söndag, oktober 31, 2010

Stefans lilla gröna

Jag är ingen proffsbloggare och har ingen reklam i marginalerna eller får betalt för att göra reklam för några produkter i mina inlägg. Dock händer det att jag får erbjudanden som jag inte kan motstå. Nu har jag tagit emot en bok från ETC bokförlag utan krav på motprestation, men ja ni fattar... det här är ju en del av deras marknadsföring. Bara för att vara tydlig!

Jag kan alltså inte låta bli att skriva något om denna bok. Den har gått mig helt förbi i mediaflödet och den var så annorlunda så jag tycker det är kul att berätta om den.Det är Stefan Sundström som berättar om sina erfarenheter av ca 20 års odlande i sin bok Stefans lilla gröna En handbok i utanförskap (ISBN 9185949124). Det här är ingen "vacker" trädgårdsbok (inte ett enda ord om "potager"!) utan den är helt fokuserad på nyttan. Stefan försöker konsumera minimalt, göra sin egen mat och bli lite mindre beroende av samhället. "Mycket av vad jag gjort här i livet har varit för att slippa knega." Fast ska man bli självförsörjande krävs det nog en hel del arbete, tycker jag det verkar som!

Han skriver väldigt rakt och personligt och blandar in verser, anekdoter från livet och berättar om människor han träffat och som inspirerat honom. Som odlingsbok är den knappast heltäckande, men den beskriver på ett enkelt och konkret sätt hur man odlar ekologiskt så man får lust att bygga sin egen djupsäng och så lite palsternacka. Stefan berättar om sina erfarenheter av bland annat jordärtskockor, bondbönor och tomater. Dessutom tycker han att alla ska odla sina egna nässlor, det är bland det mest näringsrika vi kan odla på våra breddgrader. Stefan har en pallkrage med nässlor och de kräver minimalt med arbete! Dessutom berättar han om sin tobaksodling och förmedlar receptet på snus...

Det som gör den här trädgårdsboken annorlunda är att den också handlar om hur man gör sitt eget kött. Han påpekar dock att vegetarianer har kommit längre i sin mänskliga mognad. "Dom har rätt, vi har fel". Eftersom Stefan är en omogen stackare så äter han kött, men han försöker i alla fall välja sitt kött med omsorg. Uttjänta värphöns är till exempel det mest klimatsmarta man kan äta. De har inget ekonomiskt värde, utan används som bränsle. Ingen äter höns längre!

Ett mindre trevligt uppslag i boken är när han beskriver hur man nackar en tupp och bilderna är lite väl tydliga. Egentligen är det väl ingenting att hymla om. Vill man äta kött så måste djur dödas. Dock var det inget jag väntade mig i en trädgårdsbok!

Han berättar också om hur han och några kompisar går ihop och startar ett fårkooperativ. Det är några arbetskrävande insatser på ett år så det är smart om man är många som hjälper till. Syftet med fåren är att få kött så på hösten har de slaktfest. I affärerna säljs bara kotletter och filéer för ingen vill köpa resten, men Stefan berättar vad man kan göra av andra delar av fåret. Recept på vad man kan göra av olika råvaror varvas boken genom.

Något som jag tyckte var väldigt intressant var kapitlet om skräpfisk. Alla som fiskar vill ju ha abborre, men så får man en massa mört som man inte vill ha. Stefan berättar hur man kan sura sin mört och det blir godare än surströmming! Det här hade jag verkligen ingen aning om! Det är kul att lära sig nåt nytt. Jag älskar ju surströmming så det här gjorde mig väldigt nyfiken...

Jag skulle vilja ge den här boken till min pappa huvudsakligen för det där med surmörten. Min pappa är en sån där självförsörjande gubbe och har kanske inte så där jättemycket att lära av boken, men jag tror inte han vet hur man surar mört! Min pappa fyller frysen med älgkött, fisk, lingon, blåbär och hjortron, samt bröd som han bakat i bagarstugan (men nu hörde jag att han köpt en bakmaskin!). Matkällaren är fylld med potatis, morötter och kålrötter. Pappa åker "typ" och handlar när mjölken är slut. Han köper för mycket mjölk och steker plättar om det surnar! Över huvudtaget är han inte så pjoskig när det kommer till gammal mat...

Min pappa plockar potatis i Google Earth...

Det är lustigt att det som är så självklart för honom kan kännas lite exotiskt och nästan omöjligt idag. Han gör det inte av politiska skäl eller för att vara klimatsmart. Han gör som man alltid har gjort. För egen del så känns det långt bort att bli självförsörjande på något. Det är så mycket vi vill hinna med i livet just nu. Jag är jätteglad över bären vi plockar som går direkt till munnen och om jag lyckats så lite sallad till maten. Men den här boken fick mig att fundera och det gillade jag!

onsdag, oktober 27, 2010

Utveckling

Det händer så mycket och jag skriver inte ner. Utom här, så nu får jag skriva!

Elmer 6,5 månad
Han tar sig runt i huset och man hittar honom i hallen, badrummet, vid kattmaten, bakom soffan, under bordet osv. Han fortsatter att dra sig fram med armarna, upp på alla fyra, ner på mage och fortsätter dra sig fram. Sitter ganska stadigt nu. Går upp på knä när han rotar i leksakslådan. Tuggar och undersöker allt som kommer i hans väg. Oerhört intresserad av allt som storebrorsorna leker med och särskilt den ena brorsan är så lagom road... Det är inte alltid det hjälper att sticka in nån annan leksak, Elmer vet ju precis vad som är mest roligt för stunden (storebrorsornas grejer). Storebrorsorna är ganska tålmodiga (tänk att vara två år och få tvillingar till syskon! *).

Han jollrar mamamamamama och det känns som det har med mig att göra. Han säger det sådär uppfordrande om han är ledsen eller lite gladare när han kravlar mot mig. Han kan jollra pappa också. Annat joller: edä, va och senaste två dagarna har det varit mycket didde. Låter ju som Sigge, så vi skojar med Sigge att Elmer ropar på honom!

Ibland härmar han saker vi gör, t ex vifta med armarna, slå ihop klossar.

Maten: går sådär. Vi kom igång med smakportionerna sent (efter 5 månader) och det gick ju hyfsat bra. Sen tröttnade jag på att koka och mosa och köpte burkmat, men se det gick inte. Det finns ingen hejd på hur äckligt och otäckt han tycker det är! Man får verkligen kämpa för ett par skedar. Och sen fylla på med gröt. Hamnade i en förtroendekris häromdagen då jag efter att ha övergått till gröt, testade sticka in med en sked burkmat. Det tog en lååång stund innan han litade på mig igen! Tack och lov funkar det bra med gröten, för välling har vi inte lyckats så bra med heller. Nu har jag inte gett burkmat de senaste dagarna. Borde koka riktig mat, men orka... I november ska jag in och jobba, så det gäller ju att det funkar! Nu ammar jag ungefär vartannat mål, med lite variation från dag till dag.

Sömnen: Nu har det skett en förändring. Från att ha varit kvällspigg och morgontrött somnar han nu runt åtta och vaknar runt sex och är vaken. Han vaknar oftast på natten också, då tar jag över honom i sängen och ammar. I bästa fall somnar han om direkt, ibland håller han på och kravlar runt i sängen ett tag först. På dagen somnar han på min rygg när vi går till dagis. Ibland sover han vid lunch och en tredje stund senare på eftermiddagen. Ibland blir det istället ett jättepass på eftermiddagen, särskilt om han sover ute.

* Oops, jag var 2 år och 7 månader när mina brorsor (tvillingar) föddes! Fast jag minns ju inte hur det var när de kröp omkring och skulle äta upp mina saker hela tiden.

torsdag, oktober 21, 2010

Nytt i buskpartiet

De mesta av löven har trillat av så det här är nog en rätt meningslös bild om man ska få en uppfattning vad jag gjort. Man kan klicka och få större, men det kanske inte hjälper. Vi får helt enkelt se hur det tar sig till våren. Och till nästa höst, för det är framförallt höstfärger jag har blandat in i befintligt buskparti.

Vad har jag gjort? Gallrat rejält bland befintliga buskar. Sågat ner gullregnet som hängde över gräsmattan, men sparat den som växer som ett träd. En syren har helt fått ryka på foten och ev en rosentry. Har också tagit bort plymspirea och rönnspirea, men jag tror det finns kvar en del i bakkant. Forsythian är minskad till kanske hälften. Har spritt ut forsythiabuskar i skogen på baksidan!

Problemet med det här buskpartiet är att buskarna växt sig för stora och fula och vad gör jag? Planterar nya buskar! Ville ha in mer vintergrönt som ger lite insynsskydd på vintern och så mer variation i bladfärger på hösten.

Hm, får nog hålla efter rätt mycket och säkert flytta en del. När vi gör om på nedredelen av tomten kommer jag behöva buskar dit.

Sen har jag spridit på marktäckarna ormöga och vintergröna. Önskar också att gullvivorna också sprider sig här bland buskarna och har petat ner frön. Det får vi ju se hur det går. Hade önskat ha vintergäck här också, men det har jag inte hunnit med och får ta det ett annat år.

För min egen dokumentation (skapar länkar och fyller i mer information senare om jag ids):
Lagerhägg 'Otto Luyken'
Japans lönn 'Dissectum'
Thuja Cancan
Häggmispel
Rododendron (som jag flyttat från norrgaveln)
Myrtentry
Japans järnek
Perukbuske 'Golden sprirt' (impulsköp, den ska ju ha full sol)
Kornell (den vanliga gröna med röda grenar på vintern!)
Svartaronia 'Hugin'
Carmencitarönn
Hortensia 'Twist-n-shout'
Hortensia 'Forever & ever Pink'

Bakom har vi satt ett Gunnebostaket för att förhindra rymning. Dock verkningslöst då de enkelt rymmer där staketet tar slut. Suck.

Ny trapp

Min man gjorde en trapp till köksträdgården i söndags. Titta vad fint det blev! Ett annat år kanske vi lägger flis och grus på botten över hela, det blev inte av i våras.

Annat på önskelistan: Rådjursnät mot skogen.

måndag, oktober 18, 2010

Grabbarna

Min trogna läsare Lisa i Örebro (hej!) undrar om brorsorna. Mm... de fastnar inte på bild lika ofta som förut :-o Men de lever och mår. Snackar som bara den. Två veckor av hosta och snor har vi dock haft, men nu hoppas jag att de kan komma iväg till dagis i morrn. Tog fram kameran nu på kvällskvisten. Gjorde om till svartvitt för ljuset och färgåtergivningen är så dålig på kvällen.

Sigge gör sitt allra bästa att visa sin nya fläskläpp. Det hände nämligen en olycka vid middagsbordet ikväll, då han halkade på stolen och slog läppen i bordet. Klart han skulle ha ett plåster, fast det var lite svårt att plåstra på såret!

Hugo vet var det finns mera plåster... När dramat med Sigge hände fick han jätteont i benet. Såklart han också fick ett plåster.Jag försöööökte få en bild på dem tillsammans brevid varann rakt upp och ner. Det gick så där (så här): Hoppas glädjen med att dammsuga håller i sig ett tag... och Elmer är mitt i smeten.Na som söt...Igår var det en härlig dag och vi var ute nästan hela! Fast vi kom ut lite sent på förmiddagen och för att slippa gå in nästan direkt så åt vi lunchen ute. Vi grillade korv på gräsmattan! Några grannar kom förbi så de fick också grilla. Kul! Sen blev det lek på baksidan innan det blev allt för tröttigt och vi fick gå in.Lägga pojkarna, snabbt mata Elmer och så ut igen. Jag planterade buskar resten av eftermiddagen och maken hann med att göra en trapp till köksträdgården (måste fota). Jag är nästan klar med alla buskar. Det är några fler som ska ner och så ska jag sprida marktäckare under alltihop. Måste fota detta också. Jättenöjd! Hoppas nu att allt klarar sig. Det finns många hot: kyla, rådjur, älgar.

Idag var jag tröttare än segast.

lördag, oktober 16, 2010

Inatt gav sommarblommorna upp

Det blev plusgrader framåt dagen, men nu har det blommat färdigt. Det var mycket vackert att titta på i morse. Jag är glad att jag hann gräva upp mina pelargoner ur zinkbaljan igår kväll. De hade aldrig överlevt natten.Jag fortsätter lovorda flocknävan. Fin hela växtsäsongen. Kornellen har vuxit till sig i år (den blev nedäten av rådjur som nyplanterad). Kornellen vill man ha på hösten och vintern. Jag är orolig över mina buskar som jag köpt. Måtte dom tåla lite minusgrader och måtte det gå att gräva ett tag till.

Borde göra nåt åt det där håret...

Frost



onsdag, oktober 13, 2010

Fler bilder från igår

De två sista bilderna i förra inlägget gillar jag jättemycket! Jag tog så många fler bilder som jag måste visa. Det är nämligen så att löven rasar i ett otäckt tempo så snart är det fina med oktober över!

Här är en närbild på diamantgräset. Jag var tvungen att kolla med bloggen... jag köpte den på Derome 2007! Den har levt en undanskymd tillvaro i en trång rabatt och det är först i år jag "ser" den!Ibland letar man de mest underliga vinklar... Den här kombinationen kan jag verkligen rekommendera! Lammöron under buxbom. Vad har ni runt era buxbom?Ormhasseln har tappat bladen, det får den gärna göra! Det var vackert med morgondagg på rododendron i motljus...Sommarblommorna blommar fortfarande finfint...Rosenskärorna levererar!Läste nånstans att alla kommer att skaffa rosenkvitten (trend)... mina kvitten får stanna på busken i år igen. Liksom vinbären (förutom dem som gått från hand till mun). Nån måtta får det vara. Vi är omringade av skog i norr och väster. Vackert. Jag har rensat rejält i buskpartiet mot cykelvägen och flyttat lite buskar, men är inte klar. Eget inlägg om detta en annan dag. Och hoppas hoppas hoppas, vi lyckas få bort presenningen och plåtarna till våren. Nu är jag evigt less på dem för jag får inga riktigt fina foton på baksidan!

tisdag, oktober 12, 2010

Oktober i motljus

Oktober är en av de bästa trädgårdsmånaderna. Det är lätt att gräva. Skön temperatur, man slipper bli trött av värmen. Rea på plantskolorna. Och det är så otroligt vackert med alla färger och växter i förfall. Nackdelen är att om man jobbar heltid så hinner man inte njuta så mycket av trädgården för det blir mörkt så tidigt. Själv så har jag förmånen att vara hemma denna höst.

Det är fullt upp med grabbarna, men på promenaderna till och från dagis njuter jag av alla färger jag ser. Tänk. Hade jag inte varit intresserad av växter hade mitt liv just nu bara bestått av tålamodskrävande umgänge med två tvååringar, amning av bebis, leka, vika tvätt, fixa käk osv. Det är påfrestande och lätt att allt blir grått. Då är det så skönt att landa i trädgårdstankarna, även om man inte alltid hinner ut och gräva. Idag hann jag ut och fota.

Berberis, veronika, ett prydnadsgräs, kaukasisk förgätmigej, vintergröna och en stubbe.Samma prydnadsgräs och veronika, kärleksört, vingad benved. Astilbe, klätterbenved och bladen av brunnäva, purpurklätt och lungört.Diamantgräs.Sköldpaddört i förgrunden, höstsilverax och blodtopp i mitten och dvärgsyren längre bort.Kärleksört i förgrunden och buxbomklot med lammöron under i bakgrunden.

Elmer har blivit 6 månader

I söndags blev Elmer 6 månader. Han sitter stadigare för varje dag. Han pruttar gärna med munnen och bluddrar med fingrarna. Mycket joller och roliga ljud. Han ska smaka på allt och elsladdar är som magneter. Han hittar dem hur lätt som helst. Han är ofta upp på alla fyra och man tror han ska börja krypa, men han väljer att ta sig fram genom att dra med armarna som han gjort ett tag nu. Men det går mycket snabbare. Hans teknik avslöjar dock en bristfällig städning, en liten golvmopp är vad han är.

fredag, oktober 08, 2010

Älgen

Vi har fyra älgar som strövar omkring i trädgårdarna här i området. I morse sladdade älgtjuren över vår tomt. Nu i eftermiddag sågs den bakom grannens trädgård. Bilden är tagen från vår altantrapp.

torsdag, oktober 07, 2010

Min goa kille

Jag ♥ E

Nyköpta höstfärger

Igår var jag en sväng till plantskolan och herregud det var halva priset. Nu har jag köpt så det räcker och blir över. Grävde och hade mig igår bland buskarna mot cykelvägen. Dock fick jag inte ner växterna i jorden och nu har avlastningen åkt, pojkarna är sjuka och det blir mörkt alldeles för tidigt, så det blir intressant att se om jag får jobbet gjort innan vintern.En carmencitarönn, hortensia, aronia, vingad benved, japansk lönn mm.

tisdag, oktober 05, 2010

Fått en masssa gjort

Barnens farmor och hennes sambo är här och vi har jobbat på som bara den. Beskurit buskar, gått med trimmer, rensat undan ris och skräp, byggt stängsel och så har jag lagt nån timme på det bästa som finns: pula på i trädgården och dela och flytta växter lite som det faller sig. Ett snabbt inlägg nu, för nu vill jag ut igen!

Jag har grävt upp och flyttat irisen och sköldpaddörten till andra rabatter. Jag tyckte inte riktigt att höstsilveraxet kom fram. Sen har jag flyttat studentknappen till en annan rabatt (tycker inte de vita blommorna passade just här). Har spridit lammöron och fyllt på med astilbe och brunnäva.

Höstsilveraxet har börjat blomma! Fint tillsammans med blodtoppen. Men blodtoppen är crazy hög. Rudbeckian har blommat länge.Rabatten mot cykelvägen har jag tyckt varit ganska tråkigt och känt att jag borde gräva om. Gräva om en hel rabatt har jag inte tid med, men fylla på med växter kan man ju göra! Nu har jag fyllt på med: sköldpaddört, veronika, bolltistel, astilbe, höstsilverax, hosta, brunnäva och spansknäva. Sen har jag grävt upp gula irisar och samlat nedanför sköldpaddörten tillsammans med nävor. Det ser lite kalt ut kring benen på sköldpaddörten så jag hoppas nävorna tar sig. Vi får se hur det tar sig! Astern har inte börjat blomma än!Kärleksörten blommar som finast. Delade höstsilveraxet och planterade här bakom.Under thujan har jag planterat alunrot i kanten mot grusgången. Två små buskar med vitbrokig benved innanför och närmast stammen har jag satt flocknäva. Även lungört och plister har jag satt här. Vi får se hur det tar sig så får man ändra sen.I rabatten bortanför plattorna (som jag placerat på jorden) har jag också gjort lite ändringar. Tagit bort bolltisteln som inte trivdes, satt dit astilbe och flyttat gräset, samt planterat lammöron under buxbomen.

Det blev billigt. Har bara använt mig av växter som jag redan har förutom alunrot, benved och plister som jag köpt i reahyllan i somras. De har varit nedgrävda i en pallkrage så länge.

Det är väldigt vackert nu innan alla löven har fallit och perennerna vissnat.