lördag, juni 30, 2012

Syrener igen

En fördel med att åka upp till Norrland på försommaren är att man får uppleva blomning på mytt som redan blommat över hemma. Här blommar syrenerna fortfarande!
Nu är vi hos min mamma i Skellefteå. Det är kallt och uschligt väder, en innedag!
Jag använder Bloggerappen och hittar inte hur jag vrider bilden. Hur gör ni som bloggar från mobilen? Jag har en Android-telefon.

Uppdaterat: Nu har jag äntligen fixat bilden...

torsdag, juni 28, 2012

Sommarlov!


Det blev tvärtyst på bloggen för vi packade bilen och drog till Norrland! Vi har firat midsommar med tjocka släkten och killarna fick vara med om sin första skattjakt. Kul att de får vara med om samma som jag själv när jag var liten!

Vi har mest bott hos min bror i Skellefteå, där lupinerna blommar så vackert just nu vid deras altan.

Två nätter har vi bott i mormors stuga och där funderar vi väldigt mycket på hur vi skulle kunna göra en trädgård i samklang med naturen runtom. Lite blommor skulle också vara fint. Jag och pappa gick och kikade i virkesförråden och hittade lite plank. Av det byggde han en blombänk, där jag planterat lupiner och iris från brorsan, vallmo och riddarsporre och sommarblommor fick också plats. Sen har vi hämtat en massa sten som jag lagt ut till gränser, gångar och planteringar. Men det är inte riktigt klart, fler efterbilder kanske kommer senare!

Uppdaterat: Jaha, bilderna blev riktigt crappiga och fel ordning. Första gången jag testar blogga från mobilen... Hittar inte hur jag bättrar detta, håll till godo!

Uppdaterat igen: Nu är bilderna fixade...


tisdag, juni 19, 2012

En vingad benved flyttar in

En tjej i Facebookgruppen "Trädgård - bytes/önskas/köpes/säljes i Göteborg med omnejd" la ut några bilder på olika växter som skulle bort från hennes trädgård. Jag var snabb att paxa något som jag tyckte såg ut som en vingad benved. Jag åkte dit och mycket riktigt var det en vingad benved, en av mina favoritbuskar! Ett ganska stort exemplar!

Jag grävde upp den, for och hyrde ett släp och snart hade jag grävt ner den hemma i trädgården. Jag tänkte först ett annat ställe, men det blev till att gräva upp den nyplanterade hortensian och sätta ner den nya busken tillsammans med Magnolian! Hoppas den rotar sig och fixar sommaren! Magnolian är busken är alltså till vänster och den vingade benveden till höger. Hortensian hamnade uppe på platån snett bakom körsbärsträdet.

Vingbenved, Euonymus alatus, kommer ursprungligen från Japan och blir ca 2 meter hög och är härdig upp till zon 5. På hösten blir den alldeles karminröd och när löven faller syns korklisterna på grenarna.

Det finns en mindre variant som heter Compactus som blir ca 1 meter. Jag hade en sån (se bilden ovan), men den dog tyvärr förra vintern. Jag har faktiskt köpt två nya efter det... men visst finns det plats för en till!

Nog om vingad benveden! Måste skriva nåt om trädgårdsprojekten på nedre delen (som anas i översta bilden). Häcken har tagit sig si så där. Det som har tagit sig har tagit sig, men det är väl en 8-10 plantor som ser stendöda ut. Det är möjligt jag kan reklamera, ska kolla i alla fall. Till hösten skulle jag vilja ersätta med krukodlade exemplar.

Jag planterade en massa ormöga, gullviva och flocknäva som marktäckare under Magnolian och kring häcken (skriver lite om det här). Precis efter kom värmeböljan och det känns som man aldrig kan vattna nog så mycket. Det var torrt i flera veckor. Sen kom regnet och med det kom ogräsen. Jag har gått en vända och tagit mängder av svinmålla, våtarv, oxalis (och annat) och små grässtrån och tuvor. Detta lär jag behöva göra ett tag innan själva växterna kommer igång och tar över. Just nu känns det faktiskt inte så hoppfullt att det ska bli så bra som jag tänkt mig, vi får se om ett år eller två.

Gräsmattan på platån (där jag i höstas planterade ett körsbärsträd, som jag ser att det kommer körsbär på!) jävlades jag med för ca en månad sen och sådde till sist gräs. Detta har grott ganska bra, lite glest kanske,  och jag klippte gräset för första gången förra veckan. Vi får se om det behövs ett nytt ryck i höst för att få ordning på detta eller om det får vara godkänt.

Den här delen av trädgården är fortfarande en skamfläck, och vi jobbar på det i maklig takt. Några stödmurar hinner vi inte med före semestrarna, får se om vi tar tag i det efter sommarn. Det skulle verkligen behövas!

Annat som får vänta är att plantera den plast- och presenningbeklädda slänten (skulle gärna fixa det till hösten om tid finns). Sen finns slänten ner mot garaget. Den är inte inplastad och det blir nog ett rejält arbetspass att gräva ur den... ett annat år. Det finns alltid något att göra!


måndag, juni 18, 2012

Riktigt skitsnack!

Min kompis Sabina, med bloggen Trädgården i Fokus, är otroligt duktig på det mesta som har med odling att göra. Hon frösår, planterar och skördar mängder av grönsaker varje år, det liknar ingen annan som jag känner. Nu kan du få tillfälle att lyssna på hennes knep, för hon kommer att hålla en föreläsning om gödsel och näring nu i sommar! Är du det minsta intresserad av odling och har möjlighet att gå ska du absolut ta chansen att träffa denna inspirerande trädgårdsmänniska!

Föreläsningen heter Riktigt skitsnack! och kommer att hållas onsdag 4:e juli kl 18:00 i Cykelklubbens hus i Lindome. Här är en karta till lokalen. Anmäl dig på e-post tradgardenifokus@hotmail.com eller på tel 0706-544 621.

Kul va!?!

lördag, juni 16, 2012

Upplyst

Vi har shoppat solcellslampor till blåbärsstigen! Vi satt i hammocken och insåg att det hade varit fint om det lyste upp där under träden när det mörknar till kvällen! Fast brrr, vi har inte haft någon anledning att sitta i hammocken tills det blir mörkt sen de kom upp. Värme, kom tillbaka! (Okej, idag har det varit fint stundvis, men det är långbyxor och jacka som gäller för att vara säker på att inte frysa!).

Här en bild från andra hållet. Jag har en del sommarjobb att utföra, t ex fixa kanten på själva stigen. Kolla, snart blommar fingerborgsblommorna!
 Håll tummarna att astilbeskogen (här i förgrunden) blommar i år!
Som sista bild bjuder jag på en vinkel som jag inte fotar så ofta! Det är bakom perennarabatten och riktas mot buskpartiet vid cykelvägen. Gullregnet håller på att blomma över, men rhododendron blommar för fullt. De är lite glesa, hoppas de skjuter skott. Jag planterade en kant av flocknäva till buskpartiet, men de får liksom ingen fart, är små och taniga, men blommar i alla fall!
Nu är min mamma här <3 Ha en skön helg!

onsdag, juni 13, 2012

Är det sommar nu?

De flesta barnen har i alla fall fått sommarlov! Den här dagen började lite tveksamt och kyligt, men jag måste säga att det tog sig. Eftermiddagen var riktigt solig och varm och kvällen var lång och behaglig! Sommarvärme, kom för att stanna!

Vi var ute en bra stund innan middagen och jag fångade Elmer när han lekte med Dummis.
Vi var ute och grejade och så kommer Elmer med något i handen. "Titta, en nöt!". Han hade hittat en böna! Eftersom vi sådde lite häromdagen tänkte jag att han hade hittat en på marken. Bönan petade han ner i en pallkrage, sen försvann han inomhus... och hämtade påsen där han hittat "nöten". Isch, han gick visst rakt på min frölåda (farligt!)! Nåja, han fick så några fler bönor. Det blir spännande det här, måste fixa stöd för det kommer vara böntrassel här om ett par veckor!
Nu har spansknävan kommit igång och det är dags för färgskifte på vår "lila framsida". Den är ljusrosa vad än du ser på bilden!
Den där rododendron längst bort i hörnet flyttade vi från gamla garaget hit för ett par år sen. Den har aldrig sett ut att gilla läget, men i år blommar den ganska bra i alla fall. Jag önskar att den börjar skjuta skott också!
Växter i motljus, ååh så fint fast bilderna blev crap. Det kom upp lite lila violkungsljus här ändå, fast jag trodde jag skulle bli utan. Undrar om jag inte ska rädda lite frön och försöka så lite mer kontrollerat. Den är ju tvåårig och jag har nu haft den i mer än två år så jag är rädd att den inte förökar sig som den ska.
Idag har jag hunnit plocka en hel del ogräs (det är inte KLOOOKT vad det växer!) och klippt sniglar. Har jagat iväg rådjur också (blodtopp och höstanemon kapat, snyft). Trädgården är i akut behov av gräsklippning och trimning! Jag tycker det är så motigt att dra fram trimmern och sätta fast skarvsladden (sätta fast kontakten är ett mycket segt moment på vår trimmer, man måste lirka och ha sig och många gånger har jag fått ge upp och be om hjälp) och sen hinner man köra två minuter och så ska man linda på en ny tråd. Och hur var det nu man gjorde?! Nu hälsar maken att tråden är nylindad så det bara är att köra. Då säger vi det!

tisdag, juni 12, 2012

Utplanterat!

Den senaste veckan har jag knyckt trädgårdstid här och där för att få ner alla sommarblommor i jorden. Växterna åkte ut i i kompostlimpan, i nya köksträdgården på framsidan och till slänten på baksidan. Allt är så ynkligt ännu och gör sig inte riktigt på bild, men jag bjuder på ovanstående foto eftersom rododendron blommar för fullt här hemma!

Ser ni katten i pallkragen? Grr, katterna älskar att ligga och sova där i värmen! Okej, någon värme har vi iofs inte haft på sistone, men ni fattar. Alla sådder tar sig ju inte så bra, så är det!

fredag, juni 08, 2012

En kväll i Infings trädgård

Igår hade jag och mina trädgårdskompisar en underbar kväll i Infings trädgård. Carina, som hon egentligen heter, är en människa full av energi och trädgårdslust. Hon berättade om sin stora trädgård som är en trädgård i ständig utveckling för här avlöser projekten varann.

Det bodde en mejerist i huset från början som älskade att odla så jorden är fantastiskt bördig. Det var så gulligt med klematisen som fortsätter att växa upp för takstegen!
Jag glömde fota de fina stenläggningarna de gjort kring garaget, men kolla gärna detta före/efter-inlägget i Carinas blogg (det har hänt ännu mer sen dess!).

Mot norr växer ett antal stora ekar, gullregn och robinior. Här finns också trädgårdsland, växthus och damm.
Kolla, likadana stolar som jag har! Och tunnan är likadan som min. Vi köpte tunnorna av en tjej från Fjärås som är med i Facebookgruppen Trädgård - bytes/önskas/köpes/säljes i Göteborg med omnejd (det var någon som undrade i en kommentar tidigare).
Inne i växhuset finns en av Carinas tavlor. Allt är så snyggt arrangerat.
Vid dammen står den söta flickan...
Intill dammen finns en skön sittplats där man kan blicka ut över huset och trädgården. Carina hade tänt ljus och marchaller i hela trädgården. Mysigt!!
Söta vimplar i äppelträdet!
Åh... den snygga trädgårdsboden!
Känsla för de små detaljerna. En näva i ett vattenblänk.
Ännu mer vattenblänk.
Ett tråg full med vackra stenar var också fint tillsammans med växterna.
Växter i motljus och en brinnande marschall.
Hennes nävor blommade för fullt.
Vi avslutade rundan med grill och mingel. MUMS!
Tack för en härlig kväll, hoppas vi ses snart igen!

Läs gärna om när vi var och hälsade på hos Carina i augusti förra året!

Så himla kul att hälsa på hos andra trädgårdsmänniskor!

torsdag, juni 07, 2012

Rhododendronbonanza

Min granne Ing-Marie är cirkelledare för en vandringsgrupp som promenerar runt i omgivningarna och hittar historiska platser och vackra ställen. Förra veckan gick de till ett helt fantastiskt ställe där en gammal tant planterat rhododendron i en skogsbacke enda sedan barnsben. Hon är numera död, men buskarna lever och är jättestora och jättemånga! Igår morse tog Ing-Marie med mig och några andra grannar för att se denna storslagna plats! Så här blir det rhododendronfrossa! Jag kan bara ana hur tanten gick runt i skogen och njöt av sitt livsverk. Tänk vilken passion som låg bakom!

Där borta i skogsbrynet kan platsen anas, det sträcker sig hela vägen och sen är det mer på djupet också.
Buskarna väller över den vackra stengärsgården.

Buskarna var planterade efter varann så de liksom ringlade sig ner för backen!
Under ekar...
...och under tallar.



Några närbilder på fantastiska blomklasar.
Rhododednron i alla färger.
Idag är det hennes barnbarn som förvaltar denna plats. Jag kan tänka mig att det är en del jobb att hålla undan sly. Sedan såg vi också att det nyligen var planterat en del spännande träd, så platsen lever vidare i hundra år till!

Tack för att jag fick uppleva detta!

tisdag, juni 05, 2012

Försommar i Lindas trädgård

Jag bjuder på försommarbilder från trädgården. Syrenerna blommar på sista versen medan rododendron blommar för fullt. Paradisbuske och schersmin är på gång. Vad vore lummigheten utan blommiga buskar? Plantera buskar, visst gör ni det!

Två vinklar från min lila framsida. Höstsilveraxet gör sig så bra...

En närbild på allium tillsammans med höstsilverax. I år har brunnävorna spridit sig i rabatterna och det är verkligen en snygg underplantering till allium. Se mer kompisar till allium hos Anna Vattenkanna.
Här är en vy från uteplatsen på baksidan. Spirean lyser upp fortfarande. Rododendron blommar i förgrunden. Mina blåa iris har börjat blomma! I lilla slänten är daggkåporna på gång. Jag planterade slänten i höstas och det är tyvärr bara en växt som tagit sig (jättedaggkåpa), borde plantera och fylla ut med fler växter.
En närbild på perennarabatten. Flocknävorna har kommit igång!
Och eftersom jag satt massor av flocknävor efter blåbärsstigen så är det väldigt blommigt där just nu! Kolla irisknopparna, så snygga!
Flocknävor nästan hela vägen!
Jag har fyllt upp med lite kryddor i kryddhörnet, för det är en del som strukit med i vinter. Jag har köpt en handgjord tunna från Orust! Den har använts till att frakta torskrom... det luktar lite fortfarande, till min mans förtret.
Favoritplatsen just nu. En skön plats inbäddad i grönska! Snart blommar klätterhortensian. Jag har tagit bort rosorna, de blev för stora och yviga (och stickiga), tyckte vi. Funderar på luktärtor i stället.