söndag, juli 31, 2011

Blåbärsstigen

Jag har bara hittat ett moget blåbär på blåbärsstigen. Hoppas det blir lite att plocka snart. Annars har vi ju blåbärsskogen intill. Men kan man äta blåbär i skogen? Det var ju såna farhågor om det i vintras. Det har varit väldigt tyst om dvärgbandmasken, säkert ett bra tecken, men bäst att kolla upp vad som gäller. Jag klickade till Statens veterinärmedicinska anstalt och läser att endast tre av 2985 undersökta rävar burit smittan. En i samma område som den första hittades, en från Sörmland och en från Dalarna. De har även undersökt avföring från oavmaskade hundar som äter sork och även undersökt sork, utan att hitta smittan. De bedömer att risken för människor att smittas är mycket låg. Skönt. Ut och plocka alltså.

Marktäckarna längs blåbärsstigen har växt sig täta. Lungörten kommer jag nog att få rensa, så tät har den blivit! Flocknävan har lite kvar. Här är en bild från andra hållet. Under katsuran har jag satt daggkåpa och den känns lite spretig. Det blir nog bättre nästa år. Övre delen där det växer astilbe uteblev effekten för rådjuren gillade tydligen dem. Annat som rådjuren gillat är den vitkantade hostan som var så fin tidigare i sommar.Rådjuret har även fejat sig på enen. Jag satte en kaprifol under och den är också väldigt skadad. Men tack och lov har inte rådjuren rört mina nysatta träd!

lördag, juli 30, 2011

Hemma då?

Det bästa som hänt i trädgården var att fjärilsbusken slagit ut. Vilken fjärilsmagnet!Jag är också mycket nöjd att jag fick jätteverbenor i år också. De är helt oberörda av sniglar och rådjur. Och så snygg kontrast mot det gula och oranga!
Limpan blommar fint, men inte riktigt lika maffigt som förra året. Alla rosenskäror är uppätna :-( Och man ser att rådjuren käkat ringblommor och luktärtor också. Förutom månadssmultronen. Så tråkigt.Jag hoppade till när jag såg squashen som hängde över kanten!Nu har vi mat för ett helt kompani. Jag måste googla och se om det går att lägga in på nåt sätt. Går det överhuvudtaget att äta när de blivit så stora? Jadå, menar Elmer. Förutom squashen så är det bara potatisen som blivit riktigt lyckat i kökslandet. Nu har jag börjat skörda och det är stora, fina Amandinepoatisar. Supergoda! Löken kanske också blir bra, men sallad, morötter och sockerärtor har jag inte lyckats så bra med. Vi får se hur det går med tomaterna, det är en hel del frukt, men inget som skiftat färg än.

Hemma igen


I torsdags kom vi hem från vår Norrlandstripp, nästan tre veckor var vi borta och nästan lika länge har jag varit analog. Jag har inte haft koll på vad alla haft för sig på sina semestrar och jag har inte haft så bra mobiltäckning med telefonen heller. Nyttigt. Och när det otäcka hände i Norge fick vi veta det via muntligt skvaller och hörde någon nyhetssändning på radio. Det var ganska skönt att slippa bli matad av en massa bilder den här gången. Vilken förfärlig händelse... :-(

Annars då? Trippen var ganska mycket repris från förra året, frånsett att jag tog alla killarna med mig när vi var med mormor i skogen. Vi har hälsat på massor av släkt och vänner och haft ett par slappardagar. Vädret har varit toppen och jag har bara sett fyra mygg. Kameran har fått vila nästan hela tiden och det grämer jag mig lite för, speciellt nu när jag kollar bakåt och inser att jag inte fotade nåt förra året heller. Speciellt gärna hade jag velat ha en bild från kvällen vi var ute med båten med morfar, Sigge, Hugo och kusinen R. Det var alldeles spegelblankt på sjön och luften ljummen och skön. Hur härligt som helst. Hade också gärna haft en bild på kusinen M när han fångade en gädda med håven. Eller en bild när pojkarna sitter på var sin stubbe i blåbärsskogen och käkar bär. Bevarat i mitt minne.


På vägen upp stannade vi hos kompisar utanför Linköping och vi gjorde en utflykt till Fenomenmagasinet i Gamla Linköping. Då var jag desto mer flitig med kameran och lyckades fånga några bilder på lilleman.Det var ett riktigt roligt ställe. Stora killarna fastnade i en apparat där man kunde släppa en kula, veva på rattar och ha sig. Det var väldigt svårt att slita sig!Och hemma då? Ja här ser det förfärligt ut. Tur att grannen klippt gräset så det såg lite okej ut nånstans, för maken till vildvuxet det blivit. Ogräs, ogräs, ogräs. Och rådjuren har härjat och ätit på det mesta. Det blir kanske nåt fler inlägg om detta.

söndag, juli 03, 2011

Bilder av en bukett


Spansknäva och annat blommigt

Ska sprida spansknävan i höst, den är så fin och blommar länge. I entrérabatten blommar purpurklätten och den sticker i ögonen! Jag tror jag ska flytta den till baksidan. Vill nog ha nåt mer dämpat i entrérabatten. Även om det är rätt fint tillsammans med den gula fingerborgsblomman.Dahliaknoppen har äntligen slagit ut och den blev ljust orange! Eller aprikos? Passar fint i köksträdgården där de alla färger är tillåtna. Solrum har sått och jag har fått, kolla hennes fina dahliasamling!Jätteverbenorna har plötlisgt skjutit i höjden och blommar. En tryckte jag ner mellan altantrappen och vattentunnan. Fint. Ser självsått ut ;-)

lördag, juli 02, 2011

Rosenfest på Trädgårdsföreningen

Pojkarna har sommarlov och vi gör utflykter tillsammans. Det blir på killarnas villkor, men när Solrum tipsade om Rosenfesten på Trädgårdsföreningen kände jag att jag bara måste dit. På killarnas villkor naturligtvis. Hade ingen förhoppning att se allt jag skulle vilja, men det är så härligt att komma dit och bara insupa lite atmosfär.

Vi tog tåget dit. Pojkarna har inte åkt pendeln sen tvillingvagnstiden... ja före Elmer. Det kan de knappast ha minnen av.


Det var lite spännande, men vilka guldkillar dom kan vara. Jag brukar klaga på att de är så ostyrsliga, men bannemig om inte de har skärpt upp sig. Vi hade några incidenter under utflykten (inga rymningar) men på det stora hela gick utflykten jättebra.

Det blommade som tokigt där inne.Killarna var med på noterna och sniffade ros. Det var mycket annat att titta på också... fontäner till exempel. Sigge hittade en pion som han gillade och klättrade upp på en stenmur för att kunna lukta ordentligt. Inte så jättemycket doft, men den var otroligt vacker.Det var svårt att slita dem från Trädgårdsamatörernas trädgård. Jag tror inte det är okej att klättra i rododendron, så detta var en av "incidenterna". De gillade inte att bli avbrutna! Men mysigt var det där under buskarna! Här blommade redan astilben.Hur var det med Elmer då? Jo han ville mest smita från vagnen. Jag släppte förstås lös honom ibland, men då hade jag inte riktigt ro att fota...! Tänk att jag en gång haft två såna här ettåringar att ta hand om!En annan "incident" var strax efter då de ryckte strån från kantväxterna i nya rosenplanteringen och började leka pirater. De stod på den här stenen och viftade och ropade "pijater, pijater". Strax intill var det nåt slags kulturellt uppträdande och massor av folk. Nåja. Jag hann fascineras av salviorna här. Så fantastiska. När man kollade och såg dem i djupled alla färgnyanser så såg det nästan konstgjort ut. Urläckert i alla fall.I gamla fjärilshuset var det pysselverkstad för barn! Hon som höll i det bloggar och har skrivit en bok, Pyssla tillsammans. Den hade jag gärna bläddrat i, men det fanns det ingen tid till. Hugo hade kunnat hålla på bra länge till, medan Sigge var nöjd efter att han pysslat slut på häftklamrarna.Hugo gjorde en krona som han gick omkring med, men när jag tog fram kameran så var det färdighaft. Det var helt omöjligt att få en bild! Sigges krona blev ihophäftad och platt, men lika nöjd var han för det. Sen gick vi och köpte glass och lekte på lekplatsen innan det var dags att slita sig (alltid ett kritiskt moment!) och ta sig till tåget och åka hem!


Jag kan verkligen rekommendera ett besök till Trädgårdsföreningen i sommar. Planteringarna är jättejättefina!