fredag, augusti 26, 2011

Blandade trädgårdsbilder





Trädgårdslycka!


Det har varit sparsmakat med bilder från trädgården denna sensommar, har inte hunnit med ogräs och gräsklippning och rensa rabatter från visset och fult. Inge kul att fota. Längtar intensivt efter ett rejält trädgårdsröj. Många projekt från i våras väntar på sin avslutning också. Nu har jag jobbat tre veckor så det är svårt att få ihop det.

Men... vad jag njutit av köksträdgården! Jag bara älskar att gå ut i köksträdgården och plocka ihop till middag. Jag har mina medhjälpare som gärna är med mig :-) Färskpotatis, lök, mangold, sockerärtor, squash... Det känns så himla bra och jag är så pepp inför nästa säsong. Då vill jag utöka. Behöver mer potatis (det är redan slut), mer sockerärtor. Mer av allt och lite till. Rödbetor och fänkål är så gott i ugnen, vill odla eget!

Nu är det mesta färdigskördat, men en del morötter och purjo ligger kvar för att växa till sig och det kommer både squash och sockerärtor. Några tomater har också mognat, men... jag är inte bra på att sköta tomater. Egen paprika har vi ätit! Dyra paprikor.

Kolla bilden högst upp. Det är jordärtkockorna som jag fick vid plantbytet i våras. De är galet höga! Och så stabila, står där och vajar i vinden utan att knaka sönder. Här kommer blombilder från köksträdgården, först ut jordärtskockorna:
Jag har tagit fler bilder idag, kanske det blir ytterligare inlägg. Men först ska jag nog kolla på Trädgårdsfredag!



söndag, augusti 21, 2011

Kulturkalas i Trädgårdsföreningen

Vi har varit på kulturkalas i Göteborg i veckan. Vi gick till Trädgårdsföreningen där det var en massa aktiviteter för barn. När pojkarna åkte karusell kunde jag rikta kameran mot de vackra fälten av sensommarperenner. Vackert vare.

Jag fick lite bilder på pojkarna också... Roligt med glada barn!

söndag, augusti 14, 2011

Carinas trädgård

Ibland måste man bara älska sociala medier. Jag gjorde reklam för vårt trädgårdsbesök på Facebook och det läste Carina och berättade att hon bodde nära och vips var vi inbjudna till hennes stora, fina trädgård. Härligt med spontana människor som bjuder på sig! Det blev ett jättekul besök!

Carina berättade om hur det gick till när de köpte huset för nio år sen av en trädgårdsintresserad dam. De har därefter fixat och renoverat med huset och samtidigt bit för bit förändrat trädgården efter egna idéer. Carina blev så intresserad och utbildade sig till trädgårdsmästare och jobbar som det idag. Jag bjöd ju hem henne i våras för att diskutera träd, om ni minns.

När man kommer in i trädgården möts man av en plantering som just nu blommar med höstanemoner och hortensia tillsammans med höstsilverax. Så snyggt ihop! Vad var det för läcker hortensia? Hoppas Carina hjälper mig med namnet... Den var både blå och rosa samtidigt


På vänster sida om planteringen står garaget och bakom garaget har Carina och hennes man gjort en helt fantastisk stenläggning med gatsten och en stenmur av en gammal husgrund. Har inga bilder på detta, kolla hos Anette.


Därifrån går man vidare till köksträdgården och det fina växthuset (missade fota!). Sen kommer man till dammen de anlagt. Alldeles under en magnifik Robinia.Så vacker stam! Tyvärr tappar Robinian kvistar och grenar ibland och dessa har långa taggar. Annars är trädet toppen! Längs trädgården långsida går ett plank. På mitten av planket har de byggt ett skjul. Det var nog det vackraste jag sett. Det var målat med järnvitriol med pigment i. Det var något magiskt med färgen, lite åt grönt. Så snyggt med de röda fönstrena ovanpå dörrarna.Här är en närmare bild, går liksom inte fånga det med lillkameran!Baksidan är en stor gräsmatta med fruktträd och buskar. Längs andra kortsidan av trädgården är det grusat och lite olika växter, bland annat jätteverbena i gruset! En sittplats också och altan vid huset. Måste ha babblat mer än jag fotat, för jag har sparsamt med bilder... det började skymma också! Framför huset mot gatan är det en slänt. Här kan jag hämta släntidéer! Blandningen av buskar, gräs och perenner. Stiligt!Hittade ett inlägg från Carinas blogg med bättre bilder från slänten och trädgården! Vilken härlig trädgård. I like på den. Tack för att vi fick komma!Missa inte att man kan köpa Carinas bilder på hennes fotoshop.


Idag har jag och grabbarna varit på trädgårdsmarknad på Tjolöholms slott. Det var Kungsbacka trädgårdsvänner som haft sommarmöte och avslutade med en dag vid slottet öppet för allmänheten. Jag shoppade några växter och prylar, men framför allt grönsaker som jag saknar hemma. Jag är helt såld på grönsaker just nu! Mer om detta en annan gång :-)

lördag, augusti 13, 2011

Mindful Garden

I onsdags besökte jag och några ur trädgårdsnätverket Madeleine Hubers trädgård i Onsala. Det är helt obegripligt att hon för sju år sedan knappt kunde något om trädgård när hon satte sig ner och ritade en trädgård till sitt nya hus. Hon började läsa och lära och utbildade sig både till trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare på kuppen. Hon har helt klart hittat sin grej och gör det bra!

När hon ritade trädgården inspirerades hon av Feng Shui och delade upp trädgården i baguans nio delar och varje del blev ett trädgårdsrum där temat bestämde form, färg, växter och pynt. Resultatet blev en väldigt harmonisk och vacker trädgård. Växterna är dessutom valda för att passa för platsen och de flesta växter är valda för att de är fina under lång tid, t ex med vackra bladverk, vackra höstfärger, vackra trädstammar osv. Har du möjlighet att besöka trädgården kan jag varmt rekommendera det!

En grusgång kantad av växter och pynt leder fram till husets entré, där det istället är betongplattor på marken. Vackert tulpanträd...

Visdomsord på vägen... Skylten är från Ernst.

Förbi entrén kommer man till husets baksida. I hörnet är det en plantering med mischantus, japanska lönnar, Magnolia och annat. Vackert kantade grusgångar med sprängsten. Stammen till vänster är en ullungrönn Dodong. Mycket ståtlig! På baksidan delas trädgården in i rum med hjälp av bokhäckar. Det här kändes som en väldigt fridfull plats. Jag tycker alltid att det är spännande att se trädgårdens baksidor, komposthörnor och annat. Det här var det flottaste jag sett. Biokubkomposterna är omringade av ett sju år gammalt flätat pilstaket. Massor av bark på marken. Snyggt. Två gamla, stora körsbärsträd ger trädgården tak. I den ena har barnen en flott trädkoja!Det andra hörnet har kärleken som tema. Där står stolarna i par tillsammans med växter som passar, t ex kärleksört.Här kan man sitta och blicka ut över trädgården. Framför huset finns en stor gräsmatta och längs efter granhäcken växer fem klotkörsbär. Vacker form!Framför huset växer vackert formade ligusterhäckar. En gång leder bort till kärleksplatsen. Där finns även en uteplats där man kan fika!Under klotkörsbären finns många växter som varierar från år till år. Temat är kreativitet. Bortanför klotkörsbären växer en kraftig vridsälg. Denna började som en gren i en blombukett för sju år sedan. Fantastiskt vilken växtkraft!Från uteplatsen vid huset leder en grusgång fram till köksträdgården. Kolla päronen! Bakom armeringsnätet växer ett persikoträd med massa frukt! Trampstenarna i gruset är i betong, men såg ut som stenar. Kanske vi borde skaffa trampstenar hemma i våra egna grusgångar? Snyggt och skönt att gå på!Köksträdgården består av några pallkragar, den gamla pilkojan som numera hyser kryddväxterna, ett planteringsbord och runt hörnet finns några fler pallkragar samt ett litet vinkast.Vart man än kollade fanns vackert arrangerade krukor och prylar.
Visst var det mycket fint!

Regnet öste ner när vi kom fram så jag lämnade systemkameran i bilen. Hade bara lillkameran med mig, så jag har varit tvungen att fixa med kontrasterna. Kolla vackra bilder på Anettes blogg!

Efteråt åkte vi och kollade på Carinas trädgård, med bloggen Infing funderar. Men det inlägget får vänta till en annan dag. Kolla gärna Anettes blogg igen!

PS. Regnet avtog och vi fick en jättehärlig kväll! Lite kall, men bra. Så kul att hälsa på i andras trädgårdar!

torsdag, augusti 11, 2011

Skapa skogen i trädgården

Många av mina trädgårdstankar just nu handlar om att skapa skogen i trädgården. Jag håller ju på med min lilla blåbärsstig, men allt blir i miniatyr. Ibland tänker jag att skogen vi har inpå knuten är en del av min egen trädgård. Då har jag plötsligt både trollskog, blåbärsstig, trädgårdslund, ravin och massa annat att uppleva och njuta av! Till och med en egen näckrosdamm a la Monet låtsas jag...



Några inspirationsbilder: Jag tänker: mossiga stenar, höga trädstammar, skira trädkronor, ormbunkar, marktäckare, vattenblänk och solljus som silas ner i en glänta.




Bilderna är från igår eftermiddag då jag och killarna gav oss ut för att plocka mera vildhallon. Sylten har nämligen tagit slut! Dock räckte det inte till sylt den här gången, allt hamnade i magen... Några bonusbilder blir det allt. På kvällen var jag och några kompisar från trädgårdsnätverket på en utflykt till Onsala. Vi hälsade på hos Madeleine som har Mindful Garden. Och Carina som har bloggen Infing funderar. Det var så otroligt inspirerande på andra sätt så det måste bli ett eget inlägg. Men inte ikväll!

måndag, augusti 08, 2011

Skogens skatter

Det är så lyxigt att bo precis intill skogen, som den här tiden är fylld med massa gott. Det har blivit ett par vändor för oss och vi har gjort drottningssylt och stekt kantareller. Idag var fokus blåbär och det räckte till en riktig smarrig våffel-lunch.Vi testade att blanda blåbär i smeten och det blev gott, men bären fastnade i våffeljärnet. Lika gott med bären ovanpå våfflan! :-)