från i våras, en sån där kul dag när solen skiner (t-shirtväder enligt vissa!) och det händer en massa projekt ute i trädgården!
Eller en sån dag man plockar fram fröpåsarna och får känna jord på händerna igen!
Eller den där dagen i början av maj när man sått i pallkragarna och lilleman hjälper/stjälper till att vattna!
Man spanar upp i en lövkrona med en knallblå himmel bakom!
Visst suger livet med små barn musten ur en ibland. Men man orkar lite mer när solen skiner...

Även på hösten är solen en riktig katalysator. Igår var en sån dag! Visserligen hann jag inte mycket mer än klippa gräset i trädgården, men det är mer än vad det kommer bli gjort idag, kan jag lova. Idag ligger det återigen en fuktig lovikkavante över trädgården, som någon vrider ur. Jäddrar vilket väder, det häller ner och blåser och är allmänt... innevänligt. Inte många knop! Är hemma med killarna för dagmammorna har studiedag. Vi får se vad vi hittar på. Några tjatar om sparkcyklar, någon annan om rymdfåglar på paddan. Over and out!

torsdag, oktober 25, 2012

Kolla, en stenbänk!

Med envishet och vilja kan man lösa de flesta trädgårdsproblem, men jag måste erkänna mig besegrad av denna stenkloss. Jag försökte en dag i somras att rubba stenen, men fick se mig besegrad. Har sen dess väntat på inspiration från annat håll och i söndags hände det! Min starke man lyfte upp stenen på pirran och släpade upp den till trädgårdens högsta topp! Där står den nu på några betongstenar och där kan man nu sitta bekvämt under eken och fågelbäret och spana över trädgården.

Stenen är en gammal trottoarsten, eller kantsten mot trottoaren, som kom upp i samband med att vi grävde grunden för garaget. Bänken står inte plant, såklart borde jag ha förberett platsen lite innan flytten. Sen är det ju synd att den står på gräs, kommer ju bli superjobbigt att klippa runt. Jag önskar att mossan kom igång under och bakom... tänk en bädd av mossa kring stenbänken? Sen kanske man kan sätta bark eller flis precis där man sätter fötterna?  Har ni några tips hur jag ska få bort gräset och få dit mossa?

Vi har två stenar till som är ungefär hälften så stora och de tänkte jag kunde användas till trappsteg... eller så blir det annat.

Note to myself: Plocka in de här små buddorna innan jag glömmer bort dem under ett lager av löv. De står under klätterhortensian precis intill stolen i förra inlägget (fast de syns inte i den bilden för jag ställde dit dem i somras och bilden är äldre!). Rofyllda!

tisdag, oktober 23, 2012

Vykort från webben

I senaste numret av Hus & Hem Trädgård skickar jag ett vykort som handlar om hösten. Jag valde bilden ovan, som jag tog förra hösten. I vykortet berättar jag på vilket sätt jag njuter av hösten och jag kan avslöja att jag inte gjort något av det som jag skrev i tidningen! Har inte shoppat på plantrea och således inte planterat (jo, förresten, växterna från plantbytet!) eller grillat någon korv. Det där var sånt jag gjorde förra hösten! Men, men jag har väl fortfarande några veckor på mig innan alla löv har fallit och julen är här?!
Nu ska jag sätta mig och läsa resten av tidningen.

lördag, oktober 20, 2012

Kopparlönn och doftolvon

Oj, vad ni bloggar oförtrutet! Själv hänger jag inte alls med just nu. Det är ju så mörkt på kvällarna och i princip noll trädgårdstid just nu. Hinner jag se trädgården så njuter jag av färgerna såklart. Det här fuktiga vädret gör kanske färgerna extra varma?

Det som lyser finast just nu är doftolvonet i förgrunden på bilden ovan, samt min lilla kopparlönn som tittar fram bakom buxbomkonen. Här nedanför är en närbild. Inte har den vuxit så mycket sen jag planterade den, men den lever och har jättesnygga färger just nu! Fast, den är märkligt tvåfärgad, mer röd i toppen och orange längre ned.
Berberishäcken går från gult till rött! Veronikan är snyggt gul i förgrunden.
På nedredelen har vingbenveden tappat sina knallröda blad och Magnolian har växlat färg till guld. Flocknävan närmast vägen har också börjat få höstfärger. Riktigt tät har den blivit. På bilden ser det också ut som att ormögat och gullvivorna också blivit täta (på andra sidan grusgången), fast det stämmer inte riktigt, mycket ogräs fortfarande. Fast det finns väl lite hopp att det kommer att bli fint till våren när det blommar. Har jag sagt att vi funderar på att byta ut måbärhäcken mot avenbok? Väldigt många plantor dog, så vi måste ändå sätta nytt. Känns som man snabbare får en lite högre häck om man väljer avenbok. Sen har det hänt något med vår måbär på baksidan som gör att jag inte är så nöjd med den häcken (sjuk?), borde visa bilder på det.
Höst, höst, höst. Dags att plocka in pyntet innan kylan kommer tillbaka.
Så här är det... man grejar i trädgården och så måste man lämna för hand och fötter och så tar det typ tre veckor innan man har tid att ta hand om redskapen som man fick lämna. Det känns ju som det regnat hela tiden, men så himla mycket regn fanns inte i skottkärran i alla fall.
Höststädning för mig är att plocka undan allt som ligger framme, möbler, leksaker, pynt och så kratta löv (eller klippa med gräsklipparen det sista man gör när löven fallit), mylla ner blast från pallkragarna och täcka med löv. Lägger löv under buskar också och fyller komposterna. I år hoppas jag fylla några svarta sopsäckar med löv också för att få så mycket jordförbättring det går.
Jag har alltså inte börjat.

Jag får rapporter om härligt väder i norr och i söder. Hoppas vi också kan få lite torrväder ett tag. Ha en fortsatt fin helg!

söndag, oktober 14, 2012

Frostmornar

I helgen har det varit väldigt grått och blött och jag har inte gjort ett smack i trädgården, mer än gått ut med komposten. Trädgården inbjuder inte riktigt till lek med en soggig gräsmatta. Baksidan får knappt sol längre. Sen är det sparkcyklar som gäller för alla tre barnen just nu, så det blir mycket häng på gatan och  utflykter i närheten, vanligast är att vi gör lekplatsturnéer och försöker klämma så många lekplatser vi hinner. Barnen gillar det och de får mycket luft och motion, men... inte ett smack blir gjort hemma i trädgården när jag har barnansvaret. Jag hade några idéer på projekt som jag skulle vilja genomföra i höst, jag gillar verkligen hösten som trädgårdstid, men jag har avfärdat varenda ett. Jag får vara nöjd om vi får in allt som ska under tak, och samlar löv till pallkragar och buskar.

Det var några mornar med frost tidigare i veckan och jag hann ut och föreviga lite av det så jag bjuder på bilder från det i stället.

Lammöronen har växt till sig som en liten matta under buxbomen nu... gillar.

Sköldpaddörten uppskattar jag mycket. Tyckte den var småtråkig när jag såg den första gången, men den har såna kvaliteter. Stadig och upprätt med lång blomningstid på sensommar/höst.

Höstsilveraxet är väldigt fint i frost...
...men tyvärr tappar blommorna färgen efter frosten, så nu är inte blommorna vita längre som på bilden nedan.
Köksträdgården i förfall. Nu är det bara palsternacka och jordärtskocka som jag skördar. Jo, det finns vintersallad också, men alldeles för lite har jag sått! Förra helgen gjorde jag den där goda jordärtskocksoppan samt sesamgifflar till. Mums vad gott!
Plättar i luften tillsammans med chokladblomma. Jag hade tänkt prova övervintra chokladblomman, men vette tusan om det är lönt nu när frosten kom.
Jag är nöjd med konstrottingfåtöljen. Står ute i väder och vind, till synes helt oberörd! Nu har klätterhortensian skiftat färg och är vackert gul!
Sen glömde jag fota katsuran och efter frosten rasade löven. Asch då!

måndag, oktober 08, 2012

Lökarna är i jorden!

Nej, löven trillar av alldeles för fort! Oktober är en favoritmånad med alla färger, men nu trillar det oroväckande fort. Förra hösten gjorde jag en iakttagelse vilka buskar som håller löven länge och vilka som tappar tidigt, kolla gärna här och här. Lingonoxbär, Stephanandra, Stjärnmagnolia och Spirea hör till de mest uthålliga!

Massor med asplöv på gräsmattan. Jag tog några bilder igår, med fel inställning på kameran. Bilderna blev alldeles för mörka, men den här blev lite cool! De gula löven tillhör två aspar.

Annars ville jag bara berätta att lökarna är i jorden och om jag någon gång vill veta vad jag satte denna höst så skriver jag det här:

Vintergäck Eranthis hyemalis 120 st
Snödroppar Galanthus elwesii 40 st (antagligen bortkastade pengar, kom i jorden såååå sent)
Snöklockor Leucojum Aestivum 30 st
Vårstjärna Chionodoxa forbesii 100 st
Crocus 30 st
Allium Purple Sensation 30 st
Allium Nectaroscordum 25 st
Mörk klocklilja Fritillaria Persica 1 st
Narciss Regeneration 5 st

Det dröjer nog ett bra tag till innan jag har det där haaaavet av vårlökar. Är så sugen att börja frossa i olika narcisser också, men jag tar det sen. I slänten på framsidan blir det fint med narcisser så småningom. Men jag prövar i alla fall en sort i år, Regeneration.

Inga tulpaner undrar ni? Nä, alldeles för dyrt att föda upp rådjuren med tulpaner! Det får va så länge!

fredag, oktober 05, 2012

Färg och form i Lindas trädgård

Alla trädgårdstokar har nog sin specialitet, eller inriktning. Någon är tokig i ätbart och bryr sig inte om blommor, en annan är tokig i speciella växter och bryr sig inte om de vanliga och en annan bryr sig mest om hur växterna samspelar, bildar helheter, stämningar och vackra rum. Jag har nog lite av alla delar, men mest handlar mitt trädgårdsintresse om att få vara kreativ och tänka färger, former och vackra rum. För mig är trädgården som en tavelduk, jag har penseln och alla växterna är färgtuber som jag kan blanda. Det låter klyschigt, men ungefär så är det! Jag tycker det är jättehäftigt! Jag älskar att spinna loss kring en ny rabatt, få ihop den med övriga trädgården och välja växter som gör den fin över hela säsongen. Nu är det ju mycket som sätter käppar i hjulen för att förverkliga alla idéerna, tiden och ekonomin är ju de vanligaste. Men tankarna och fantasin är ju gratis och dem kan man bära med sig hela tiden och tänka vidare på när helst man får en ledig sekund! I love it!

Min trädgård är ju ett pågående projekt som aldrig blir klart. Varje höst är det nåt som får maka på sig, flytta, hitta ett bättre ställe. En del blir lyckat och så får man bygga vidare på det, annat får man ändra på. Jag ska visa lite blandade bilder från trädgården, som är färg och form för mig!

På vintern och tidig vår syns själva formen i trädgården extra tydligt. Gångarna, gräsmattans form, kallmurarna, stenkanterna. Jag gillar svepande rörelser. Rakt och fyrkantigt passar inte vår kuperade tomt.
En tavla, eller hur? Lungörten sveper upp för sluttningen, den lugna grönskan i flocknävan, stenmuren, vitsippsbacken och så den härliga blomningen i det japanska körsbärsträdet!
Färg och enkla former!
Senare på sommaren är det mer olika nyanser av grönt, men för att det ska hända nåt har jag satt en massa olika astilbe. Astilbe är en riktig favoritväxt med vackert bladverk hela säsongen och snygga fluffiga plymer.
Jag gillar hur trädgården förändras över säsongen, hur färgskalan ändras. Härligt varma färger i september, fortfarande grönt, men en annan grönska! Jag gillar formen på det flerstammiga druvflädret!
Jag tänker mycket på gräsmattans form och jag gillar hur gräsmattan tar ett varv runt perennrabatten.

Den här bilden visar tre trädgårdsum i en bild. Min sittplats under klätterhortensian, köksträdgården och början av blåbärsstigen. Jag har inte helt slutna rum i trädgården. Baksidan är ganska överblickbar, men när man befinner sig i ett trädgårdsrum så är det en speciell stämning, just i det rummet!
I köksträdgården har jag lekt jättemycket med starka färger och tydliga former! Ringblommor och krasse, man blir glad! Bågen med ljusslingan gör det än mer lekfullt!

Nu går vi till framsidan, där jag har planteringen som jag nog jobbat mest med, ändrat och haft mig. Ett tips när man komponerar en rabatt är att först börja med det som är kvar när allt annat har vissnat. Minst en vintergrön formklippt buske är toppen att ha som stomme. Jag har mina buxbomklot och buxbomkonen (glad så länge de är friska).
Thujahäcksnutt har jag också och en uppstammad rododendron där bakom. Formklippta häckar och buskar som tappar sina löv ger också form och stadga halva året när det är brist på grönska och blom.
I närheten av den här rabatten står en syren och därför har jag valt växter som blommar i samma färg samma tid. Lila alliumbollar, brunnäva och violkungsljus. Buxbomkonen ger form åt planteringen hela säsongen, fast färgerna varierar!

I år har jag planterat grekvädd och den hoppas jag mycket på. Den blommer mitt i sommaren, långt efter det lila och passar så fint tillsammans med höstsilveraxet!
Lammöron och alunrot som kantväxt. Oj, vilken fluffig astilbe!
I september är det inte mycket som blommar i den här vinkeln, men växter med fina blad gör rubbet!
Sen är det kul att ha en buske inklämd i rabatten som man inte märker av på hela sommaren, men nu. Herregud. Kul med ett sånt stopptecken! Titta på mig nu då!
Ja alltså. Färg och form är högst väsentligt i mitt trägårderande! Läs mer vad andra tänker kring färg och form hos Pilgrims Blommiga fredag!

onsdag, oktober 03, 2012

Plantbytet

Grått, grått, grått, det har faktiskt regnat varenda dag i flera veckor! (känns i alla fall så) Gräsmattan är plaskblöt, det är många ställen där vattnet inte sjunker undan. Illa.

Men. Härom morgonen var det så där soligt och vackert när solen lyste genom jordärtskockorna, kolla. Magiskt fint.



Nu har de nog tappat sina kronblad.

I söndags var jag på plantbyte och jag ska försöka skriva ner vilka växter jag fick, för mitt eget minne. Tyvärr var det en hel del omärkt som jag satt ner i en pallkrage, så detta är inte en komplett lista. Hur som helst, att byta plantor är en sån himla bra grej!


  • Solbrud
  • Tre olika astrar
  • Vitkantad hosta
  • Rosenstav
  • Gullnattljus
  • Violkungsljus
  • Praktbetonika
  • Gentiana
  • Japansk vädd
  • Buskhyperikum
  • Gullviva
  • Stjärnklocka
  • Kameleontväxt
Det mesta fick plats i slänten på baksidan.

Jag blev så himmelens glad över solbruden! Den bodde här när vi flyttade in, stora fina perenner. Men en vinter dog alla! Hoppas dessa ska trivas!
Annat trädgårdsrelaterat: lökarna har kommit och ikväll har jag lyssnat på Sabinas växthusföreläsning!