onsdag, augusti 29, 2012

Morgondagg och dimma

Vilken morgon vi hade! Dimman låg lätt, fukten var slående, solen trängde fram! Om man bortser från katt- och råttaleken som varje morgon utspelar sig i det här huset i samband med att alla kläder ska på och tänderna ska borstas så var morgonen... magisk! Jag gick ut en sväng med kameran när killarna käkade frukost. Vilken aktivitet som spindlarna haft för sig under natten! Morgondaggen avslöjar deras närvaro...




Bronsfänkålen glittrade som bara den!
Blåärsstigen börjar anta en mustigare färgskala!
Jag gillar det här hörnet!
Ikväll ska jag på Dahliavisning på Botaniska. Jag hoppas jag kan bjuda på en massa fina bilder efter det besöket! Följ mig gärna på Instagram, där uppdaterar jag snabbare än på bloggen, lindavikgren heter jag!

söndag, augusti 26, 2012

Snygga kombinationer

Sköldpaddörten har börjat blomma här och i fjol delade jag veronikan och satte intill. Blommar tillsammans för första gången. Det funkar va?
Här en bild från andra hållet. I år saknar jag blodtoppsblomningen som vi haft brevid höstsilveraxet (sabla rådjur), men... jag tycker den planteringen ser bättre ut nu utan de där tvåmetersschabraket (syns lite i bild i detta inlägg). Jag ska absolut flytta blodtoppen. Kanske hit brevid sköldpaddörten? Fast då får jag nog flytta på astern. Hm.
I sommarblomsrabatten på baksidan är rosenskärorna så snygga tillsammans med syrenbuddlejan och jätteverbenor. Syrenbuddlejan har enorma kolvar! Tänk att buddlejan såg helt stendöd lääänge i våras innan det började skjuta skott. Härligt att den överlevde vintern, den är så vacker! Runt fötterna har dessa växter gula/oranga ringblommor och orange/röd krasse. Jag gillar färgkontrasterna!
Orange och lila!
En annan snygg kombination är denna :-)
Till sist en bild på våra Discoveryäpplen! Dags att plocka?! Jag slår vad att älgen hinner före!
Idag har jag ägnat ett par timmar åt att rensa ogräs på nedredelen runt Magnolian, samt krattat och sopat, klippt gräs och sånt. Jag har en vision i mitt huvud, en dag blir det nog bra. Men det blev faktiskt ganska stor skillnad bara genom att städa upp där. Det får bli bilder en annan dag. Hoppas alla haft en skön helg! Lite för mycket regn i min smak, men annars har den varit toppen!

lördag, augusti 25, 2012

Gurkan Crystal apple


Wow! Den här ska jag så igen! Gurkan Crystal Apple från Runåbergs fröer (den kan också heta Lemon). Gurkorna blir små och runda, som tomater i storlek och smakar som den godaste gurkan. Söt och saftig! Läcker i salladen! Trist bara att sommaren varit så kall, jag har hittills bara skördat två stycken, men nu är det massor på gång. Kanske jag borde toppa plantan för att de ska mogna ordentligt? Jag sådde direkt i pallkragen i slutet av maj och skyddade både med petflaska och fiberdukar, men kanske ändå att jag skulle försått inne och planterat ut efter järnnätterna? Så ska jag nog göra nästa år om jag kommer ihåg. Har ni odlat den här gurkan? Vilka sorter rekommenderar ni på friland?

Annat jag skördat är den enda (?) paprikan på mina tre plantor. Hm... borde ta hand om plantorna bättre eller så ger jag upp såna här paprikaförsök. Jag kanske plockade för tidigt, för den var lika blek i smaken som i färgen!

Isörten har vi börjat lägga i salladen nu och den köpte jag ju på grund av beskrivningen "De isigt spröda och krispiga bladen, blandade med andra sallater, får de den tröttaste sallad att upplevas som fräsch och spröd." Någonstans läste jag att den smälter i munnen! Det stämmer nog! Smaken är sådär.. men den fyller ungefär samma funktion som gurka i salladen, ger saftighet!


I år har jag släppt iväg den taggiga björnbären så den har helt täckt in rododendronbusken vid uteplatsen på baksidan. Och den levererar! Bären mognar varje dag och vi plockar och käkar.
Inte går det spara till nån kaka eller nåt när vi är så många som kan hjälpas åt att käka!
Men attans vad taggig den är! Jag ser inte fram emot att klippa fram rododendronbusken senare i höst när bären är slut!

tisdag, augusti 21, 2012

Dagmar was here

Idag har det varit en spännande dag! Marie och Sonja (Dagmars kitchen) har varit här och gjort reportage. De verkade gilla vad de såg! Sonja sprang runt och tog miljoner bilder. Det ska bli riktigt kul att se hur det blev. Kolla sneak peaken som Sonja lagt upp på sin blogg!

Dagen till ära har rosenskärorna äntligen börjat blomma!


Jätteverbenorna blommar också på för fullt. Några av de som frösått sig själva blommar också!
Jag går och plockar sockerärtor och äter direkt. Det är jag som gillar dem mest. Nästa år ska jag så märgärtor för killarna äter bara själva ärtan och det blir inte mycket ärtor i en sockerärta.

Och nu har jag skördat min första egensådda gurka! Mums filibabba! Knottrig som sjutton, men smakade... gurka!
Till sist en bild från nästan samma vinkel som bilden i förra inlägget. Det har hänt en del de senaste två åren... Väldigt skönt med gruset på plats!

måndag, augusti 20, 2012

Viktigt grubbel

"Och så har jag tänkt på att man inte ska tycka så mycket om andra
människors val förrän man gått i deras skor. Eller kikat i deras
ryggsäck. Och även om man häller ut hela innehållet i den
där ryggsäcken, så finns det förmodligen ett lönnfack som
man aldrig får se. I det kan det finnas allt möjligt."

Vi har haft sociala helgen med fester och många samtal med kända och nya bekanta och en del som sas fick mig att grubbla... och jag landade i dom där orden jag läste på Marias blogg för längesen, att man inte ska tycka så mycket om andra, för ofta vet man inte ett skit. Tänkvärt!

Jag bjuder på en bild från oktober 2010, som jag inte visat här förut. Jag gillar den! Sigge och Hugo är drygt 2,5 och Elmer är ett halvår. Ännu en morgon som vi lyckades med bedriften att få oss i ordning för dagis, vi ska precis gå när ett flygplan flyger över huset och vi kollar upp. Ljuset ligger så bra på mitt huvud, ser ut som jag söker tröst från ovan. Jag ser ljuset! Omkring oss är det en enda röra! Och vi kämpar, gör så gott vi kan.

Jag letade efter en bild på bloggen och hamnade i ett gammalt inlägg från samma månad som bilden ovan är tagen. Jag citerar mig själv... detta beskriver en del av mitt trädgårdsintresse:
"Det är fullt upp med grabbarna, men på promenaderna till och från dagis njuter jag av alla färger jag ser. Tänk. Hade jag inte varit intresserad av växter hade mitt liv just nu bara bestått av tålamodskrävande umgänge med två tvååringar, amning av bebis, leka, vika tvätt, fixa käk osv. Det är påfrestande och lätt att allt blir grått. Då är det så skönt att landa i trädgårdstankarna, även om man inte alltid hinner ut och gräva. Idag hann jag ut och fota."

(Fast idag hann jag inte fota.) Jag tror jag hade blivit tokig om jag inte haft trädgården att tänka på och pyssla med, samtidigt som det är beklämmande att det tar sån tid att få den i ordning. Man har ju inte alltid tiden, och i omgångar får man vackert se på när allt förfaller. Vi har ju valt att fixa till närmast huset, där vi håller till, men fortfarande är trädgården utåt gatan i ett bedrövligt skick. Den som går förbi här kan aldrig ens ANA att det i denna trädgård bor en människa med ett överdrivet stort trädgårdsintresse. Som bara ÄLSKAR vackra växter, vackra former och bladverk och gillar att odla för att äta. Det kan man först märka när man går in i trädgården uppe vid huset. Vi gör våra val och det är säkert många som skulle ha börjat i en annan ände, som sätter större vikt vid hur det ser ut åt andra.

Men nog ska det kännas skönt med den där sista bocken i listan när alla större projekt är färdigställda och man kan ägna sig åt finlir och småändringar. Återkommer i ärendet!

fredag, augusti 17, 2012

Välkommen på Dahliafrossa!

Ett craving har väckts hos mig och det handlar om stora, färgstarka, formsäkra dahlior. Fy bubblan så fräcka de är! Jag har bara en, men den är fin:
Jag fick den förra våren av Solrum-Lotta och lyckades övervintra knölarna i vår källare. Jag planterade knölarna i en kruka i våras och där har den fått utstå diverse snigelangrepp... men inte så farligt ändå. Den växte till sig och är nog dubbelt så stor som förra sommaren! Jag vet inte vad som hände... jag tror inte jag gett någon extra näring? Kanske den behövde mer sol? Check it out!
Jag skulle gärna vilja ha ett par olika sorter. Lottas Dahliaparad är ju galet läcker!
Foto: Lotta Lindekrantz 
De där stjärnlika är nog mina favoriter! Jag är säker på att mina killar också skulle gilla dem! Och se vad snyggt att ta in i vas... åh:
Foto: Lotta Lindekrantz
Det är fler i bloggvärlden som insett storheten i dahlior! Åsa på höjden har en imponerande samling!
Foto: Åsa - Trädgården på höjden
Jag gillar särskilt den vinröda! Och hennes rosa som hon fått från grannen Elsa. Kolla så stor den är!
Foto: Åsa - Trädgården på höjden
Nu vill jag lära mig mer om dessa läckra växter. Passande nog ordnar Trädgårdsnätverket i Mölndal dahliavisning i Botaniska trädgården den 29 augusti! Bor du i krokarna, har du möjlighet och är det minsta intresserad så passa på att gå med i vårt nätverk (gratis! maila namn, adress, telefon och mailadress till Helena Lilja-Nordberg, helena.lilja@sv.se ) och anmäl dig till träffen:

Guidad visning av dahlior på Göteborgs Botaniska trädgård

Följ med på en visning av Botaniskas underbara dahliarabatt där man kan njuta av 100 olika arter. I trädgården finns också världens största samling av vilda dahlior (19 arter) insamlade av Botaniskas personal under en resa till Mexiko 2011. Trädgårdsmästare Maria Sjöstedt, som också var med på expeditionen till Mexiko, ger oss en inspirerande guidning.

Samling vid Botaniska trädgårdens huvudentré senast kl 18:00 där Maria tar emot oss.
Pris: ca 25-50 kr (beror på hur många vi blir, vi delar på 500 kr)
Max antal 20 personer
Sista anmälningsdatum onsdagen den 22/8-2012 (anmälan är bindande)
monica_mc_dahlberg@telia.com

Välkomna!

Trädgårdsnätverket i Mölndal i samarbete med Vuxenskolan i Mölndal
Vilda dahlior... visst låter det intressant?! Det var längesen jag besökte Botaniska på sensommaren, så jag ser minst lika mycket fram emot att åka dit för att se resten av trädgården i sensommarblom! Spana in trädgårdsmästaren Zetterlunds blogg med bilder från Botaniska... Kommentera gärna om du tänker gå! Trevlig helg!

Hur går det med nya köksis?

Äntligen börjar det vara lite höjd i sommarblomsrabatten. Jag ska visa några bilder från en väldigt solig förmiddag i veckan.
Men jag väntar fortfarande på att solrosorna ska blomma... Krassen har inte täckt in marken som jag hade tänkt mig (rådjuren har varit här ett par gånger). Men den här röda buskkrassen är i alla fall väldigt snygg.
Här är en översikt. Ringblommorna är riktigt fina. De som jag sått på denna plätt är frön från ett litet hus. Jag glömde ta närbilder! Till nästa säsong ska jag plantera och fixa kring trädgårdssoffan (och förhoppningsvis hittat Soffan med stort S).
Så här ser det ut från andra hållet. Vi har sågat ner hållaren för flaggstång (där det jordiga i gräset är). Den har stått och sett skabbig ut i sju år och någon flaggstång har det ju inte blivit. Nu stod den väldigt mycket i vägen.
Som kantväxt har jag satt lungört för jag tänkte få ihop den här delen med resten av trädgården. På våren ser ju en köksträdgård väldigt tom ut, men så här blir det ändå lite färg och lungört blir det ju knappast för mycket av hos mig?
Bågarna med rådjursnät över var ju ett genidrag. Växterna får växa i fred, bara sniglarna att hålla koll på! Lådan närmast i bild är min speciallåda, med grejer som verkade spännande i frökatalogen! Bronsfänkål, röd sallad (inte så spännande kanske, men jag sådde Agretti här som aldrig grodde så jag fick så annat), citronkoriander, isört och citrongräs. Det är lite skumma smaker som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Plockar i sallader mest. Tips mottages tacksamt! Till nästa säsong ska jag försöka så mer grejer med höjd som får stå närmast staketet. Kanske vi kan byta ut Gunnebostaketet mot armeringsnät?
Det blir nog ett särskilt inlägg med sammanfattning av vad som blev lyckat och misslyckat med mina odlingar i år.

tisdag, augusti 14, 2012

Photo shoot

Idag har fotografen Devis Bionaz varit här och fotograferat i vår trädgård. Jag säger till när bilderna publiceras! Det har varit superintressant att gå i hasorna och se hur en professionell fotograf arbetar. Besöket ledde bland annat till att jag:
  1. Vill ha en ny kamera
  2. Borde börja använda stativ
  3. Borde vara lite noggrannare med mina bilder: komposition, ljus, skärpa, allt.
Men min vana trogen så går jag bara runt och knäpper av en massa kort, fixar lite i Photoshop och lägger upp.

På sena eftermiddagen smiter solen fram mellan träden och lyser upp solcellslamporna och mitt nya stilleben (som jag så här efter att ha sett bilden skulle vilja justera och rätta till, stolen borde jag också vrida).
En strimma ljus kan anas där borta i denna översiktsbild. Jag gillar gräsmattegången som vi sparat mellan blåbärsstigen och sandlådan, perfekt att springa på för små barnben! På vintern kan man hjälpligt åka skidor nerför.
Det låg ett vackert eftermiddagsljus på rudbeckiorna också. Kan inte se mig mätt på dem!
För övrigt så ser jag fram emot när solrosorna börjar blomma. Tänk vilka tappra stackare som stått emot hur många snigelangrepp som helst, men nu vuxit sig så här starka. Lärdom: Till nästa år ska jag ta hand om mina frösådder bättre, se till att skola om dem så det är små starka plantor jag sätter ut och inga rangliga små sprön som stått och trängts i samma godislåda!
Trädgården är verkligen toppen just nu, men jag går och tänker mycket på hur man kan göra ännu bättre till nästa säsong. Jag läser fler bloggare som är i samma tankebanor!

Oj, ser ni katten i bilden ovan?

måndag, augusti 13, 2012

Fröpyssel



Jag har pysslat med gullvivefröerna, nu återstår att pilla ner dem i fröpåsarna och posta breven! Jag skulle jättegärna göra ett studiebesök på ett fröföretag för att se hur denna frösamlingsprocedur går till proffesionellt, för att göra det så här manuellt är ett himla pill... men kul! Hoppas nu att fröerna gror för er som hört av sig, fröerna kommer under veckan!

I morgon väntar jag en fotograf som ska fota i trädgården och den här gången är jag redo med ett parasoll ifall det ska regna idag eller inatt! Vad gör man inte?! Sommarblommorna såg riktigt deprimerade ut efter förra veckans hällregn, men har repat sig ganska fint nu. Önskar dock att rosenskäror, buddlejan och solrosorna hade börjat blomma. Men ringblommorna blommar i alla fall på!

Annat som blommar är de snygga rudbeckiorna! Jag köpte ju dessa i sommar och de blommar så fint och lockar till sig massor av fjärilar. Jag har räknat in 12 citronfjärilar på samma gång!

Jag har haft besök i helgen och hann inte med Tusen trädgårdar. Det är kul att läsa era rapporter i bloggarna, både de som visat själva och de som varit runt och tittat. Vilken trädgårdshändelse! Jag får komma igen ett annat år!

Våra besökare var mycket nöjda när de reste hem med tåget igår, de hann med Liseberg, krabbfiske, Universeum, skogspromenad och att dessutom få se våra sniglar och snäckor var minsann också en upplevelse för de norrländska kusinerna!

torsdag, augusti 09, 2012

Väntar besök

Tack för gensvaret med gullvivorna! Jag har fixat superfina fröpåsar, men så funkar inte skrivaren, så det får vi ta en annan dag. Och i morgon får vi besök över helgen, men ni ska ha fröna till veckan!

Min ena lillebror, hans barn och min pappa är på väg hit. Det ska bli jättekul att ha dem här och jag tänker bland annat bjuda pappa på majrova (se bilden ovan!) och höra om mina är lika goda som hans! Jag har tidigare berättat lite om min pappa i inlägget om Stefans lilla gröna, Barndomsträdgårdar, Hugo hos morfar.

Vi får se vad jag hinner blogga under helgen. Jag tänkte faktiskt skicka dem på Liseberg själva (och då får vi ju en dag hemma). Vi har redan varit där två gånger i år och man går inte på samma grejer med 2- och 4-åringar som med 9- och 11-åringar...

Jag bjuder på några blombilder så länge!
Citronfjäril på purpurklätt.

Rudbeckia.

Bergormrot.
Ha det gott!